Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Право не ігноруй - земельну ділянку в кадастрі зареєструй!

Дата: 03.12.2019 12:00
Кількість переглядів: 3136

Фото без опису

З набранням чинності Закону України “Про Державний земельний кадастр”, принципи ведення Державного земельного кадастру було докорінно змінено. Так, з початку 2013 року запрацював електронний державний земельний кадастр. Сьогодні кожен охочий на Публічній кадастровій карті в режимі он-лайн може віднайти земельну ділянку, яка його цікавить, та отримати вичерпну інформацію про неї, або ж виявити помилку чи неточності, про які зразу ж є можливість повідомити державного кадастрового реєстратора.

Слід зазначити, що понад двадцять років в Україні вся інформація про земельні ділянки містилася в паперовому вигляді, а тому при переході до електронного кадастру виявилося досить багато помилок. На сьогодні, здійснюються заходи щодо приведення у відповідність відомостей про земельні ділянки, які містяться у Державному земельному кадастрі, але доволі значна частина земельних ділянок по яких видано правовстановлюючі документи, особливо ті, що видавалися до 2004 року, відсутні в Державному земельному кадастрі.

Що ж робити, якщо у власника земельної ділянки є державний акт, однак земельній ділянці не присвоєно кадастровий номер? У першу чергу, слід звернутися до розробника документації із землеустрою для виготовлення відповідної технічної документації щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), як це передбачено ст.26 та 55 Закону України «Про землеустрій». Для чого це необхідно? До 2004 року, відповідно до чинних на той час нормативно – правових актів, державні акти, які посвідчували право власності чи користування видавались без кадастрових номерів. Крім того, координати поворотних точок меж земельних ділянок, які необхідні для встановлення місця розташування земельної ділянки, визначались в умовній системі координат, прив’язка яких здійснювалась до твердих точок на місцевості наприклад, дороги, яри, будинки, тощо. На сьогодні, у зв’язку із запровадженням єдиної державної системи координат, та необхідністю акумулювання відомостей про усі земельні ділянки в одному місці, проведення топографо-геодезичних робіт є обов’язковою умовою для державної реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі та присвоєння їй кадастрового номера.

Таким чином, власники самі мають бути зацікавлені в наявності відомостей про земельні ділянки у Державному земельному кадастрі та в їх коректності. Адже без цього, вчинення будь – яких цивільно – правових угод із землею – не можливе.

Перелік розробників документації із землеустрою можна знайти на офіційному сайті Держгеокадастру України (https://land.gov.ua/ розділ Сертифікація - Державний реєстр сертифікованих інженерів- землевпорядників). Вартість робіт з виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) обумовлюється договором між розробником та замовником.

Разом з тим інформуємо, що відповідно до пункту 10 статті 28-1 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Державний земельний кадастр» визначено, що документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набуття чинності цим Законом , є дійсними.

Відділ земельних відносин Шумської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь