Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

У вас є потенціал, і ви не можете його змарнувати, - переконані бургомістри Мшонува та Кобилки

Дата: 07.10.2016 18:30
Кількість переглядів: 950

Польська делегація, яку приймали у Шумську, взяла участь у засіданні робочої групи по розробці стратегії розвитку Шумської громади на найближчі десять років. 

Фото без опису

Як правильно виробити важливий документ, що в майбутньому дасть поштовх для реального розвитку і збільшення надходжень навчають Ігор Гірчак, консультант проекту та Алісія Стахов’як, керівник проекту.

Фото без опису

Тим не менше, цікаво було послухати і перейняти досвід польських колег, адже на шляху до децентралізації в Україні обрали саме польську модель. Звичайно, що багато в чому ми відрізняємося, і, в першу чергу, ментальністю, і діючим законодавством, але є багато такого, що може стати підмогою і базою для впровадження конкретних кроків по Шумській громаді.

Бургомістр міста Мшонув Гжегош Курек майже 40 років очолює місцеву громаду, то ж має про що розповісти. 

Фото без опису

- Я хочу, щоб ви не ображалися, але дороги у вас не в кращому стані, і це проблема, добре, що ви їх почали ремонтувати, адже від цього залежать можливості розвитку. Та заспокою – коли ми почали у себе процес створення громад, наші шляхи були такими ж. У Мшонуві тоді працювало єдине підприємство, яке давало якийсь дохід і робочі місця. На жаль, і воно збанкрутувало. Там шили одяг, тому до мене масово почали звертатися жінки з проханням допомогти з роботою. Доходи наші були низькими, а державні дотації – на рівні з вашими. 

На уряд ми не могли впливати, тому почали думати над збільшенням власних доходів. Проаналізували і зрозуміли, що найбільше податків реально мати від нерухомості. Звичайно, що мешканці не дуже люблять його сплачувати, а от поле для діяльності з підприємствами виявилося широким. І акцент зробили на логістичні фірми, адже для їхньої діяльності потрібні чималі площі для розміщення складів. Чим більша площа, тим більший податок. І ми почали пошук інвестора. І знайшли. Підприємство запрацювало, і 100 людей отримали роботу, а це, переважно, робітничі професії. Доводилося багатьох перевчати. Але тоді знову виникла проблема – діяльність інвестора щоразу потребувала все більших площ. І ми почали скуповувати у мешканців землю (українське законодавство це не дозволяє – авт.). Це було нелегко, ми мусили переконувати людей, що це вигідно, брали кредити, вкладали свої кошти. І, в результаті, скупили навіть більше, ніж потрібно. Звичайно, що варто було подбати про електропостачання, водозабезпечення, очисні споруди – і тому почали пошук нових проектів, таким чином кошти для даних потреб отримали з екологічного фонду. На сьогодні склади цього підприємства розташовані на площі понад 15 га, тут працює майже 1800 людей, і щорічно бюджет громади отримує 5 млн злотих (1 млн 250 тис. доларів). Це дало поштовх для інших інвесторів, які захотіли у нас працювати.

Далі, що ми взялися реформувати, це - школи та бібліотеки, бо їх мережа була аж надто розгалуженою, як і у вас, якби і далі так усе залишалося, то ні про який розвиток не могло бути мови, бо освіта «з’їдала б» левову частку нашого бюджету. Оптимізацію ми провели у стислі терміни. Так, були невдоволення, протести, образи, але зараз усі ми той час згадуємо з посмішкою, і повірте, те, що у вас сьогодні дається із великими зусиллями, у майбутньому здасться легким. Щоб такі процеси були якнайменше болісними, треба дуже багато зустрічатися з людьми, пояснювати їм, переконувати годинами. І нам це вдалося – більшість таки повірили, що буде краще. І якщо ви налаштуєтеся оптимістично, і ці настрої передасте людям, то вашій громаді усе вдасться, і через кілька років вона буде така, як й наша, а то й краща. Я вам щиро цього бажаю, - підсумував пан Гжегош.

Роберт Рогускі, бургомістр міста Кобилка, у Шумську уже вдруге. Досвід у нього менший, 10 років, та й трохи інший. Він наголосив на тому, що для Шумська кращим буде досвід саме Мшонува, бо ця громада об’єднує в собі і села, і є трохи віддаленішою від Варшави, бо Кобилка – її передмістя, а громада об’єднує міське населення, хоча за чисельністю подібна Шумській. Але порадити, поділитися власними напрацюваннями хочуть.

Фото без опису

- Я вірю, що зараз в Україні настав історичний момент, і реформа органів місцевого самоврядування має пройти дуже вдало, ви не можете упустити свій шанс, - наголосив пан Роберт. – І перші кроки ви вже почали робити. У вас добре сформована команда, яка працює над стратегією розвитку, бо є і люди з досвідом, і молоді, ініціативні шумчани. Я переконаний - щоб у вас все вдалося, має виробитися спільнота, яка об’єднається навколо ідеї, підтримуватиме, працюватиме в одному напрямку, тільки тоді можливий успіх. Тому з мешканцями громади треба багато зустрічатися. Так було і в нас – ми дискутували, обговорювали, радилися, але, в результаті, завжди приходили до спільного рішення. Коли ви почнете працювати у більших масштабах, матимете підтримку європейських фундацій.

Наприклад, на початках, наша громада не мала власної каналізації, і ЄС інвестувало нам для цього 12 млн євро. На всіх засіданнях ради ми тільки про це й говорили, були невдоволення, суперечки, адже довелося перерити усе місто, але на сьогодні ми за три роки побудували 100 км каналізаційної мережі, одночасно доробляли водопровід, далі – ремонт доріг, тротуарів, зараз у м.Кобилка дуже актуальним стало питання облаштування велодоріжок.

Тому моя вам порада – більше працюйте з людьми, щоб мати від них розуміння, і, звичайно, як можете, добивайтеся більшої підтримки від центральної влади – і в плані фінансів, і у внесенні необхідних законодавчих змін, а також залучайте допомогу міжнародних фондів. Те, що ви рухаєтеся у правильному напрямку – однозначно, важливо тільки усе вчасно реалізувати, - підсумував Роберт Рогускі.

Про те, як працювати з людьми і виробити справжню спільноту, розповіла Іоланта Олшевска, радник бюро стратегії і фундації м.Кобилка.

Фото без опису

- Потрібно спонукати людей до того, щоб вони об’єднувалися, зустрічалися, обговорювали різні проблеми, для цього владі не обов’язково бути там присутньою. Скажімо, на таких зібраннях я тихенько можу сидіти у кінці залу і не брати ніякої участі в обговоренні, але чую, про що говорять люди, що їх хвилює, над чим необхідно працювати. І робимо з цього висновки. На таких заходах проявляють себе мешканці, які своїм завданням бачать завжди каламутити воду, бути невдоволеними, ми про них дізнаємося, і тоді аналізуємо, працюємо над тим, як змінити їхню думку. І, повірте, після такого важливі рішення приймати набагато легше.

Пані Іоланта коротко ознайомила із тим, за яким принципом розробляють стратегію розвитку у м.Кобилка, і багато чого рекомендувала для шумчан, і, перш за все, те, що потрібно ставити реальні цілі, а завдання можуть бути такими, які під силу самій громаді, на що вона може реально вплинути і виконати. Не треба виписувати красивих гучних завдань, щоб потім ця стратегія припадала пилом, вона має стати робочим документом, дієвим, з яким щодня треба працювати, якщо є потреба, або це продиктовано часом, вносити зміни.

Наразі робоча група напрацювала цілі та завдання, вони будуть включені у стратегію, а також на своїх наступних засіданнях спільно випишуть ще й  терміни - коли і де це має бути зроблено і хто саме відповідатиме за конкретну ділянку роботи.

З особливим теплом говорив про Україну Веслав Казан – депутат, представник ревізійної комісії ради м.Кобилка, адже свого часу він навчався у Львівській політехніці. Що хвилює пана Веслава, то це те, що ми занадто боїмося змін. 

Фото без опису

- Я хочу накачати вас свіжим оптимізмом, щоб ви сміливо ішли до тієї ідеї, яка є метою усіх ваших дій, - зазначив пан Казан. - Чужі гроші витрачати легко, я маю на увазі те, що виділяє уряд, а ось, перш, ніж витратити власні, зароблені громадою, ви п’ять разів подумаєте, проаналізуєте, куди застосувати кожну копійку. І це нормально. Тому бажаю вам, щоб кожна інвестована гривня приносила дохід у сто разів більше.

Польські гості побажали, щоб наша стратегія розвитку була дієвою і вдало втіленою у життя. І, що важливо, це має робити нинішня команда на чолі з діючим мером. Бо коли увесь час будемо переобирати, змінювати людей, толку не буде, адже новий мер і нова команда почнуть розробляти свою стратегію, і так не буде кінця-краю, - висловив побажання бургомістр Мшонува Гжегош Курек.

Голова асоціації міст Польщі Алісія Стахов’як звернула увагу і на таку проблему – люди в Україні мало спілкуються, вони відгородилися від проблем, від громадського життя та участі у прийнятті важливих рішень високими кількаметровими парканами, і це страшно.

Фото без опису

- Зараз я багато подорожую Україною, і все більше стикаюся з таким явищем. Знаєте, у такі миті мені хочеться взяти у руки щось важке і повалити, зруйнувати ці паркани, щоб ви побачили одне одного і навчилися говорити, знаходити спільну мову. Але ви самі маєте подолати цей бар’єр, бо інакше важко буде рухатися вперед. 

Польська делегація отримала подяку за переданий досвід та візит до Шумська від міського голови Володимира Плетюка, а члени робочої групи – нові знання та стимул дієвіше і конкретніше працювати над виробленням Стратегії розвитку, щоб найближчим часом запропонувати її для ознайомлення мешканцям громади.

Фото без опису

У вас є потенціал, і ви не маєте права його змарнувати, - побажали польські гості.

Алла ОМЕЛЬЧУК, "Новини Шумщини".


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь