Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Додатковий термін для прийняття спадщини

Дата: 21.07.2021 16:50
Кількість переглядів: 405

Фахівець Кременецького МЦ допомогла встановити додатковий строк для прийняття спадщини

Спадкування – це перехід майнових і деяких особистих немайнових прав та обов’язків спадкодавця до його спадкоємців. Сукупність цих прав та обов’язків і є спадщиною. Законодавством України встановлені умови, які є обов'язковим для оформлення прав на спадкове майно. Дотримання спадкоємцем строку на прийняття спадщини є однією з основних умов.

  Однак, інколи трапляється що спадкоємці пропускають шестимісячний строк, встановлений для прийняття спадщини. Причинами стають: відсутність інформації про смерть спадкодавця, хвороба, правова необізнаність щодо вимог закону, тощо.

З такою ж проблемою щодо пропуску строку для прийняття спадщини, яка залишилась після смерті батька звернулася і громадянка Б.

Усе своє майно батько пані Б. заповів їй. Будучи інвалідом другої групи загального захворювання довічно, після смерті батька часто хворіла. Згодом, увесь час і сили забирали турботи про хворого чоловіка, який також протягом тривалого строку тяжко хворів та який згодом помер. Після смерті чоловіка вона звернулася до нотаріуса задля отримання свідоцтва про право на спадщину за заповітом за батьком. Однак, їй було відмовлено, оскільки нею не подано відповідні документи, які б підтверджували постійне місце проживання її з батьком та в свою чергу пропустила шестимісячний строк для прийняття спадщини.

Представляти інтереси було доручено фахівчині Кременецького місцевого центру з надання БВПД Ірині Бурченюк. Після узгодження правової позиції по справі, в судовому провадженні вдалося довести, що підствави для надання додаткового строку для прийняття спадщини є поважними. Як наслідок, рішенням Кременецького районного суду Тернопільської області від 17 травня 2021року №601/767/21визначено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за заповітом тривалістю два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.(https://reyestr.court.gov.ua/Review/96982502).

Коментує фахівчиня Ірина Бурченюк:

«Пропуск 6 місячного строку для прийняття спадщини не є безумовною підставою, що позбавляє спадкоємців права на спадкове майно. Цивільний кодекс України передбачає механізм прийняття спадщини поза межами 6-місячного строку. Так, можливі 2 варіанти:

  1. Отримати письмову згоду спадкоємців, які прийняли спадщину для подання заяви про прийняття спадщини поза межами 6 місячного строку.
  2. Подати позовну заяву до суду про встановлення додаткового строку, достатнього для подання ним заяви про прийняття спадщини. Поважними причинами для визначення додаткового строку, можуть бути причини повязані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій».

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь