Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Американський досвід Шумської ОТГ

Дата: 15.11.2019 17:16
Кількість переглядів: 1348

Фото без опису

Проєкт «DOBRE» відкрив перспективи

З часу утворення Шумської ОТГ у громаді вдалося успішно реалізувати кілька проєктів за кошти «DOBRE». Така співпраця відбувається за фінансової підтримки  американського уряду – агентства США з міжнародного розвитку USAID.

  Крім того, що завдяки цьому у Шумську та деяких селах вдалося втілити чимало ідей, ця програма спрямована на те, аби постійно навчати людей, які працюють у місцевому самоврядуванні, активних мешканців та представників громадських організацій. Завдяки цьому у Шумській ОТГ  мають можливість навчатися за грантові кошти, обмінюватися досвідом, черпати нові ідеї і отримувати колосальний стимул змінюватися самим і змінювати підходи до роботи та й, власне, розуміння справжньої ролі місцевого самоврядування, громадянського суспільства у розвитку і держави, і кожного, окремо взятого, села чи міста.

  Нещодавно одна із таких навчальних поїздок відбулася у США. У проєкті «DOBRE» наразі задіяно 75 об’єднаних територіальних громад України, які утворилися внаслідок децентралізації. Минулоріч 25 з них взяли участь у такому обміні досвідом, у 2019-ому до США поїхали представники ще 25 ОТГ – серед них і Шумської – міський голова Володимир Плетюк та секретар міської ради Людмила Павленко. Поїздка повністю профінансована програмою «DOBRE», включаючи проїзд, проживання, харчування, екскурсії.

  Отож, які враження від перебування у США, чого навчилися і що варто змінювати в Україні та Шумській ОТГ зокрема.

Нешвіль

  Відвідини США розпочалися із зустрічі у Нешвілі, на міжнародній конференції «ICME», яку відвідали 5 тисяч учасників. Це щось за аналогією наших зборів міських голів,  в американців – сіті-менеджерів. Тут відбувалися різні дискусії, американці ділилися між собою досвідом, а українська делегація була присутньою у цьому процесі. Далі представників ОТГ розділили на групи. Загалом, відвідали три штати, які об’їхали автобусом, подолавши відстань у 1,5 тисячі кілометрів.

Франкфорт

  Першою зупинкою був Франкфорт – адміністративний центр штату Кентуккі. Тут мешкає 27 тисяч чоловік. Були зустрічі у мерії міста, у торгово-промисловій палаті, в місцевому університеті.

  Що здивувало, сортування сміття у Франкфорті не є обов’язковим, вони його розподіляють на те, що піддається переробці, і те, що не піддається, і зізнаються, що не знають, що робити з відходами, раніше, коли був широкий ринок збуту Китаю, проблеми не виникало, а наразі ситуація така.

  Цікавими були відвідини університету штату Кентуккі, де не просто навчають студентів, а усе взаємопов’язано з розвитком, перспективами штату. Тут аналізують і навчають молодь, як і де вони можуть застосувати свої знання. Не просто дають теорію, а прив’язують її до конкретики. Крім того, в університеті займаються аквакультурою, а саме – розвивають рибництво.

  У Франкфорті постійно проводять щось на зразок наших ярмарків вакансій, на одній із них вдалося побувати українській делегації. Сюди звозять різну техніку, продукцію і демонструють молоді, а учнів тут дуже багато, як усе це діє на практиці. Суть така: щоб успішно працювати, не обов’язково навчатися у коледжі, а це ще й недешево. Роботодавець демонструє: ось ми займаємося таким. Приходь – і ми навчимо. Дамо стартову зарплатню, вона відразу не буде високою, але це ж дешевше, аніж навчатися у коледжі, і з часом ти можеш стати хорошим спеціалістом.

Моргантаун

  Наступним у маршруті було місто Моргантаун (населення – 30 тисяч чоловік), штат – Західна Вірджинія. Що цікаво, в університеті штату навчається 30 тисяч студентів, стільки ж, як і самих мешканців. Тут велику увагу приділяють проблемі здорового харчування, і постійно про це говорять. Адже люди скупляються, переважно, у супермаркетах за містом, а на ринки, які безпосередньо є у Моргантауні, не ідуть. Але тут є багато фермерів, які пропонують свою продукцію, тому їм постійно доводиться організовувати якісь рекламні акції, щоб привернути увагу до себе, а, отже, до здорового харчування, і це нелегко.

  А ще тут дуже популярні громадські організації, і вони досить дієві, а відтак, відчутна роль громадянського суспільства.

– Нам вдалося потоваришувати з Моргантауном, і американські колеги уже скинули нам цікаві проєкти, з яких ми можемо запозичити гарні ідеї, в основному, вони стосуються розвитку туризму та рекреаційної зони, – каже Володимир Плетюк.

 Враження

  Мер в американців – фігура політична. У коло його обов’язків входить перерізування стрічок, що тут доволі поширене явище, представництво у різних установах, відвідування заходів. А ось сіті-менеджер займається господарськими питаннями. І якщо за першого голосують на виборах, на які, на здивування шумчан,  приходить не більше 12% громадян, то сіті-менеджера обирає рада міста, яка, здебільшого, складається із 7 чоловік, підписує з ним відповідний контракт.

  Статути міст передбачають такі основні структурні підрозділи: поліція, пожежна, забезпечення правового захисту, контроль за будівництвом, фінанси, кадрове управління, інженерне управління, планування і розвиток, впорядкування міських територій – загалом працює 275 чоловік.

  – Коли ми запитали про такі відділи, як освіта, медицина, соціальний захист, то американці були дуже здивовані, – розповідає керівник Шумської ОТГ Володимир Плетюк. – Вони прямо кажуть: це функції держави, на місцевому рівні ніхто не фінансує ці галузі, усі витрати стовідсотково покриває держава, нема, як у нас, що нестачу коштів перекладають на місцеве самоврядування. Зате 60-80% бюджету міста іде на утримання пожежників та поліції, бо безпеці тут приділяють належну увагу.

  Бюджетоутворюючим елементом є податок на нерухомість. У нас з цим важко, бо це – питання державної ваги, – переконаний міський голова.

  Загальні враження – американці доволі невибагливі люди і до всього ставляться простіше. Європа – чистіша і намагається завжди презентувати себе з кращого боку. Америка – така, як вона є. Якщо у містечку стоять дерев’яні опори, а на них висять товсті електропроводи, їх ніхто не буде замінювати для краси. Якщо це якісно, практично – то для чого? А ще у США не знають, що таке бруківка, кругом бетон. Бетонна Америка – відзначають українці.

Вашингтон

  Завершилася подорож штатами у Вашингтоні. Тут відбулися підсумкові зустрічі, обговорення. Одна з них – у центральному офісі USAID, з людьми, які фінансують проекти по всьому світу. Говорили про співпрацю з «DOBRE», і американці аналізували, які позитивні зміни є від цього і чи варто й далі продовжувати фінансувати Україну. Компетентні думки з цього приводу висловлювали керівник агентства з впровадження проєктів у Європі та Азії Brock Birman та керівник усіх проєктів в Україні Jess A.Leggot. У рамках співпраці з проєктами міський голова Володимир Плетюк презентував Шумську ОТГ.

  Була зустріч у Держдепартаменті США. Це політичний орган, де, в принципі, погоджують чи не погоджують співпрацю з Україною. І питання у тому – які зрушення сталися в Україні після того, як сюди зайшли такі проєкти.

  Як ще американський уряд може докластися для підтримки України, ішлося у розмові з представниками сенаторів Робертом Ротманом (республіканець) та Мерсі Кантур – вона, до речі, має українське коріння по материнській лінії, обрана від демократів, часто буває в Україні. Завершилося усе загальною зустріччю делегації в ICME.

Що потрібно українцям

  Підсумовуючи результати навчальної поїздки, учасники української делегації зрозуміли головне – для того, щоб досягти успіху, треба діяти, бути активними, не впадати у відчай, коли щось не вдається, а пробувати знову і рухатися, розвиватися.

  Має бути копітка, спільна робота  органів місцевого самоврядування, громадських організацій, яких у нас поки що мало, і самих мешканців громади. Міська рада не має бути єдиним центром вирішення усіх проблем громади. Працювати потрібно спільно і в одному напрямку.

  – Коли ми запитали в американців, чого нам, українцям, не вистачає, вони відповіли: «Почніть усміхатися, і побачите, як усе навколо вас зміниться. Не треба бути вічно невдоволеними і такими заклопотаними, повірте, все в Україні буде добре», – каже Володимир Плетюк.

  – Американці справді дуже прості і щирі. Посмішки не сходять з їхніх облич, вони будь-якої миті готові допомагати, вибачаються на кожному кроці, навіть, якщо це ти раптом штовхнув когось ліктем, – додає Людмила Павленко. – Пригадую, як ми попросили двох жіночок сфотографувати нас. Коли  вони побачили кадр, де ми – на фоні українського прапора, розговорилися. Виявилося, що це українки, які кілька років тому виїхали до США. І коли ми запитали, чи справді американці такі доброзичливі, щирі, почули у відповідь: так, вони такі, прості і відкриті, завжди посміхаються. Як цього не вистачає українцям. Нам ще треба вчитися будувати стосунки між людьми на ось таких принципах.

  У міській раді кажуть, що завдяки програмі «DOBRE» вдалося втілити багато проєктів. Це – і зал засідань міської ради, і благоустрій зони відпочинку «Соснина», який триває і зараз, і Стратегія розвитку Шумської ОТГ, і встановлення тренажерів у Шумську та Рохманові, і навчальний кабінет у Шумському НВК, і проєкт поводження з твердими побутовими відходами, і багато інших речей, у тому ж числі – навчальні поїздки. На цьому фундаменті, який заклали, почалася співпраця з проєктом громадських організацій. Як приклад, ГО «ІнСорс» – арт-вулик, кінотеатр під відкритим небом, фільм про Шумську громаду, і цей список можна продовжувати.

  – Часто колеги з інших громад нам кажуть: вам добре, бо ви працюєте з «DOBRE», – розповідає Володимир Плетюк. – На що я відповідаю: а хто вам боронить таку співпрацю? Але для цього треба діяти, сам проєкт до вас не прийде, потрібно шукати пропозиції, подавати заявки, писати, залучати до цього усіх, тоді й буде результат. Крім того, USAID – це не лише проєкт  «DOBRE». Там є багато інших напрямків, варто лишень зайти на сайт і вибрати, що вам підходить, та почати активну роботу.

  Ми вдячні проєкту, що маємо таку можливість, адже кожна поїздка – це можливість отримати нові знання, обмінятися досвідом, заручитися підтримкою. Вдячні особисто керівнику проєкту «DOBRE» в Україні Беррі Ріду за співпрацю із Шумською ОТГ, яка, є надія, триватиме й надалі, – підсумовують учасники поїздки до США Володимир Плетюк та Людмила Павленко.

  Коли підсумовували відвідини один з американських чиновників сказав: «Я міг би прочитати про все у звітах, але цього мало, я хочу це побачити і почути від вас, щоб зрозуміти, як у вас відбуваються реформи, чи правильно ми робимо, вкладаючи кошти в Україну».

  – Приємно, що представники агентства США з міжнародного розвитку відзначають позитивні зміни в Україні і дуже підтримують, коли розповідаєш їм про бодай найменші успіхи на шляху децентралізації, а таку можливість я мала під час підсумкового обговорення, – каже Людмила Павленко. – Що б я взяла для нашої громади. У першу чергу, це безпека, цьому питанню вони приділяють велику увагу. Левова частка фінансування іде на утримання поліції та пожежників. Що сподобалося – коли не має 21 року, ні в який бар тебе не впустять, тим більше, не продадуть алкоголю. Якщо сумніваються, вимагають паспорт. З негативу – вільний продаж зброї, багато американців теж цим незадоволені, хоча поліцейські постійно проводять з цього приводу профілактичну роботу.

  Ще вразило те, як там усе облаштовано для людей з інвалідністю. Настільки комфортно і доступно, що такі громадяни відчувають себе на рівні з іншими, є дуже велика підтримка.

  – Для того, щоб успішно розвивати громаду, потрібно, крім того, що результативно працювати, ще й багато чого міняти у своєму світогляді, збагачуватися новими знаннями, – підсумовує міський голова. – Тому я щиро бажаю, аби якнайбільше мешканців нашої ОТГ могли брати участь у таких навчальних поїздках.  Коли ми зустрічалися із представниками сенаторів, я запропонував втілити у життя програму обміну активними, ініціативними людьми на рівні муніципалітетів. Звісно, що наша громада фінансово це не потягне, але якби таку ідею профінансував проект «DOBRE», було б чудово. Мою пропозицію записали, дуже хочеться сподіватися на її позитивне вирішення.

  Американці впевнено переконують: не все так погано в Україні, проблеми є всюди. Питання лише у тому, що вони створили свою систему управління і роками її розвивають, а ми, українці, постійно щось перебудовуємо, це набагато важче. Але без оптимізму – ніяк, хочеться вірити, що і шумчани почнуть посміхатися. А залежить усе від згуртованості ідей та зусиль, від того, наскільки кожен буде готовим змінювати своє життя, свою громаду.

Текст із сайту «ШУМСЬК INFO»: http://shumsk.info/Американський-досвід-Шумської-ОТГ/

Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь