Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Оподаткування доходів, отриманих за кордоном

Дата: 29.07.2019 16:18
Кількість переглядів: 464

 

   Платниками податку на доходи фізичних осіб відповідно до п.п. 162.1.1 п. 162.1 ст. 162 Податкового Кодексу  України, є фізичні особи – громадяни України, які отримують іноземні доходи.

  Об’єктом оподаткування  є прибуток, отриманий з джерел за межами України. В даному випадку, це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих за межами України портів, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, непідконтрольних контролюючим органам.

  Порядок оподаткування іноземних доходів регламентується ст. 170 Податкового Кодексу України. Даною статтею визначено, що якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію та оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставками, визначеними ст. 167 вищезгаданого Кодексу.

  Крім того, закон передбачає виплату військового збору, що  становить 1,5 відсотка об'єкта оподаткування.

  Згідно статті 164 Кодексу під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

  Відповідно до статті 171 Податкового кодексу України платник податків самостійно несе відповідальність за перерахування коштів та подачу декларації до податкового органу.

      Сума доходу з джерел за межами України перераховується у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент отримання таких доходів.

          Податкова декларація платниками податку на доходи фізичних осіб подається за звітний період, - 1 календарний рік, до 1 травня року, що настає за звітним.

        Сума податку встановлюється відповідно до правил та ставок, які діяли на момент нарахування доходів.

         У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у податковій декларації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь