Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Укладення шлюбу з військовослужбовцем та його розірвання в умовах воєнного стану

Дата: 08.11.2022 08:00
Кількість переглядів: 190

Фото без опису

У зв’язку з повномасштабним військовим вторгненням російської федерації в Україну та введенням 24 лютого 2022 року Указом Президента України № 64 воєнного стану, для військовослужбовців, котрі не мають можливості бути фізично присутніми під час реєстрації, державою розроблено окремий механізм реєстрації шлюбу.

Як укласти шлюб з військовослужбовцем?

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року № 213 «Деякі питання державної реєстрації шлюбу в умовах воєнного стану» передбачено, що на час дії воєнного стану, якщо один із наречених є військовослужбовцем, то державна реєстрація шлюбу може проводитися відділом державної реєстрації актів цивільного стану (далі – відділ ДРАЦС) без особистої присутності такого нареченого (нареченої) .

Військовослужбовцю, щоб укласти шлюб дистанційно, потрібно подати відповідну заяву безпосередньому командиру, у якій в обов’язковому порядку зазначити інформацію про себе та наречену (нареченого), а саме прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), дату народження, громадянство, а у випадку зміни прізвища – інформацію про обране прізвище. Ця заява є одночасно підтвердженням факту надання згоди військовослужбовцем на укладення шлюбу.

У подальному командир засвідчує справжність підпису на заяві та направляє її до відділу ДРАЦС, до якого подано заяву про державну реєстрацію шлюбу нареченим (нареченою), або до іншого відділу ДРАЦС чи до територіального органу Міністерства юстиції України, які здійснюють діяльність під час воєнного стану.

Варто також зазначити, що відповідно до пункту 14 глави 1 розділу 2 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5, у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» ‒ державну реєстрацію актів цивільного стану проводить будь-який орган за зверненням заявника.

Військовослужбовець може бути присутнім під час реєстрації шлюбу за допомогою відеозв’язку, якщо у нього є така можливість. Також, в умовах воєнного стану факт реєстрації шлюбу може засвідчуватися актом про укладення шлюбу, якщо він складений безпосереднім командиром військовослужбовця.

Акт може складатися в присутності обох чи одного з наречених з використанням доступних засобів відеозв’язку з тим із них, хто відсутній, за участю двох свідків. Актовий запис про шлюб складається в день отримання відділом ДРАЦС заяви про реєстрацію шлюбу або акту.

Як розірвати шлюб з військовослужбовцем в умовах воєнного стану?

Що стосується процедури розірвання шлюбу з військовослужбовцем в умовах воєнного стану, то вона залишилась незмінною.

Шлюб можна розірвати:

  • за спільною заявою подружжя, яке не має дітей (відповідно до статті 106 Сімейного кодексу України);
  • за заявою одного з подружжя (відповідно до статті 107 Сімейного кодексу України);
  • за рішенням суду: за спільною заявою подружжя, яке має дітей (відповідно до статті 109 Сімейного кодексу України), або за позовом одного з подружжя (відповідно до статті 110 Сімейного кодексу України).

Відповідно до частини 1 статті 106 Сімейного кодексу України подружжя, яке не має дітей, має право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу ( у такому випадку, державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться через місяць).

 Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву до відділу ДРАЦС, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, може подати другий з подружжя від його імені. Той із подружжя, який бажає відновити своє дошлюбне прізвище, повинен письмово заявити про це.

Якщо подружжя не може з’явитись до відділу ДРАЦС у визначений день, вони вправі протягом місяця подати заяву із проханням перенести дату реєстрації розірвання шлюбу. Також, у заяві може бути вказано, що той з подружжя, який не може бути присутнім на реєстрації, не заперечує проти розірвання шлюбу без його присутності, з обов’язковим зазначенням місцезнаходження відділу ДРАЦС, до якого варто направити свідоцтво про розірвання шлюбу.

Якщо подружжя має неповнолітніх дітей, або інший із подружжя заперечує проти розірвання шлюбу, в такому разі шлюб можна розірвати виключно у судовому порядку.

Справи про розірвання шлюбу розглядають районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди в порядку окремого або позовного провадження.

У порядку окремого провадження подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором (нотаріально посвідченим) в якому зазначено відомості про проживання дітей, участь того із батьків, їх забезпеченні про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви.

У порядку позовного провадження розглядаються справи про розірвання шлюбу у випадках, коли один із подружжя: заперечує проти розірвання шлюбу або ухиляється від подання спільної заяви подружжя до суду. Провадження у справі відкривається судом на підставі позовної заяви, поданої одним із подружжя у встановленому порядку.

Позовна заява подається до суду за зареєстрованим місцем проживання/перебування позивача або за домовленістю за місцем проживання/ перебування позивача/відповідача.

За подання позовної заяви про розірвання шлюбу в порядку позовного провадження особа повинна сплатити судовий збір у розмірі 0.4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, – у 2022 році це 992, 40 грн. (відповідно до підпункту 3 пункту 7 частини другої статті 4 Закону України «Про судовий збір»), за винятком, коли особа звільнена від сплати судового збору.

З 8 лютого 2020 року відповідно до Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ», розірвання шлюбу в судовому порядку може здійснюватися за правилами спрощеного позовного провадження.

Отже, для того, щоб розірвання шлюбу здійснювалося за правилами спрощеного позовного провадження, необхідно подати клопотання у письмовій формі одночасно із поданням позовної заяви, або таке клопотання може міститися у позовній заяві. За наслідками розгляду клопотання про розірвання шлюбу за правилами спрощеного позовного провадження, суд може його задовольнити і одночасно надати відповідачу строк для подання заяви із запереченням щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

У тих регіонах держави, де йдуть активні бойові дії та суди тимчасово не можуть працювати, Верховний Суд змінив їхню територіальну підсудність шляхом приєднання розгляду справ цих судів до інших судів, які знаходяться в безпечних регіонах держави.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь