Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Український Шумськ та польський Отвоцьк підписали угоду про партнерство

Дата: 19.11.2019 09:28
Кількість переглядів: 1484

Фото без опису

Угоду про партнерство міст Шумськ та Отвоцьк (Польща) днями підписали міський голова Володимир Плетюк та Президент Отвоцька Ярослав Томаш Маргельські.

– Цей документ сприятиме плідній співпраці наших міст у розвитку молодіжних, комерційних, культурних стосунків. Щиро дякуємо Президенту міста Ярославу Маргельські, керівництву міста і повіту за теплий прийом та співпрацю, – каже Володимир Плетюк.

Що дасть підписання такої угоди для Шумської громади.

– По перше, про Шумськ знають тепер не лише в області чи поза її межами, а на міжнародному рівні, – переконана секретар міської ради Людмила Павленко. – Наступне: наша громада пишається неймовірно талановитими дітьми, які тут мешкають, і займаються у різних гуртках, школах. Завдяки такій співпраці, юні обдарування мають можливість виступати на високих сценах і демонструвати свої здібності. Раніше батьки могли про таке лишень мріяти, а зараз це стало реальністю. Уже тричі учні Шумської школи мистецтв, разом зі своїми викладачами, їздили в Отвоцьк на фестиваль «Сакросонг» і займали призові місця, і під час перебування нашої делегації у Польщі, ми знову отримали запрошення, аби з 4 по 8 червня шумські діти поїхали на фестиваль в Отвоцьк.

– А ще такий обмін досвідом дуже важливий для загального розвитку, для втілення нових ідей. Скажімо, ми, освітяни, спілкувалися з нашими польськими колегами, є чому у них повчитися, але, разом з тим, польська сторона зацікавилася багатьма аспектами нашої роботи, і теж хотіли б побувати у нас з навчальною метою, – каже начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту Любов Дмитрук.

У міській раді кажуть, що з польською стороною обумовлено співпрацю у плані спільних поїздок шумських дітей до Польщі, а їхніх – у нашу громаду, і не лише у рамках проведення фестивалів чи конкурсів, а з метою відпочинку. У місцевому костелі, каже ксьондз Лукаш, готові прийняти діток, але, звісно, у теплу пору року. Але ще будуть вивчати варіанти проживання дітей у родинах, відповідно, щоб і шумська юнь могла поїхати до Польщі.

Взагалі, є така спільна думка – розвивати зелений туризм. Поляків приваблює наша історія, наша природа, і вони готові сюди приїжджати на відпочинок, з екскурсійною метою, при цьому, мешкати у пересічних шумчан, звісно, що не безкоштовно, за це буде відповідна оплата. Отож, ідея на опрацюванні, хочеться сподіватися, що вона матиме резонанс.

– Надіємося, що ось з таких культурних обмінів, спільних конкурсів та фестивалів розпочнеться у майбутньому і бізнесова співпраця, – переконаний міський голова Володимир Плетюк. – І в цьому напрямку ми теж працюємо, розглядаємо різні пропозиції, шукаємо варіанти щодо такого партнерства.

– Таку угоду про співпрацю Отвоцьк має з Японією, Німеччиною та Литвою, а тепер ще й з Шумськом, і це вважаю добрим почином співпраці, яка стала можливою завдяки польському «Клубу творчого мислення», за що ми, шумчани, щиро вдячні, – додає Людмила Павленко. – До речі, щодо розвитку зеленого туризму, то, у рамках такої партнерської угоди, поляки уже розпочали співпрацю з литовцями, отож, буде де черпати досвід, тому важливо, що і між нашими сторонами обговорено таку ідею.

– Мистецька частина цієї багатопланової угоди стала підсумуванням великої, клопіткої підготовчої роботи, яку проводили «Клуб творчого мислення» з міста Отвоцьк та колектив Шумської школи мистецтв. Залишилися приємні враження від надзвичайно теплого, дружнього прийому нашої делегації польськими друзями. Такі почуття спонукають нас ще більше творити, розвивати загальнолюдські цінності в пропагуванні добра, правди, справедливості, поваги до історичного минулого та культурної спадщини свого народу. Дякуємо всім, хто посприяв підписанню цієї угоди, а саме – Шумській міській раді та міському голові Володимиру Плетюку, секретарю міської ради Людмилі Павленко, начальнику відділу освіти, культури, молоді та спорту Любові Дмитрук, мерії м. Отвоцьк та Президенту міста Я. Маргельському, віце-президенту ради міста А. Крижановському, колективу «Клубу творчого мислення», його президенту Я. Гужинському та секретарю І. Крижановському, усім, хто вболівав за налагодження цих контактів, – розповідає учасник поїздки до Отвоцька, директор Шумської школи мистецтв Тамара Камишацька.

Польська сторона висловила побажання надсилати допомогу малозабезпеченим сім’ям Шумської ОТГ – цим буде опікуватися ксьондз місцевого костелу Лукаш.

Відвідини Отвоцька делегацією Шумської ОТГ співпали з великим державним святом – Днем Незалежності Польщі. Шумчани кажуть, що у захопленні від того, якими патріотами є поляки. У цей день не працює жоден магазин, усе дуже урочисто та піднесено. І гімн, і усі патріотичні пісні поляки знають напам’ять і співають їх усі, хором. Саме такого бракує багатьом українцям – відчуття гордості за свою державу, відданості землі, де народився, живеш і працюєш. Міський голова Володимир Плетюк поклав квіти до пам’ятника Пілсудському та загиблим у смоленській трагедії. З поваги до українців – звучав і наш національний гімн, були присутні наші атрибути.

Співробітник Шумського районного краєзнавчого музею Лариса Колесник у переповненому залі публічної міської бібліотеки розповіла польським друзям про історію Шумська. Також наша делегація відвідала музей Повстання у Варшаві і була вражені величезними чергами по 300-400 чоловік. Люди годинами вистоюють, щоб потрапити до музею, де усе облаштовано так, що кожен відвідувач переживає події минулого, коли Варшава була зруйнована.

Приємні враження від фестивалю європейської музики, та найбільше – від щирого прийому та спільного бажання обох громад працювати для їхнього розвитку.

Учасники поїздки,  яка відбулася за рахунок приймаючої польської сторони, дякують усім, хто доклався до цього, а також перекладачу, шумчанину Владиславу Драгунову, який навчається у Польщі.

Текст із сайту «ШУМСЬК INFO»

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь