Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

13 вересня - День пам’яті жертв фашизму

Дата: 13.09.2020 08:30
Кількість переглядів: 1117

Фото без опису

 

День пам’яті жертв фашизму  – це День пам’яті десятків мільйонів людей, які загинули в результаті гігантського, нелюдського експерименту. Це мільйони солдатів, яких фашистські лідери зіштовхнули один з одним, але ще більше - мирних жителів, які гинули під бомбами, від хвороб, голоду, зниклі безвісти.

З 1962 року було прийнято вважати кожну другу неділю вересня Міжнародним днем пам’яті жертв фашизму. Цей день був визначений саме у вересні, тому що на цей місяць припадає дві пов’язані з Другою світовою війною дати – день її початку і її повного завершення. Це стало однією з причин встановлення дня жалоби на вересневу неділю.

Україна входить до числа країн, найбільш постраждалих від фашизму в роки Другої світової війни – як від воєнних дій, так і від військових злочинів. Українці ж, як народ, зустріли війну одними з перших – 1 вересня 1939 року, – а завершили одними з останніх – 2 вересня 1945 року ( капітуляцію останньої воюючої країни – Японії – від імені Радянського Союзу приймав український генерал Кузьма Дерев’янко).

Нелюдське обличчя фашизму назавжди закарбувалося в свідомості людей, які пережили це страшне лихоліття. Десятки мільйонів людей різних національностей стали жертвами фашистської людиноненависницької ідеології, загинули на війні, були знищені в концтаборах та гетто, померли від ран, хвороб та виснаження. Лиха доля не оминула й жителів Шумщини  – солдатів війни та мирних жителів. І сьогодні у серці кожного з нас живе пам’ять про мужніх і незламних героїв Другої світової війни, які захистили нашу землю від лютого ворога, які принесли мир в Україну, пам’ять про мужніх і незламних синів та дочок,  хто віддав власне життя за щасливе майбутнє нащадків.

Вічна їм пам’ять!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь