Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

22.03.2021

Дата: 22.03.2021 11:57
Кількість переглядів: 504

Чи можна підприємцю-спрощенцю змінити відпустку на лікарняне

 

        Відповідно до п. 295.5 ст. 295 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

       Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі (п. п. 298.3.2 п. 298.3 ст. 298 ПКУ).

        З метою уникнення порушення термінів сплати авансових платежів рекомендовано подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки. Заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності доцільно подавати одразу після закінчення лікарняного.

     Враховуючи вищевикладене, фізична особа-підприємець – платник єдиного податку, яка не використовує працю найманих осіб, може відкликати заяву щодо періоду щорічної відпустки до її початку та скористатися правом на звільнення від сплати єдиного податку за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

Надали послуги інші, ніж передбачені для I-II груп:

будьте готові до втрати статусу спрощенця

 

         Відповідно до підпунктів 1 та 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі ПКУ) однією з умов перебування фізичних осіб-підприємців на першій групі платників єдиного податку є здійснення господарської діяльності з надання побутових послуг населенню, а на другій групі здійснення господарської діяльності з надання послуг платникам єдиного податку та/або населенню.

Під побутовими послугами населенню, які надаються першою та другою групами платників єдиного податку, розуміються види послуг, передбачені п. 291.7 ст. 291 ПКУ.

        За умови дотримання платником єдиного податку вимог, встановлених ПКУ для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (п. п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).

Платники єдиного податку несуть відповідальність відповідно до ПКУ за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій (п. 300.1 ст. 300 ПКУ).

         Згідно із п. п. 9 п. п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку першої або другої групи зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення діяльності, яка не передбачена у підпунктах 1 або 2 п. 291.4 ст. 291 ПКУ відповідно, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому здійснювалася така діяльність.

         Відповідно до п. 299.11 ст. 299 ПКУ при виявленні відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої-третьої груп вимог, встановлених глави 1 розд. XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої-третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

        Отже, платник єдиного податку першої або другої групи для надання послуг іншим особам, ніж передбачено умовами застосування вказаних групах, повинен здійснити перехід на застосування іншої ставки (третя групи платників єдиного податку) на умовах, встановлених п. п. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.

         Якщо платник не здійснив перехід на застосування іншої ставки та надав послуги іншим особам, ніж передбачено умовами застосування першої або другої групи платників єдиного податку, то контролюючий орган, який під час проведення перевірки виявив вищезазначені порушення, має право анулювати реєстрацію такого платника єдиного податку на підставі акта перевірки. При цьому такий платник зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

Протягом місяця придбано та продано об’єкт нерухомості: чи будуть податкові наслідки

         Державна податкова інспекеція нагадує, що відповідно до п. п. 266.3.2 п. 266.3 ст. 266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, які перебувають у власності фізичних осіб, обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що безоплатно надаються органами державної реєстрації прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, зокрема документів на право власності.

         Згідно з п. п. 266.8.1 п. 266.8 ст. 266 ПКУ при переході права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом календарного року податок обчислюється для попереднього власника за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а для нового власника починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

      Статтею 655 Цивільного кодексу України визначено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов’язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов’язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Договір купівлі-продажу, зокрема житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню, крім договорів купівлі-продажу майна, що перебуває в податковій заставі.

      Отже, якщо фізична особа придбала та продала об’єкт нерухомості в межах одного місяця, то за наявності документального підтвердження, що засвідчує перехід прав власності від продавця до покупця (договір купівлі-продажу тощо), податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за такий об’єкт контролюючими органами не нараховується.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» 

 

Працівникам виплатили заборговану зарплату, а бюджетам – податки

 

     Субєкти господарювання Тернопільщини, які мали заборгованість перед працівниками щодо виплати заробітної плати, сплатили у січні-лютому 2021 року 11,7 млн гривень. Значна частина цієї суми – заборгована зарплатня, яка склала 8,7 млн гривень. Крім цього до бюджетів надійшло 2,2 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 821 тис. грн єдиного внеску. Такого результату вдалося досягти завдяки систематичній роз’яснювальній роботи із керівниками підприємств-боржників. 

     Долучаються до просвітницьких заходів й органи місцевого самоврядування, оскільки від невиплати офіційної зарплати, використання необлікованої найманої праці втрати несуть місцеві бюджети. Тож у тривалій взаємодії з представниками місцевої влади з питань контролю за додержанням законодавства про оплату праці проведено роз’яснювальну роботу із керівниками 30 підприємств. Позитивним досягненням цього стало  підвищення рівня виплати заробітної плати 28 із них. Додаткові надходження до бюджетів склали 376 тис. грн, з яких 169,5 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 207 млн грн єдиного внеску.

      Крім того податківці провели роз’яснювальну роботу з аналогічних питань із посадовими особами 222 підприємств та організацій області. Результатом стало підвищення рівня виплати заробітної плати 205 із них. При цьому бюджет отримав 4,4 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 5,1 млн грн єдиного внеску.

    Просвітницькі заходи щодо необхідності оформлення трудових відносин із найманими працівниками посприяли належному працевлаштуванню у лютому 5000 жителів нашого краю.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь