Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Розірвання шлюбу під час воєнного стану

Дата: 27.03.2023 19:03
Кількість переглядів: 127

Якщо вирішили розірвати шлюб, варто знати, що є два способи. Через суд і через РАЦС. Якщо у шлюбі є діти або один з подружжя не бажає розлучатися — тоді через суд. Якщо дітей немає та обоє згодні на розлучення — тоді через РАЦС.

Шлюбні відносини базуються на добровільності тому воєнний стан не є перешкодою для розлучення. Попри воєнний стан в Україні, право на припинення шлюбу не може бути обмежено. Діють ті ж правила та норми, що були і до 24 лютого 2022 року.

Варто зазначити, що не можна подати на розлучення, коли дружина вагітна або у подружжя є спільна дитина віком до одного року. Розірвання шлюбу за цих обставин можливе лише у дуже рідкісних випадках з ініціативи дружини (моральне чи фізичне насильство у сім’ї та інше).

Порядок розірвання шлюбу, якщо один чи обидва з подружжя перебувають за кордоном

Якщо обидва з подружжя перебувають за кордоном і хочуть розлучитися і у них немає спільних неповнолітніх дітей, можна подати заяву про розірвання шлюбу до найближчої консульської установи України.

Зразок заяви надають на місці. Із собою потрібно мати паспорти, ідентифікаційні коди та оригінал свідоцтва про шлюб. Якщо ж у подружжя є спільні діти або одна зі сторін не згодна розлучатись, такі спори вирішуються у судовому порядку на території України.

Тож подружжю доведеться повернутися на Батьківщину або ж знайти адвоката, який подасть позов від їхнього імені та захистить інтереси у суді. Для цього необхідно правильно оформити довіреність.

Порядок розірвання шлюбу, якщо один з подружжя перебуває на окупованій території

Якщо за законом пара може розлучитися лише у судовому порядку, насамперед необхідно визначити суд, до якого ви можете звернутися.

За загальним правилом, позов про розлучення подають в суд за зареєстрованим місцем перебування відповідача.

Проте є низка випадків, коли можна подати позов до суду за власним місцем перебування:

  • на утриманні особи перебувають неповнолітні діти;
  • за станом здоров’я або з інших поважних причин особа не може виїхати до місця проживання відповідача (в позові зазначається причина).

Розлучення в Україні з іноземцем під час війни

У випадку розірвання шлюбу через ДРАЦС, іноземцеві необхідно скласти заяву про розірвання шлюбу, нотаріально її засвідчити та переслати іншому із подружжя. Після цього інший із подружжя перекладає заяву на українську мову, нотаріально засвідчує та подає до ДРАЦСу. Якщо все оформлено правильно, жодних проблем не виникне.

У випадку розірвання шлюбу через суд, варто врахувати: чи є між Україною та країною громадянства чоловіка або дружини міжнародний договір щодо вирішення цивільних та сімейних справ та як він врегульовує питання розлучення. Наприклад, якщо особа одружена з громадянином Польщі, то розривати шлюб доведеться на території Польщі за місцевим законодавством.

Якщо такого договору немає, то необхідно керуватися Законом України «Про міжнародне приватне право».

Розірвати шлюб з іноземцем в Україні можна, якщо на території нашої держави відповідач має зареєстроване місце проживання чи перебування, а також якщо шлюб укладався в Україні. В інших випадках, доведеться звертатися до суду тієї країни, де ви укладали шлюб.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь