Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Відшкодування шкоди від укусу собаки

Дата: 24.04.2018 10:32
Кількість переглядів: 1329

Так сталося, що жоден з нас не застрахований від нападу собаки. В нашій країні досить часто власники агресивних тварин не бажають вдягати на них намордники або взагалі використовувати повідки під час прогулянок, що створює суттєву небезпеку для оточуючих людей. У зв’язку з цим кожен з нас може зіткнутися з потенційною небезпекою нападу собаки та отримати відповідні тілесні ушкодження.

Особа має право вимагати відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок нападу собаки у випадку, якщо мало місце пошкодження її особистого майна (одяг тощо), а також, якщо внаслідок такого нападу їй було завдано каліцтво, інше ушкодження здоров’я.

При укусі собаки, з його власника можна в судовому порядку вимагати відшкодування матеріальної шкоди (компенсація грошових коштів, витрачених на ліки та лікування). Крім того, Ви маєте право вимагати компенсацію у розмірі середньомісячного заробітку, якщо довелося якийсь час знаходиться на лікарняному. Щоб довести і визначити розмір завданої шкоди, доведеться збирати всі чеки за медикаменти і надати лист непрацездатності. «Потерпілому» так само варто звернутися в поліцію, щоб з'ясувати чи не було собаку нацьковано спеціально, чи мав власник корисливий намір у даній ситуації. Співробітники поліції зобов'язані прийняти таку заяву та ретельно перевірити викладені Вами факти про агресивну поведінку тварин і якщо все підтвердиться – притягнути до відповідальності господаря і спонукати його показати тварину ветеринарові для огляду.

Для відшкодування збитків від укусу собаки перш за все потрібно знайти свідків події. Свідком може бути будь-яка людина, хто щось бачив або знає з даного приводу. Дізнайтеся, хто господар собаки, направте йому претензію в письмовому вигляді з повідомленням про вручення, де вкажіть скільки Ви хочете отримати грошей і в які терміни. Претензія в даному випадку не є обов'язковою, але, можливо, що господар тварини сам піде Вам назустріч, і не буде необхідності звертатися до суду, витрачаючи час та кошти на представника. Якщо господар уваги до Вашого прохання не виявив, однозначно необхідно йти до суду, і чим швидше тим краще. Якщо господар собаки не відомий – можна звернутися в поліцію або прокуратуру, для того, щоб його встановили. Якщо поліція не проявить належної уваги до Вашого звернення, такі дії можна оскаржити в прокуратуру. Відразу після події, в будь-якому випадку, факт укусу потрібно зафіксувати в травмпункті, про що отримати довідку. Якщо вам призначені перев'язувальні засоби, ліки, вітаміни та інше – слід всі рецепти і чеки зберегти, щоб потім долучити до справи. Всі медичні документи, амбулаторну карту, всі довідки та виписки з історії хвороби, виписки з журналу реєстрації викликів швидкої допомоги і опис стану відразу після укусу, особливо якщо там були зафіксовані нервовий стрес або шок – також збирайте для залучення до матеріалів справи.

Позовна заява про відшкодування майнової шкоди подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача. За подання позовної заяви у справах про відшкодування шкоди, завданої внаслідок нападу собаки, якщо особі було завдано каліцтво, інше ушкодження здоров’я, позивач звільняється від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях (стаття 5 Закону України «Про судовий збір»).

До позовної заяви, оформленої відповідно до вимог Цивільного процесуального кодексу України, додаються докази, що обґрунтовують позовні вимоги (напад собаки), наприклад: довідка травмпункту, в якій зафіксовано характер нанесених тілесних ушкоджень і вид наданої медичної допомоги; копія картки звернення за антирабічною допомогою (форма № 045/о); висновок фахівця в галузі судової медицини, що встановлює тяжкість тілесних ушкоджень; копія протоколу про адміністративне правопорушення; квитанції за придбані лікарські препарати, бинти тощо; фото/відео нападу собаки; квитанції за ремонт пошкоджених речей або докази вартості речей; прізвище, ім’я, по батькові, контактні дані свідків тощо.

Згідно статті 23 Цивільного кодексу України особа має право на вiдшкодування моральної шкоди, завданої внаслiдок порушення її прав.

                             Моральна шкода полягає:

1) у фiзичному болю та стражданнях, яких фiзична особа зазнала у зв'язку з калiцтвом або iншим ушкодженням здоров'я;

2) у душевних стражданнях, яких фiзична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведiнкою щодо неї самої, членiв її сiм'ї чи близьких родичiв;

3) у душевних стражданнях, яких фiзична особа зазнала у зв'язку iз знищенням чи пошкодженням її майна;

4) у приниженнi честi та гiдностi фiзичної особи, а також дiлової репутацiї фiзичної або юридичної особи.

Статтею 1168 Цивільного кодексу України передбачено, що моральна шкода, завдана калiцтвом або iншим ушкодженням здоров'я, може бути вiдшкодована одноразово або шляхом здiйснення щомiсячних платежiв. Моральна шкода, завдана смертю фiзичної особи, вiдшкодовується її чоловiковi (дружинi), батькам (усиновлювачам), дiтям (усиновленим), а також особам, якi проживали з нею однiєю сiм'єю.

За підсумками розгляду справи буде винесено рішення суду, де позовні вимоги або задовольнять повністю або в частині, або в їх задоволенні відмовлять. У разі незгоди з рішенням суду – можете оскаржити рішення у вищестоящий суд у передбачені законом терміни. У випадку задоволення Вашого позову, після отримання рішення суду, слід отримати виконавчого листа і вже з ним звертатися у виконавчу службу, де Вам допоможуть стягнути належні Вам кошти у примусовому порядку з особи, яка винна в тому, що Ви були вимушені ці витрати понести.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь