Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Мандрівка історією підопічних відділення денного перебування "Центру надання соціальних послуг " Шумської міської ради

Дата: 21.05.2019 15:15
Кількість переглядів: 677

 

21 травня 2019 року підопічні відділення денного перебування відвідали  Шумський краєзнавчий музей створений у 1985 році. Експозиція музею складається із чотирьох відділів: природи, давньої, нової і новітньої історії та сьогодення.

Працівники музею  провели  захоплюючу мандрівку експозиційними залами, де для огляду відвідувачів виставлено більше двох тисяч експонатів основного фонду, а всього музейна скарбниця налічує понад одинадцять тисяч одиниць фондового матеріалу.

У сиву давнину, овіяну легендами, сягає багатовікова історія Шумська, який розкинувся на правому березі річки Вілія. Шумськ належить до числа міст історичне коріння яких бере початок з часів утворення Київської Русі і зародження української державності. Шумськ – одне з найстаріших міст Волині, друге за віком поселення Тернопільщини, розташоване в одному з наймальовничіших її куточків. Писана його історія бере початок з 1149 року.

Оглядаючи музейну експозицію можна побачити цікавий матеріал про перебування в краї князів Романа Мстиславовича, Данила Галицького, Василька, шумського володаря Інгваря Ярославовича, його відомих нащадків – мудру Гремиславу і Саломею, яка канонізована римо-католицькою церквою, пройнятися гордістю за наших нескорених пращурів, які вистояли в борні з монголо-татарськими поневолювачами, подивуватися міцності Данилового граду, зачудуватися обрисами старої церкви Симеона Стиліта, князівського палацу і самого міста Шумська ХІІІ століття, що мало за честь бути столицею удільного князівства.

 Картина місцевого художника Володимира Нікульшина «Шумськ ХІІІ століття», фото Хреста, що значить місце храму святого Симеона, в урочищі «Соснина» на місці давнього городища, літописна історія Шумська, зразки культур лійчастого посуду, лендельської, трипільської, культур шнурової кераміки, кулястих амфор, скіфського періоду, кераміка давньоруської культури дає можливість кожному відчути подих минувшини, поринути у глибину віків.

Хочемо подякувати працівникам музею, реставраторам і всім, хто допомагає зберегти дивні колекції, щоб ми мали змогу доторкнутись до минулого, за чудову і цікаву екскурсію Радимо всім відвідати «Краєзнавчий музей»  - вам неодмінно сподобається!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь