Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Прес-релізи квітень 2021 р.

Дата: 01.04.2021 15:28
Кількість переглядів: 736

Фото без опису

Найбільше нещасних випадків за підсумками 2020 року сталось із медичними сестрами (братами)

Упродовж 2020 року на підприємствах України зафіксовано 6 646 нещасних випадків, на які складено акти за формою Н-1/П (пов’язані з виробництвом), з яких 3 054 – випадки гострого професійного захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19. Зокрема, 841 випадок стався із медичними сестрами (братами), 316 випадків – із молодшими медсестрами (братами) з догляду за хворими, 257 випадків – з молодшими медичними сестрами (братами).

Також серед професій, робітники яких найчастіше травмувались/інфікувались на роботі у минулому році, водії автотранспортних засобів (200 випадків), лікарі загальної практики – сімейні лікарі (200), медична сестра (брат) стаціонару (176).

Зазначений розподіл спостерігається вперше та пов’язаний із пандемієюкоронавірусу. Нагадаємо, випадки захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19 внаслідок виконання посадових обов'язків є гострими професійними захворюваннями та вважаються нещасними випадками на виробництві.

Серед усіх потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві (у тому числі гострої профхвороби на COVID-19, отруєння) 53,7% – жінки.

Найвищий рівень виробничого травматизму спостерігався у 2020 році серед працівників віком від 50 до 59 років (1809 осіб, що складає 27,2% від загальної кількості травмованих по Україні за минулий рік).

Нагадаємо, у разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання Фонд здійснює для потерпілих такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням.

Крім того, у разі настання страхового випадку за кошти Фонду здійснюється надання медичних і соціальних послуг. Зокрема, фінансується лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної в цьому потреби, проходження курсу оперативної реабілітації на базі санаторно-курортних закладів, проведення досліджень, здійснення оперативних втручань, ендопротезування, протезування, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення тощо.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

У 2020 році кількість профзахворювань зменшилась на 7,9%

У минулому році Фондом соціального страхування України зареєстровано 2 220 професійних захворювань, на які складено акти за формою П-4. Кількість встановлених профзахворювань серед українських працівників зменшилась на 7,9% порівняно з 2019 роком.

Найбільша кількість професійних захворювань зареєстрована у Дніпропетровській області (41,7%), Донецькій області (20,9%) та Львівській області (16,2%). Кількість потерпілих осіб, які отримали профзахворювання у цих областях, складає 78,8% від загальної кількості потерпілих по Україні.

У структурі професійних захворювань найбільше діагнозів, пов’язаних із хворобами органів дихання – 39,6% від загальної кількості діагнозів. Захворювання опорно-рухового апарату складають 27,5%,хвороби слуху – 24,8%, вібраційна хвороба – 5%.

Основними причинами набуття професійних захворювань є недосконалість технологічного процесу (33,1% від встановлених профзахворювань),невикористання засобів індивідуального захисту (10,8%) та недосконалість механізмів та робочого інструменту (10%). 

У разі діагностування професійного захворювання та відповідного висновку МСЕК Фонд фінансує застрахованим особам щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності; допомогу у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності; одноразову допомогу в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілого та ін.

Також потерпілі на виробництві мають право на: лікування за рахунок коштів Фонду в закладі охорони здоров’я, враховуючи оперативні втручання; забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення упродовж усього періоду до відновлення працездатності; подальшу медичну реабілітацію; санаторно-курортне лікування тощо.

Звертаємо увагу, що випадки захворювання працівників закладів охорони здоров’я на COVID-19 внаслідок виконання посадових обов'язків не входять до зведених даних по професійним захворюванням, оскільки є гострими професійними захворюваннями, тобто вважаються нещасними випадками на виробництві та включаються до відповідної аналітичної інформації.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

Кабінет Міністрів України затвердив бюджет Фонду на 2021 рік

Кабінет Міністрів України затвердив бюджет Фонду соціального страхування України на 2021 рік. Відповідну постанову “Про затвердження бюджету Фонду соціального страхування України на 2021 рік” № 261 Уряд прийняв 22 березня.

Видатки Фонду у поточному році планово сягнуть 31,7 млрд гривень, з яких на матеріальне забезпечення (допомоги по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання) та соціальні послуги – 18,7 млрд грн; на страхові витрати потерпілим на виробництві і членам їх родин – 10,7 млрд грн; на страхові витрати на медичну і соціальну допомогу – 0,6 млрд грн, страхові виплати медикам і членам їх родин у разі гострого професійного захворювання на COVID-19 за кошти державного бюджету – 0,25 млрд грн.

Дохідна частина бюджету з урахуванням залишку коштів на початок року визначена в розмірі 31,7 млрд гривень.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

Уряд збільшив щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві на 11%

Щомісячні страхові виплати для потерпілих на виробництві та їх родин, які фінансуються Фондом соціального страхування України, зростуть на 11%.

Проведення перерахунку зазначених страхових виплат Кабінет Міністрів України затвердив на своєму засіданні сьогодні, 24.03.2021. Прийнятий проект постанови Мінсоцполітики розробило на виконання Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Розмір щомісячних страхових виплат буде перерахований на коефіцієнт 1,11 з 01 березня 2021 року для 200 тисяч осіб. 

Підвищені виплати за березень потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також члени їх родин отримають у квітні. Нагадаємо, фінансування таких виплат здійснюються Фондом у наступному місяці за попередній.

Раніше кошти для проведення зазначеного перерахунку було закладено в проект бюджету Фонду, схвалений правлінням ФССУ.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Всесвітній день безпеки та охорони праці на робочому місці 2021 – Передбачати, готуватися та реагувати на кризи - ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР

Пандемія COVID-19 змусила уряди, роботодавців, робітників та населення в цілому зіткнутися з безпрецедентними проблемами щодо вірусу та багатьох наслідків, які він справив на світ праці. Всесвітній день безпеки та здоров»я на роботі буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров»я на роботі (БЗР) для підвищення стійкості для подолання криз зараз і в майбутньому, спираючись на отримані уроки та досвід зі світу праці.


З моменту виникнення глобальної кризи на початку 2020 року, пандемія COVID-19 мала глибокий вплив скрізь. Пандемія охопила майже всі аспекти світу праці, починаючи від ризику передачі вірусу на робочих місцях і закінчуючи ризиками безпеки та гігієни праці, що виникли в результаті заходів щодо пом'якшення поширення вірусу. Перехід до нових форм організації роботи, таких як широка залежність від дистанційної роботи, наприклад, відкрив багато можливостей для робітників, але також створив потенційні ризики щодо безпеки та гігієни праці, зокрема психосоціальні та насильство.

   Всесвітній день охорони праці 2021 зосереджений на використанні елементів системи безпеки та гігієни праці, як це визначено в Конвенції про сприяння безпеці та гігієні праці 2006 р. (187). У звіті про Всесвітній день розглядається, як поточна криза демонструє важливість зміцнення цих систем охорони праці, включаючи служби охорони праці, як на національному рівні, так і на  рівні підприємств.

         МОП скористається цією можливістю для підвищення обізнаності та стимулювання діалогу щодо важливості створення та інвестування в стійкі системи охорони праці, спираючись на регіональні та національні приклади щодо пом'якшення та запобігання розповсюдженню COVID-19 на робочому місці.

     Інформація МОП

 

 

 

Фонд продовжить оплачувати лікарняні на випадок хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 тощо – як до, так і після 30 червня

У зв’язку із чисельними публікаціями в ЗМІ щодо змін у законодавстві з 30 червня 2021 року, відповідно до яких в Україні будуть оплачуватись лише лікарняні, видані на час проходження реабілітаційного лікування, повідомляємо.

Законом України "Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я", норми якого набувають чинності 30.06.2021, серед іншого, було внесено зміни до статті 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування". Так, у новій редакції закону було передбачено надання допомоги по тимчасовій непрацездатності на період реабілітаційного лікування, у той час як звичайні захворювання та травми – виключені з підстав для надання допомоги за лікарняними.

Від початку у наших коментарях на запити засобів масової інформації, застрахованих осіб, лікарів і роботодавців ми звертали увагу – внесені зміни мали на меті розширення страхових випадків періодом реабілітаційного лікування. Крім того, не було внесено змін до частини другої статті 22 базового Закону, у якому також йде мова про надання допомог по тимчасовій втраті працездатності в разі хвороб і травм.

Наразі відповідні законопроекти, які усувають зазначену помилку, вже зареєстровані і проходять стадію погодження. Фонд соціального страхування України продовжить забезпечувати страховий захист на випадок хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 тощо – як до, так і після 30 червня.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

У 2021 році Фонд втратить 746 млн грн доходів через звільнення окремих підприємців від сплати ЄСВ

За розрахунками у 2021 році Фонд соціального страхування України прогнозно недоотримає 745,8 млн гривень частки єдиного внеску через зміни до законодавства щодо звільнення окремих категорій страхувальників від сплати ЄСВ.

Надходження в розмірі 9,5727% від єдиного внеску є основним джерелом доходів ФССУ та направляються на фінансування матеріального забезпечення, зокрема лікарняних і декретних допомог, страхових виплат і медико-соціальних послуг, для понад 12 млн застрахованих осіб і 200 тисяч потерпілих на виробництві та їх родин.

? Так, у зв’язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до ЗУ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (щодо усунення дискримінації за колом платників)» від 13.05.2020 № 592-ІХ від сплати ЄСВ за себе були звільнені окремі категорії фізичних осіб-підприємців, самозайнятих та членів фермерських господарств.

Зокрема, ці категорії осіб звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо за основним місцем роботи єдиний внесок за них було сплачено роботодавцем; самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони провадять незалежну профдіяльність як ФОП; якщо зазначені категорії осіб отримують пенсію за віком або за вислугу років, мають інвалідність, досягли пенсійного віку та отримують відповідно до закону пенсію чи соціальну допомогу.

За розрахунками Міністерства фінансів України, втрати дохідної частини бюджету ФССУ через зазначені зміни у 2021 році складуть 636,8 млн гривень.

? Крім того, відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 04.12.2020 № 1072-ІХ, від нарахування і сплати ЄСВ звільненні ФОП, які обрати спрощену систему оподаткування та належать до першої групи платників єдиного податку.

За орієнтовними розрахунками сума втрат доходів Фонду у зв’язку із прийняттям зазначеного закону складе близько 109 млн гривень.

Фонд соціального страхування робить все можливе, аби фінансування допомог за лікарняними листками здійснювалось вчасно. Однак через недоотримання доходів від ЄСВ і суттєве зростання видатків за лікарняними через пандемію коронавірусу наявна затримка в строках фінансування матеріального забезпечення.

Зокрема, у грудні 2020 року Фонд прийняв на фінансування лікарняні на 2,4 млрд грн, у той час як у грудні 2019-го – на 0,9 млрд грн. Саме у зазначеному місяці сформувалась основна частина заборгованості, адже Фондом було виплачено працюючим українцям на 1,5 млрд гривень допомог по тимчасовій непрацездатності більше, ніж за той же місяць 2019 року.

Крім того, упродовж І кварталу 2021 року потреба у видатках Фонду щомісяця перевищувала надходження від частки ЄСВ за відповідний період. Так, у березні цього року потреба у видатках Фонду без врахування заборгованості на початок місяця склала 2,78 млрд гривень, у той час як надходження від частки ЄСВ за той же місяць складають менш ніж 2,42 млрд гривень.

Нагадаємо, з метою забезпечення фінансової прозорості ФССУ здійснює щоденне інформування щодо обсягів видатків. Слідкувати за станом фінансування застраховані особи можуть у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

Потреба у видатках за лікарняними і страховими виплатами перевищує доходи від частки ЄСВ

Упродовж першого кварталу 2021 року потреба у видатках за лікарняними листками та на страхові виплати потерпілим на виробництві і їх родинам щомісяця перевищувала обсяг надходжень від частки ЄСВ до бюджету Фонду соціального страхування України.

? Так, у січні на рахунок Фонду надійшло 2,058 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,624 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,758 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках (включаючи десятки видів медичних і соціальних послуг, реабілітаційне лікування працюючих, адмінвидатки тощо), без врахування заборгованості на початок місяця.

? У лютому на рахунок Фонду надійшло 2,38 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,119 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,291 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця.

? У березні на рахунок Фонду надійшло 2,416 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,178 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,367 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця.

Система загальнообов’язкового державного соціального страхування має солідарний принцип – щомісяця кожна застрахована особа сплачує, або за неї сплачується роботодавцем єдиний внесок (ЄСВ). Обсяг єдиного внеску розподіляється між Фондом соціального страхування України, Пенсійним фондом і Фондом соцстрахування на випадок безробіття відповідно до визначених Урядом пропорцій. Так, до бюджету ФССУ сплачується частка ЄСВ у розмірі 9,5727% від загального обсягу сплаченого єдиного внеску. Сплачені страхувальниками та застрахованими особами кошти єдиного внеску дозволяють компенсувати втрачений заробіток за час хвороби або травми, виплатити декретні допомоги, гарантувати медичний і соціальний захист у разі нещасного випадку на виробництві або профзахворювання тощо для тих застрахованих осіб, з якими стався страховий випадок.

Попри системне зменшення упродовж декількох років частки ЄСВ, яка направляється до бюджету ФССУ, загалом майже на 5%, Фонд у повному обсязі забезпечує страховий захист понад 12 млн застрахованих осіб і понад 200 тисяч потерпілих та їх родин.

Однак, у зв’язку з тим, що темпи росту видатків, зокрема на матеріальне забезпечення, значно перевищують темпи росту надходжень внесків страхувальників, виникають затримки в строках фінансування лікарняних.

Так, у грудні 2020 року Фонд прийняв на фінансування лікарняні на 2,4 млрд грн – за заявами-розрахунками, отриманими в зазначеному місяці, було виплачено працюючим українцям на 1,5 млрд гривень допомог по тимчасовій непрацездатності більше, ніж за той же місяць 2019 року.

Зростання сум допомог за лікарняними листками відносно того ж періоду попереднього року спостерігається також упродовж І кварталу 2021 року. Зокрема, упродовж лютого Фонд прийняв на фінансування листки непрацездатності, видані у зв’язку з хворобою (у тому числі на COVID-19), травмою, самоізоляцією або доглядом за хворою дитиною на суму 1,27 млрд гривень проти 0,92 млрд гривень у лютому 2020 року. Зростання видатків склало 38,3%.

Фонд соціального страхування України робить все можливе, аби фінансування допомог за лікарняними листками, по вагітності та пологах, на поховання, страхових виплат потерпілим на виробництві та медико-соціальних послуг здійснювалось вчасно.

Ми щоденно звітуємось про обсяг видатків, аби забезпечити прозорість в діяльності та надати застрахованим особам можливість в онлайн-режимі відслідковувати стан фінансування. Інформація оперативно оновлюється у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund за тегами #фінансування_оперативно та #фінансування_страхувальників.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

Видатки Фонду за лікарняними зросли на 51,8% за підсумками І кварталу

За оперативними підсумками упродовж січня–березня 2021 року до Фонду соціального страхування України роботодавці подали заяви-розрахунки на фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності на суму понад 4 млрд гривень. Це на 1,4 млрд грн, або 51,8% більше, ніж за І квартал 2020 року.

Загалом у І кварталі цього року ФССУ прийняв на фінансування понад 1,2 млн листків непрацездатності, які були видані в разі травми, хвороби, у тому числі на COVID-19, самоізоляції або догляду за хворими дітьми чи родичами. Порівняно з тим же періодом минулого року кількість поданих на оплату лікарняних зросла на 200 тисяч або 20%.

Нагадаємо, упродовж першого кварталу 2021 року потреба у видатках за лікарняними листками та на страхові виплати потерпілим на виробництві і їх родинам щомісяця перевищувала обсяг надходжень від частки ЄСВ до бюджету Фонду соціального страхування України. Так, у січні на рахунок Фонду надійшло 2,058 млрд грн частки ЄСВ, що на 0,624 млрд грн менше, ніж потреба у фінансуванні лікарняних, декретних і страхових виплат за той же місяць. Або на 0,758 млрд грн менше, ніж загальна потреба у видатках без врахування заборгованості на початок місяця.

Застраховані особи можуть слідкувати за станом фінансування матеріального забезпечення онлайн у телеграм-каналі ФССУ https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_оперативно.

Аби дізнатись дату фінансування лікарняного, працівники мають знати точну дату подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату їм допомоги. Саме від зазначеної дати залежить дата перерахування коштів. Дізнатись, коли було подано заяву-розрахунок, можна в бухгалтерії роботодавця або у відділенні Фонду за місцем його реєстрації, назвавши свій ідентифікаційний код. Контакти управлінь ФССУ у розрізі регіонів: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/968493

Зверніть увагу! Після того, як у звітності за тегом #фінансування_оперативно буде профінансовано заяви-розрахунки за певну дату, проходить декілька банківських днів, доки кошти надійдуть на рахунок роботодавця. Слідкувати за станом безпосереднього перерахування коштів роботодавцю працівники можуть у тому ж телеграм-каналі за тегом #фінансування_страхувальників, інформація оновлюється у розрізі регіонів.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

Парламент врегулював питання щодо фінансування Фондом лікарняних з  30 червня

Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування», якими повернула до переліку підстав для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності від Фонду соціального страхування України випадки хвороб і травм.

Відповідний Закон України «"Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо соціального захисту у разі настання тимчасової непрацездатності)» Парламент прийняв 13.04.2021, він вводиться у дію з 30.06.2021.

Нагадаємо, раніше Законом України «Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я», норми якого набувають чинності 30.06.2021, серед іншого, було внесено зміни до статті 22 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Так, у новій редакції закону було передбачено надання допомоги по тимчасовій непрацездатності на період реабілітаційного лікування, у той час як звичайні захворювання та травми – виключені з підстав для надання допомоги за лікарняними.

Фонд соціального страхування України продовжить забезпечувати страховий захист на випадок хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 тощо – як до, так і після 30 червня.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

Фонд направив 400 млн грн державної фіндопомоги на фінансування лікарняних і декретних виплат

Фонд соціального страхування України направив 400 мільйонів гривень фінансової допомоги з державного бюджету на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання.

Зазначені кошти було отримано Фондом відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання виплати застрахованим особам матеріального забезпечення за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності» від 03.02.2021 № 88.

Загалом сьогодні на фінансування матеріального забезпечення Фондом було направлено 402,3 млн гривень, з яких 400 отримано з державного бюджету, зокрема:

- на допомоги по тимчасовій непрацездатності – 307,73 млн грн для майже 77 тис. осіб;

- допомоги по вагітності та пологах – 93,52 млн грн для майже 3 тис. осіб;

- допомоги на поховання – 1,08 млн грн для 264 осіб.

Профінансовано заяви-розрахунки, прийняті від роботодавців з 11 по 17 лютого включно.

Суми профінансованих Фондом допомог надійдуть на рахунки страхувальників (роботодавців) упродовж декількох днів, залежно від тривалості бухгалтерських операцій.

Зазначимо, усі виплати за листками непрацездатності здійснюються ФССУ у повному обсязі. Водночас, у зв’язку із додатковим навантаженням, яке Фонд отримав через пандемію, наявні затримки в строках фінансування.

Нагадаємо, у грудні 2020 року Фонд прийняв на оплату лікарняні на суму 2,4 млрд грн – на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019-го (0,9 млрд грн).

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

 

ФССУ направив 885 млн грн на підвищені щомісячні страхові виплати потерпілим та їх родинам

Фонд соціального страхування України 19 квітня завершив фінансування щомісячних страхових виплат за березень. Страхові виплати було профінансовано у збільшеному розмірі відповідно до проведеного з 01 березня перерахунку на 11%.

Загалом на щомісячні виплати за березень ФССУ направив 885 млн гривень, зокрема для здійснення перерахунку додатково було направлено 86,7 млн грн. Нагадаємо, виплати таких допомог здійснюються Фондом у наступному місяці за попередній.

У результаті проведеного перерахунку розмір щомісячних страхових виплат у середньому зріс на 430,2 гривні.

Підвищені виплати отримали 200 тисяч потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві і профзахворювань, а також члени їх родин у разі смерті потерпілих.

Нагадаємо, щомісяця потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, зокрема у разі профхвороб на COVID-19, отримують від Фонду соціального страхування України страхові виплати, які компенсують втрачений заробіток залежно від ступеня стійкої втрати працездатності. Також зазначені виплати фінансуються для осіб, які мають право на виплати в разі смерті потерпілого.

 

Допомога по тимчасовій непрацездатності від ФССУ зросла на 15,9%

Середній розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності від Фонду соціального страхування України склав 365,26 грн у розрахунку на день. За оперативними підсумками І кварталу 2021 року ріст середньоденної допомоги порівняно з тим же періодом минулого року склав 15,9%.

Загалом у січні–березні Фонд прийняв на фінансування лікарняні на суму понад 4 млрд гривень. Це на 1,4 млрд гривень, або 51,8% більше, ніж у січні–березні 2020 року.

Водночас, з початку року обсяг надходжень частки від ЄСВ на рахунок ФССУ щомісяця не покриває потребу у видатках Фонду за той же період. Так, у І кварталі на рахунок Фонду надійшло 6,85 млрд грн частки від ЄСВ, потреба у видатках за той же період без врахування заборгованості на початок року склала 8,27 млрд грн, з яких 7,78 млрд грн – видатки на лікарняні, декретні та страхові виплати потерпілим на виробництві.

Суттєве зростання потреби у видатках за лікарняними листками спостерігається з осені минулого року та пов’язано із захворюванням українських працівників на коронавірусну хворобу, збільшенням потреби у догляді за хворими дітьми, ізоляцією від COVID-19 контактних осіб, сезонним підвищенням захворюваності, а також випадками загострення хвороб через заборону здійснення планових госпіталізацій, відсутність або менші обсяги проходження реабілітаційного лікування на базі санаторно-курортних закладів.

Нагадаємо, сума виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності залежить від тривалості страхового стажу та визначається, виходячи із середньоденної заробітної плати працівника. Середньоденна заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) заробітної плати, на яку нарахований єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, на кількість календарних днів зайнятості у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, невідпрацьованих з поважних причин.

Цей вид матеріального забезпечення виплачується Фондом соціального страхування України, починаючи з шостого дня тимчасової непрацездатності й до моменту одужання або встановлення МСЕК інвалідності (перші п’ять днів фінансуються за рахунок коштів роботодавця).

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

Щоб теорія розбитих вікон не доходила до практики…

Чи чули ви про теорію розбитих вікон? Згідно з нею, якщо в будівлі одне скло розбите і його вчасно не замінити, з часом у цій будівлі не буде жодного цілого вікна, почнеться мародерство і вона перетвориться на руїни. Відповідно до цієї теорії, якщо вчасно не запобігти вчиненню дрібних правопорушень, це спровокує лавину правопорушень. Іншими словами, явні ознаки безладу і недотримання людьми прийнятих норм поведінки провокують оточення теж забути про правила.

Навіть недотримання людьми одних правил може підштовхувати людей до порушення інших.

Цю теорію цілком можна застосувати до охорони праці на виробництві, де розбиті вікна – це безлад, дрібні порушення з боку працівників, ігнорування правил безпеки. Або ж використати в сучасних реаліях пандемії, де порушення карантинного режиму одними підштовхує інших до ігнорування необхідних норм.

Це можуть бути поодинокі випадки, коли хтось не виконав вимогу інструкції, не використав засоби індивідуального захисту. Виходячи з логіки, що це одному зійшло з рук, його будуть наслідувати інші, і поступово такі дрібні порушення стають стійкими звичками небезпечного виконання робіт.

«Та що ти носиш, як маєш захворіти – маска не допоможе!» – хіба чимало з нас не чули подібних слів? І ті, хто піддається негативному впливу, знімає маску, починає повторювати подібне. І, буває, платить життям…

Змінити культуру охорони праці та безпечного довкілля неможливо без урахування самостійного сприйняття працівниками застережень та правил.

Чи в області шукають способи донесення до людей потрібної для формування стійких звичок і навичок безпечної праці інформації? Про це напередодні Міжнародного дня охорони праці розмовляємо із заступником начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області Григорієм Радзіхом.

 -   Переважно саме людина – основний винуватець тих чи інших нещасних випадків. Людський фактор, як відомо, стає головним призвідником трагедій. Те ж саме стосується і безпеки при пандемії. Є чимало свідомих громадян (і їх більшість), які дотримуються карантинних норм, користуються засобами індивідуального захисту, самоізолюються у відповідних випадках, не наражаючи людей на небезпеку інфікування. Але присутні в наших громадах люди, які не зважають на необхідність спільних дій у подоланні COVID-19, бравують, мовляв, усе це не більше, аніж важкий грип, і розуміють, які наслідки можуть бути від цієї підступної хвороби аж тоді, коли хтось із близьких або ж сам потрапляє до лікарні у важкому стані.

За рекомендацією МОП девіз цьогорічного Дня охорони праці: «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – інвестуймо зараз у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі». Саме профілактикою інфікування, системною роботою у цьому напрямі  можна  дієво захистити працівників від захворювань і травматизму. Адже існують алгоритми, детальні рекомендації, як убезпечити працівників від зараження коронавірусом, необхідні дії щодо працівника, що занедужав на роботі, наочні матеріали та зразки документів. Лише варто враховувати їх і дотримуватись. Тоді згадана вами теорія розбитих вікон буде працювати навпаки – коли кожен захоче поліпшити ситуацію і рівень життя в громаді.

Фонд соціального страхування України дійсно є тим інститутом, який наполегливо разом із соціальними партнерами, крок за кроком через використання інструментів профілактики впливає на запобігання нещасним випадкам, усуваючи загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці, та на підвищення рівня культури безпечної праці.

Коли чую фразу, що людське життя безцінне, то у відповідь кажу, що знаю, скільки коштує людське життя. Бо страхові експерти відділень управління виконавчої дирекції Фонду в Тернопільській області беруть участь у розслідуваннях комісіями нещасних випадків, професійних захворювань, яких могло б і не бути. Тепер ціна життя висока. Медичні працівники в разі професійного захворювання мають право на страхові виплати за Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 та Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645. Зокрема, Фонд фінансує для них:  одноразову допомогу за кошти державного бюджету у разі смерті медика в розмірі 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, одноразову допомогу у разі встановлення інвалідності в розмірі від 300 до 400 прожиткових мінімумів і ще понад 20 різних виплат та допомог, оплати медичних і соціальних послуг, лікування та медичної реабілітації, які варті окремої розмови.

У Тернопільській області цьогорічна ситуація із профзахворюваннями непроста. Коли раніше в області фіксувалося одне-два профзахворювання на рік, то станом на 16 квітня  цього року в області розслідувано 1689 випадків, пов’язаних з інфікуванням COVID-19 лікарів. Під час розслідування комісією виявлено 181 випадок інфікування на робочому місці та 1508 випадків хвороби медичних працівників, не пов’язаних з виробництвом.

Ми не лікуємо людей, які страждають від хвороб. Лише допомагаємо фінансово пережити скрутні часи тим, хто захворів чи був контактний. І знаємо, як важко протистояти недузі. Як багато лікарів, волонтерів у нашій області, щодня наражаючись на небезпеку, рятують чиєсь життя. І саме виробленням стійких систем  безпеки та здоров’я на роботі можна попередити біду.

Кажуть, що здоров’я – єдине благо, яке кожен може відібрати у себе сам. Варто замислитись над цим, доносити до працівників необхідні знання, щоб їх убезпечити.

Часто за цифрами статистики ховається суть тих справ, які щоденно будують наше з вами майбутнє. Будують з особливою відповідальністю. Адже в теперішніх умовах надзвичайної ситуації в державі, викликаної епідемією COVID-19, людям потрібна крім слів підтримки конкретна адресна турбота про кожного. Їм необхідно вижити, зберегти здоров’я та працездатність. 

Тому ще і ще раз наголошуємо і роботодавцям, і працівникам: де є бажання зробити працю безпечною – там є і спосіб. Щоб теорія розбитих вікон не доходила до практики…

Зоряна Замкова

 

«Передбачати, готуватися та реагувати на кризи - ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР»

За ініціативи Міжнародної організації праці (МОП) з метою привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці щорічно, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці. Наша держава підтримала цю ініціативу і відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 № 685/2006 визначила 28 квітня як День охорони праці в Україні.

У 2021 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначатиметься під девізом «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи - ІНВЕСТУЙМО ЗАРАЗ У СТІЙКІ СИСТЕМИ БЗР».

Пандемія COVID-19 змусила уряди, роботодавців, робітників та населення в цілому зіткнутися з безпрецедентними проблемами щодо вірусу та багатьох наслідків, які він справив на світ праці. Всесвітній день безпеки та здоров'я на роботі буде присвячений стратегіям зміцнення національних систем безпеки та здоров'я на роботі (БЗР) для підвищення стійкості для подолання криз зараз і в майбутньому, спираючись на отримані уроки та досвід зі світу праці. З моменту виникнення глобальної кризи на початку 2020 року, пандемія COVID-19 мала глибокий вплив скрізь. Вона охопила майже всі аспекти світу праці, починаючи від ризику передачі вірусу на робочих місцях і закінчуючи ризиками безпеки та гігієни праці, що виникли в результаті заходів щодо пом'якшення поширення вірусу.

Особливо вплинула пандемія на працю медичних працівників, які безпосередньо контактують з пацієнтами, не знаючи, чи є вони носіями такої інфекції. Це призвело до значної захворюваності серед медичних працівників на COVID-19.

Як показує аналіз, основними причинами гострих профзахворювань медпрацівників були: тісний контакт з хворим на COVID-2019, невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невикористання засобів захисту та особиста необережність.

Виходячи з обставин, що склалися сьогодні, роботодавці є найбільш відповідальними за створення безпечних та здорових умов праці. Серед основних заходів безпеки є: забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, скорочення фізичних контактів між працівниками, дотримання соціальної дистанції у тому числі запровадження дистанційної роботи, уникнення великих скупчень людей, носіння масок, регулярне прибирання та провітрювання приміщень, миття рук та  використання антисептиків.

Проблема збереження здоров'я і життя працездатних громадян має особливе значення, а цьогорічна тематика Дня охорони праці є як ніколи актуальною.

Управління ВД Фонду соціального страхування звертається до роботодавців Тернопільщини щодо створення на підприємствах безпечних та нешкідливих умов праці, дотримання санітарних норм та правил, забезпечення працівників засобами індивідуального захисту, санітарно-побутовим обслуговуванням.

Закликаємо всіх долучитися до відзначення Дня охорони праці в Україні, забезпечити широку інформаційну кампанію задля захисту та збереження життя і здоров’я працівників.

 

 

У першому кварталі ФССУ прийняв на фінансування декретні на суму 1,17 млрд гривень

За оперативними підсумками І кварталу 2021 року Фонд соціального страхування України прийняв на оплату лікарняні листки, видані у зв’язку із вагітністю та пологами, на суму 1,17 мільярдів гривень. Допомоги нараховано для 36 239 працюючих жінок.

Зазначена допомога надається Фондом соціального страхування України працевлаштованим жінкам у розмірі 100% середнього доходу за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Зверніть увагу, дата фінансування декретної допомоги прямо залежить від дати подання роботодавцем заяви-розрахунку на виплату коштів працівнику. Слідкувати за станом надання матеріального забезпечення застраховані особи можуть онлайн у телеграм-каналі Фонду https://t.me/socialfund.

Для обчислення розміру допомоги необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами. Тривалість страхового стажу при цьому не враховується. Водночас, особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги розраховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

У загальних випадках тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). Додатково до основного може видаватись листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів, який також підлягає оплаті за рахунок коштів Фонду. Такий листок непрацездатності видається в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді. Крім того, жінкам, віднесеним до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, листок непрацездатності видається з 27 тижнів вагітності терміном 180 календарних днів.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь