Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Відбулось засідання 27 (позачергової) сесії міської ради

Дата: 05.10.2017 15:23
Кількість переглядів: 1148

Фото без опису

Пріоритети змінили через проблеми із коштами
 

Позачергову сесію Шумської міської ради скликали з метою вирішити ряд актуальних питань, які потребують прийняття депутатами невідкладних рішень.

Зокрема, головні моменти стосувалися ситуації, що склалася навколо реалізації проектів за рахунок інфраструктурної субвенції об’єднаним громадам. Їх при прийнятті програми соціально-економічного розвитку Шумської ОТГ було два – найбільш об’ємних та дороговартісних. Мова іде про реконструкцію парку відпочинку «Соснина» та ремонту автодороги “Шумськ-Боложівка”, зокрема, вул.Б.Хмельницького у Шумську. І якщо по першому роботи уже тривають, то ремонт дороги став під знаком запитання. Незважаючи на те, що є відповідна постанова Кабміну, висновки Фото без описукомісій, і уже з липня на рахунок міської ради почали надходити кошти, ступором стало те, що Державне казначейство України не дає згоди на освоєння коштів, аргументуючи це тим, що це не поточні, а капітальні видатки. Саме через таку неузгодженість громада опинилася у патовій ситуації. Та, зрештою, не лише Шумська міська рада, а й багато інших громад в Україні. 

 

За словами міського голови Володимира Плетюка, така неприємна несподіванка спонукала до рішучих дій, і він почав озвучувати цю проблему на рівні міністерства, мав особисту зустріч з віце-прем’єром Геннадієм Зубком. Шумчан у Кабміні почули і обіцяли сприяти у розв’язанні наболілого питання. Але… Час іде, і навіть якщо рішення буде позитивним, залишається дуже мало часу, щоб реалізувати проект, адже не за горами зима, і дуже швидко погодні умови не дозволять якісно виконувати дорожні роботи. Крім того, потрібно пройти тендерну процедуру. А ще мають минулорічний досвід ремонту вулиць Енергетична та Лесі Українки у Шумську – роботи розпочали у кінці серпня, а скільки було проблем і нарікань. Тому не хотілося б, щоб у спішці, повторилася така ж ситуація.

 

Тому на розгляд депутатів міської ради було запропоновано внести зміни у соціально-економічний розвиток громади, і за рахунок коштів, які мали спрямувати на ремонт вулиці Б.Хмельницького, реалізувати інші проекти, серед них – реконструкція вуличного освітлення с.Боложівка, вуличне освітлення у Брикові, Биківцях, придбання сучасної техніки для КП «Шумськкомунсервіс», яка дасть можливість надавати додаткові послуги не лише у місті, а у селах громади, і, разом з тим, поповнювати міський бюджет. Принагідно міський голова Володимир Плетюк повідомив, що уже в дорозі до Шумської ОТГ грейдер, який закупили для КП «Шумськкомунсервіс», що дасть можливість уникнути проблем взимку, у період сильних снігопадів. Також хочуть закупити автоматику для обслуговування веж Рожновського у селах громади, бо, як показує практика встановлення її на міських вежах, це дає значну економію електроенергії.

Водночас, ішлося про те, що проект по ремонту вул.Б.Хмельницького ніхто не ховає у глибоку шухляду. Навпаки, міська рада уже звернулася до Тернопільської облдержадміністрації з проханням-вимогою виділити кошти на реалізацію запланованого у наступному, 2018 році. Справа в тому, саме ОДА будуть розпорядниками коштів на ремонт доріг. Планують, що новостворений дорожній фонд області отримає 345 млн грн, тому у міській раді уже працюють над тим, як добитися виділення коштів для ремонту доріг громади. 

Заслухавши таку аргументацію, депутати з розумінням поставилися до проблеми, що виникла, і позитивно підтримали запропоновані рішення. Крім того, затвердили проекти вуличного освітлення та фінансування інфраструктурного проекту – це стосується облаштування залу громади за рахунок коштів міжнародних грантів. Оскільки не було враховано деяких нюансів, підрядник робіт, а це – Шумське УЕГГ ПАТ «Тернопільгаз» звернувся з клопотанням про виділення незначної суми. Депутати підтримали таку пропозицію, щоб реалізація проекту, який планують здати в експлуатацію ще цьогоріч, могла тривати й далі.

На сесії проголосували за запровадження моделі адміністрування надання соціальних послуг із соціальної підтримки населенню – справа в тому, що дві громади області, Шумська та Теребовлянська, стали учасниками пілотного проекту від Міністерства соціальної політики.

 

Фото без описуТакож на сесії розглянули ряд інших питань і прийняли відповідні рішення. Зокрема, внесли зміни до бюджету міської ради, що стало необхідним у зв’язку з надходженням нового траншу державних коштів на ремонт даху Стіжоцького НВК та заміну вікон та вхідних дверей за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. І хоча, за словами Володимира Плетюка, згадані суми надійшли ще не в повному обсязі, а ситуація ускладнювалася тим, що вони надходили спочатку на районний бюджет, а тоді їх перекидали на міський, уже тривають підготовчі роботи, щоб устигнути реалізувати ці проекти.

 

 

Фото без описуПісля сесії міської ради відбулася предметна спільна розмова міського голови із завідуючими ФАПами, які діють на території громади, в.о.старост та депутатами.  Ішлося про координацію роботи органів місцевого самоврядування, працівників сільських ФАПів, освітян та важливості подання конкретних пропозицій – медичних проектів, які б передбачали перспективу розвитку, адже державою задекларовано виділення понад 4 млрд грн. на розвиток саме сільської медицини. І якщо ця сума справді буде спрямована у регіони, потрібні конкретні кроки, щоб їх отримати та освоїти. 

Водночас, завідуючі ФАПами запитували міського голову про перехід первинної ланки під юрисдикцію ОТГ – йдеться про ФАПи, розташовані на території громади, проблеми з опаленням, забезпечення медикаментами та заробітною платою.

 

Фото без описуПеред присутніми виступила спеціаліст відділу економіки міської ради Іванна Мрига, яка розповіла про реалізацію такого важливого проекту, як бюджет участі. Його планують втілити у наступному 2018 році, але конкретні пропозиції потрібні уже зараз.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь