Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Порядок повернення неякісних ліків до аптеки

Дата: 03.07.2023 09:36
Кількість переглядів: 82

Фото без опису

Під час придбання будь-яких лікарських препаратів в аптеці покупець фактично укладає договір купівлі-продажу і у такому випадку виникають відповідні права та обов’язки, передбачені нормами законодавства України.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач має право обміняти непродовольчий товар на аналогічний у продавця, якщо товар його не задовольнив формою, габаритами, кольором чи з інших причин не може бути використаний за призначенням.

Водночас лікарські препарати та засоби не підлягають обміну, оскільки вони перебувають у затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року № 172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів» переліку товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню). При цьому обов’язковою умовою належності лікарських препаратів та їх подальша реалізація можлива лише за наявності відповідного сертифіката якості, що видається вітчизняним виробником, а у випадку, коли лікарських засіб є імпортованим – виробником імпортером, або особою, що його представляє на території України.

У разі виникнення у покупця сумнівів щодо належної якості (відсутній сертифікат, невідповідність упаковки або вона містить пошкодження) він, з метою перевірки якості, може звернутись до Департаменту контролю якості лікарських засобів (далі – Держлікслужба), або її територіальних органів.Для цього йому потрібно подати заявку за посиланням - https://www.dls.gov.ua, у якій зазначити назву лікарського засобу, форму його випуску та дозування, номер серії, виробника, дату та місце придбання (вказати назву та адресу місце знаходження аптеки), а також зазначити тип невідповідності та описати її. Також, для зворотнього зв’язку необхідно вказати власні дані — прізвище, ім’я, по батькові, контактний телефон, адресу проживання або електронну пошту.

Факт неналежної якості лікарських препарати та засобів підтверджується наступними документами:

1) висновком щодо якості лікарських засобів, виданим підпорядкованою, або уповноваженою територіальним органом Держлікслужби лабораторією;

2) заборонним розпорядженням від Держлікслужби щодо обігу лікарського засобу.

Окрім цього, до неякісних лікарських засобів належать і ті, чий термін придатності закінчився. Відповідно до Правил утилізації та знищення лікарських засобів, затверджених Міністерством охорони здоров’я України від 24 квітня 2015 року № 242, вони підлягають утилізації та знищенню.

У випадку, якщо покупець виявив, що лікарські препарати та засоби є неякісними, за умови надання розрахункового документу, що свідчить про їхнє придбання та документів, що встановлюють факт неналежної якості, він має право на:

1) безоплатне усунення недоліків;

2) заміну на аналогічний належної якості;

3) відповідне зменшення ціни;

4) повернення сплаченої грошової суми.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь