Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Поводження з відходами: практика Шумської громади

Дата: 29.05.2020 15:00
Кількість переглядів: 1467

Фото без опису 

 

Шумська об'єднана громада, що на Тернопільщині, утворена у 2015 році. До її складу увійшли 18 сільських рад, де мешкають загалом 21104 жителі. Громада є партнером Програми USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) із 2017 року. У процесі створення Стратегії сталого розвитку громади на 2018-2025 роки, проведено опитування мешканців про якість надання послуг. Аналіз результатів опитування виявив низьку якість послуги поводження з твердими побутовими відходами. За рівнем незадоволення серед мешканців з наданої послуги визначено: можливість сортувати сміття – 62,9%; вивіз сміття з домогосподарств – 47,6%; чистоту навколишнього середовища – 33,3%; чистоту громадських місць –23,5% (стаття на сайті громади).

  Розпорядженням міського голови утворено робочу групу, до складу якої увійшли працівники органів виконавчої влади, громадських організацій, депутати та члени виконкому, представники комунальних, культурних, медичних та освітніх установ, в.о. старости, активісти. У ході дискусій розробили План покращення надання послуг та затвердили послугу поводження із ТПВ у Шумській ОТГ. План покращення послуги опубліковано на сайті ОТГ (посилання).

  «Нагальних питань завжди вистачає, але добре, що почали з цього - буде менше сміття в селі. Було дуже тяжко вивозити відходи, вони були скрізь навколо нашого села», -ділиться Ірина Волос, жителька села Рохманів.

  Відповідно до плану, створили проект, реалізація якого передбачала поліпшення якості надання пріоритетної послуги у населених пунктах громади. Відтак, у рамках проекту обрано 12 населених пунктів громади: місто Шумськ; села Онишківці, Рохманів, Обич, Залужжя, Бриків, Боложівка, Сураж, Кордишів, Новостав, Потуторів та Круголець. За підтримки Програми DOBRE громада придбала: 78 металевих контейнерів для сортування сміття (папір, скло, пластик), 26 конструкції для облаштування майданчиків, 2145 індивідуальних пластикових контейнерів, які роздані безкоштовно для домогосподарств (посилання на відео).

 За кошти інфраструктурної субвенції із державного бюджету Шумська міська рада закупила сміттєвоз, а за кошти міського бюджету облаштувала 26 бетонних майданчиків.

 «Ми створили мережу збирання сміття в усіх населених пунктах, які були відібрані для участі в проекті. Встановили єдиний тариф, який набагато нижчий від того, що довелося би сплачувати кожному старостинському округу за вивезення сміття самотужки» - говорить Володимир Плетюк, міський голова.

Крім того, у 2018 році представник міської ради брав участь у навчальному візиті до Республіки Польщі. Із представниками 25 громад - партнерок Програми USAID DOBRE вивчали роботу місцевого самоврядування у п’яти гмінах (Szczurowej, Nowy Sacz, Chrzanowa, Skawina, Niepolomic) і дізналися, як органи місцевого самоврядування Польщі надають послуги, ознайомились з досвідом підготовки інвестиційних проектів за підтримки Євросоюзу.

У 2019 році у громаді, щоб підвищити обізнаність мешканців про культуру сортування відходів, у громаді провели багато інформаційних заходів (посилання). Громадські активісти, молодь, працівники закладів культури та виконавчого апарату Шумської міської ради долучились до навчальних ініціатив:

  • еко акції в освітніх закладах;
  • наради із керівниками закладів культури; (посилання);
  • громадські слухання у населених пунктах (посилання);
  • зустрічі у форматі «Спілкування з владою за кавою» (посилання)
  • виготовлено та роздано близько 2 тис. інформаційних буклетів.

 «Провівши опитування серед населення ми зрозуміли, що більшість мешканців усвідомлюють проблеми зі сміттям, але рівень екологічної обізнаності про роздільний збір відходів можна оцінити як середній. Аналіз опитування дав підстави зробити висновок, що потрібно проводити інформаційну-просвітницьку роботу з правильного сортування сміття. Тільки повне і постійне залучення, спонукання людей до сортування, власний приклад призведуть до того, що розділення відходів ввійде у звичку мешканців громади», – зазначає Вікторія Кравчук, вчителька Шумського ліцею, у рамках  конкурсу «Еко? Логічно!» (посилання).

Серед результатів проекту:

  • зібрано близько 2000 батарейок та 2 тони сортованого сміття у рамках акції «Сортуй сміття та утилізуй батарейку!»;
  • проведено серію майстер-класів «Подаруйте своїм речам нове життя» (із виготовлення речей повсякденного вжитку з «відходів»);
  • реалізовано плогінг-забіг «Люблю своє місто».
  • Як підсумок, проект позитивно вплинув на формування культури мешканців громади у сфері поводження з ТПВ, на усвідомлення важливості проблеми та її наслідків. Вдалося привернути та загострити увагу до дотримання правил благоустрою громади та збереження довкілля. Мешканці громади долучались до всіх етапів реалізації проектів, що дозволило підвищити рівень громадської активності. Активна молодь вже втілює ініціативи із переробки сміття (посилання).

    Також, вивезення відходів із індивідуальних контейнерів здійснюється раз на два тижні, про що інформують на сайті громади. Заплановані роботи зі встановлення сортувальних майданчиків у інших населених пунктах ОТГ.

 

Стаття з сайту Децентралізація дає можливості: https://decentralization.gov.ua/news/12489?fbclid=IwAR1Rwtrw3LxpkXZCosmfl_5dKVhPByOQP6hO29J5kpMJlTeNhAtJfwWpM44


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь