Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Делегація з Вінниччини переймала досвід Шумськї об'єднаної територіальної громади

Дата: 22.04.2016 20:08
Кількість переглядів: 1210

Перейняти досвід створення об’єднаної громади, запитати про можливі ризики та відверті переваги такого кроку – ось якої була мета багаточисельної делегації з Вінниччині, яка минулого тижня завітала у Шумськ, у гості до об’єднаної громади.

Фото без опису

Ініціатором такої поїздки був народний депутат України Руслан Демчак, адже саме на Тернопільщині на сьогодні створено найбільше громад – 26 і найбільша серед них – Шумська, яка доєднала до міської 18 колишніх сільських рад.

Звичайно, що про якісь вагомі результати за такий короткий час говорити не доводиться, але позитивні зрушення таки є. І про говорив міський голова Володимир Плетюк. Найперше, значно зросли доходи у бюджет, адже левова частина податків залишається у бюджеті громади, а це – і податок з доходів фізичних осіб, і акциз, і земельний. А головне – закордонні інвестори готові фінансово підтримувати саме громади, чого не скажеш про сільські ради.

Гості цікавилися структурою об'єднаної громади, питанням працевлаштування працівників колишніх сільрад, співпрацею громади з районною владою, а головне – як люди сприйняли реформу.

Фото без описуФото без опису

Про те, що для селян вона безболісною, говорили нинішні в.о. старост  сіл Рохманів, Потуторів, Жолобки, Суража  Віктор Карп’юк, Мирослава Чуйко, Наталя Затворнюк, Михайло Яремчук – і питання видачі довідок вирішене, адже цим найбільше лякали людей, і щось у селах робиться. Взагалі, як запевнив Володимир Плетюк, саме на селах зосереджено більше уваги – це і вуличне освітлення, і ремонт комунальних доріг, і питання благоустрою.

Позицію районної влади і сприяння громаді у вирішенні важливих питань розповіли голова райдержадміністрації Юрій Головатюк та голова районної ради Тарас Корець.

Фото без опису

Із залу лунало дуже багато запитань. Дуже часто люди говорили на емоціях, і це зрозуміло, адже ми організаційний період створення об'єднаної громади уже пройшли, десь набили шишок, але разом з тим, набралися досвіду, щось запропонували своє, а то й шукали відповіді у все можливих варіантах допомоги, яку пропонували.

Фото без опису

Звісно, що Вінниччина – регіон багатший і економічно розвинутіший, тому й доходи сільських бюджетів вищі, але усе ж, якщо Україна обрала проєвропейський курс, питання об'єднаних громад неминуче, і те, що зараз є намагання створити невеличкі громади – по 2-3 сільради, з часом призведе до їх укрупнення – це показує європейський досвід.

Фото без описуФото без опису

По завершенню розмови, яка подекуди переходила у дискусію, і це нормально, це означає, що люди цікавляться процесом реформування і вболівають за майбутнє села, делегація відвідала музей Уласа Самчука у Тилявці та побувала у сусідній Кременеччині.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь