Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Правосуддя, дружнє до дитини

Дата: 23.07.2024 09:58
Кількість переглядів: 212

Фото без опису

Одним з основних напрямків діяльності держави є забезпечення найкращих інтересів дитини. Тому так важливо забезпечити підтримку дітей та захист їхніх прав на всіх етапах взаємодії з правосуддям.

Для впровадження у практичну діяльність уніфікованих підходів  реалізації принципів правосуддя, дружнього до дитини, Мінсоцполітики, спільно з Офісом Генерального прокурора, Міністерством внутрішніх справ та Міністерством юстиції підписали спільний Наказ від 01.06.2023 № 150/445/2077/5/187, яким запроваджено реалізацію пілотного проєкту щодо імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у практичну діяльність у Житомирській, Львівській, Кіровоградській, Черкаській, Чернівецькій областях та місті Києві. З 01.06.2024 пілотний проєкт діє у Тернопільській області.

Даний проєкт запроваджується з метою забезпечення при здійсненні досудового розслідування, судового розгляду у кримінальних провадженнях за участю неповнолітніх, а також при виконанні покарань щодо неповнолітніх ефективної реалізації існуючих обов'язкових універсальних та європейських стандартів захисту та забезпечення прав дітей, виконання вимог міжнародного законодавства.

Реалізація пілотного проєкту ґрунтується на забезпеченні найкращих інтересів дитини, координації та взаємодії суб'єктів реалізації пілотного проєкту з метою напрацювання та впровадження в практичну діяльність уніфікованих підходів до втілення принципів правосуддя, дружнього до дитини, відповідно до стандартів діяльності фахівців у сфері правосуддя щодо дітей у кримінальному провадженні та при виконанні покарань щодо неповнолітніх. Всі учасники проекту, у межах повноважень та компетенцій, працюватимуть над зміною підходів у сфері правосуддя за участі дітей.

З метою здійснення належного контролю за реалізацією пілотного проєкту, за участю начальника Кременецького районного сектору №3 філії Державної установи «Центр пробації» в Тернопільській області Ірини Прокопчук та начальника Шумського відділу Кременецької окружної прокуратури Олени Савчук проведено робочу зустріч, під час якої обговорені подальші кроки та важливі аспекти впровадження проєкту, зокрема питання покладення судом обов’язків на неповнолітніх осіб та відбування покарання у виді громадських робіт у громаді.

З метою ефективного впровадження в практичну діяльність уніфікованих підходів до реалізації принципів правосуддя, дружнього до дитини, на орган пробації покладено повноваження, зокрема щодо ініціювання перед судом питання про покладення обов’язків у разі звільнення неповнолітнього обвинуваченого від відбування покарання з випробуванням, а саме виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою та інші обов’язки, які б мали виховний, корекційний вплив та сприяли інтеграції в суспільство та реінтеграції неповнолітнього (пройти професійні або освітні навчальні курси, відвідувати секції або гуртки, прочитати літературні твори тощо).

Крім того, ще одним важливим повноваженням органу пробації в межах проєкту є сприяння місцевим громадам у розширенні переліку об’єктів, на яких засуджені неповнолітні відбувають покарання у виді громадських робіт, які б ураховували інтереси неповнолітніх та сприяли їх соціальній адаптації та реабілітації у громаді (заклади загальної середньої освіти, бібліотеки, музеї, будинки для літніх людей, притулки для тварин тощо). Для урахуванням ресурсів громади, начальник Кременецького районного сектору №3 поспілкувалась із представниками Шумської територіальної громади з метою здійснити моніторинг таких об’єктів. 18.07.2024 року виконавчим комітетом Шумської міської ради було прийнято рішення щодо затвердження переліку об’єктів та видів громадських робіт виключно для неповнолітніх засуджених.

Наразі служби у справах дітей та центри надання соціальних послуг відіграють  важливу роль в системі правосуддя, дружнього до дитини, зокрема  працюють з дітьми, які скоїли правопорушення, постраждали від злочинів або були свідками злочинів, надають підтримку їхнім родинам. З метою забезпечення належної взаємодії, органом пробації проведено робочу зустріч із представниками Служби у справах дітей та КУ «Центр надання соціальних послуг» Шумської міської ради щодо обговорення алгоритмів надання допомоги не лише неповнолітньому, якого засуджено до покарання, не пов’язаного з позбавленням волі, а й членам його сім’ї як такими, що потрапили в складні життєві обставини.

Загалом, сьогодні українське законодавство впевнено рухається у дитиноцентричному напрямку, про що так само свідчить Порядок  реалізації пілотного проєкту імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у практичну діяльність, результати якого з часом будуть масштабовані на всю країну.

 

Кременецький районний сектор №3 філії

Державної установи «Центр пробації»

в Тернопільській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь