Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Шумська ОТГ – жителі готові до позитивних змін (результати дослідження)

Дата: 28.04.2020 12:29
Кількість переглядів: 1579

Фото без опису

Упродовж травня-червня та серпня-вересня 2019 року у Шумській громаді здійснювалося дослідження громадської думки щодо стану справ у громадах Програми DOBRE.

У ході дослідження було опитано 383 особи з усіх населених пунктів Шумської ОТГ, вікова категорія яких була 15+. Метод опитування: персональні інтерв’ю вдома у респондента з використанням планшету (CAPI).

 

У опитуванні розглядалися різні питання, що стосувалися: задоволеності якістю надання місцевих послуг; поінформованості громадян про місцеві послуги; задоволеності заходами місцевої влади для залучення громадян (в т.ч. молодь) до місцевого самоврядування; поінформованість та рівень підтримки щодо реформи децентралізації тощо.

Результати були різні, проте більшість із них показали позитивну динаміку щодо підвищення:

Приємно, що «Задоволеність умовами життя в Шумській громаді» становить 66 % серед опитаних (для порівняння у громад І та ІІ когорти показники нижчі – до 60 %). Такий же відсоток становить «Зацікавленість у діяльності місцевої влади».

Знання, задоволеність та доступ до інформації про місцеві послуги:

У питанні щодо рівня задоволеності послугами найвищі показники отримали такі послуги: освітлення вулиць (74 % респондентів відзначили позитивно), адміністративні послуги (66 %), шкільна та дошкільна освіта (66 % та 57 %), послуги первинної медичної допомоги (59 %).

Низький відсоток щодо рівня задоволеності послугою щодо збирання та переробки відходів (30 %), оскільки показник охоплення послугою населених пунктів був невисокий на період опитування. На час дослідження було охоплено послугою лише м. Шумськ та с. Рохманів, для порівняння станом на квітень 2020 року послугу отримують мешканці 12 населених пунктів.

Також низький відсоток щодо задоволеністю будівництва, ремонту доріг – 24 %, (відповідно 56 % опитаних назвали дану послугу як пріоритетну) та надання кращих можливостей для ведення бізнесу (28 %).

Основними джерелами інформації про діяльність місцевої влади та про послуги опитані виділили не офіційні сайти органів місцевого самоврядування (9-12 %), а розповіді знайомих (близько 50 %), місцеву пресу (36-37%), особисті зустрічі з представниками місцевої влади (14-16 %).

Як виявилось, 68 % опитаних підтримують об’єднання Шумська з 35 населеними пунктами та реформу децентралізації загалом. Відповідно висловили довіру до місцевих інституцій та голови ОТГ, депутатів міської ради, старост сіл, громадських організацій.

Інтерв’юери також виділили рівень обізнаності населення щодо джерел інформації про послуги як низький. Надаємо список інтернет посилань на організації, які поширюють інформацію про діяльність в громаді:

Шумська об’єднана територіальна громада: https://shumska-gromada.gov.ua;

Сторінка у мережі Facebook «Шумської об’єднаної територіальної громади»: https://www.facebook.com/shumska.gromada/;

Відділ освіти, культури, молоді та спорту міської ради: http://osv.shumska-gromada.gov.ua;

Сторінка у мережі Facebook «Культура Шумська ОТГ»: https://www.facebook.com/groups/1744230169020983/;

Сайт ТОВ «Інформаційний центр «Новини Шумщини»: http://shumsk.info.

Варто зазначити, що незначний відсоток респондентів відзначили, що беруть участь у прийняті рішень в громаді, зокрема у зустрічах з представниками місцевої влади (до 20 %), участь у громадських зборах (10 %), подавали особисті або колективні запити до органів місцевого самоврядування (до 10 %) тощо. Життя громади це не лише діяльність органів місцевого самоврядування, це ініціатива її мешканців, підтримка зі сторони представників бізнесу, активна участь та взаємодія усіх сторін.

Ознайомитися із презентацією можна за посиланням: Дослідження громадської думки щодо стану справ у громадах Програми DOBRE.

 

Програма «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), що виконується міжнародною організацією Глобал Ком’юнітіз (Global Communities) та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь