Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

23 травня – День Героїв України

Дата: 23.05.2020 08:21
Кількість переглядів: 1206

Фото без опису

  День Героїв або Свято Героїв – щорічне свято в Україні, встановлене на честь українських вояків-борців за волю України, передусім лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців, вояків Армії УНР, ОУН-УПА. За останні роки до списку героїв додалися учасники Революції Гідності та українці, які здійснили подвиг у районі бойових дій на Донбасі. День Героїв – це день пам’яті всіх українців, що присвятили своє життя боротьбі за свободу та незалежність держави.

  Шумщина – це земля омита кров’ю її героїв, адже історія кожного села – це боротьба її жителів в усі часи. Ще під час визвольної війни українського народу 1648-1654 рр. жителі села Літовище поповнювали лави селянсько-козацького війська на чолі з Богданом Хмельницьким, зокрема загони під командуванням полковника Колодки. Пам’ятками цих часів в селі є козацькі могили з кам’яними хрестами.

  На території громади є багато могил борцям за незалежність України у ХХ столітті: Руська Гута – 2 одиночні могили воїнів ОУН-УПА; Биківці, Боложівка, Бриків – могили воїнів ОУН-УПА; село Угорськ – братська могила воїнів ОУН-УПА (18 чол.). Земля сіл Стіжок, Антонівці за часів війни зазнала величезних втрат своїх синів і дочок – героїв-повстанців. Стіни Святопокровського  храму села Кордишів берегли секрети близько 70-ти років, і лише в 2011 році вперше виявили криївку, де переховувались борці за волю. В селі Мирове стоїть пам’ятний хрест, встановлений в 2016 році, могила невідомих 15 героїв-повстанців.

  Це свято – не лише данина пам’яті героям минувшини, а й день шани героїв сьогодення, які віддають свої життя за соборність та незалежність нашої Батьківщини.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь