Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

НАВЧАЛЬНИЙ ВІЗИТ ДО ПОЛЬЩІ (МАЛОПОЛЬСЬКЕ ВОЄВОДСТВО) ДЛЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ОБ'ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД – ПАРТНЕРІВ ПРОГРАМИ DOBRE

Дата: 11.12.2018 18:30
Кількість переглядів: 1218

В рамках програми «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність Dobre» з 2 по 8 грудня 2018 року начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій міської ради Ігор Ткачук  здійснив навчальний візит до республіки Польщі (Малопольське воєводство). В рамках навчального візиту представники 25 громад України, які є партнерами програми Dobre мали змогу переглянути презентації про роботу самоврядування у 5-ти польських гмінах (Szczurowej, Nowy Sacz, Chrzanowa, Skawina, Niepolomic), дізналися більше як органи місцевого самоврядування Польщі надають послуги в своїх громадах, ознайомились із практичними аспектами і підготовкою інвестиційних проектів для залучення коштів Євросоюзу, обговорили розвиток туризму в громадах, відновлювальні джерела енергії, роботу місцевих пожежних частин та багато інших ключових питань функціонування сучасних європейських міст і сіл.

Принципи роботи Європейських донорів:

Більш ефективними є великі громади, тому варто використовувати можливості для зростання, до того ж, це передбачено українським законодавством — приєднання, об’єднання, міжмуніципальне співробітництво. Донори обирають більшу громаду, бо це надає більше користі, більше людей отримають вигоду і будуть залучені. Тому у Польщі активно розвиваються спільні проекти декількох гмін, які підтримують програми Європейського Союзу. Так, для будівництва заводу з переробки сміття об'єднали зусилля 3 гмін.

Звичайно, переломним моментом став вступ Польщі до Євросоюзу в 2004, який відкрив двері до європейських фінансових ресурсів, але не все так просто. ЄС надає кошти виключно на проекти, за умов співфінансування та чіткого моніторингу після реалізації проекту.

По факту це відбувається так – ЄС в рамках свого 7 річного бюджетного періоду визначає пріоритети (відповідні програми) та приймає запити від країн ЄС. В умовах жорсткої конкуренції гміна подає готовий детально розроблений проект та надає співфінансування в середньому 30%. В разі отримання коштів та реалізації проекту, обов’язковим є моніторинг його результативності. Це значить, якщо, наприклад, облаштували будинок культури і заявили, що щонайменше 150 осіб будуть його відвідувати, то в разі невиконання даної умови (відвідує, наприклад, 50-70 осіб), кошти будуть відкликані ЄС, отже гміні їх треба буде повертати. Те саме стосується доріг та багатьох інфраструктурних проектів – дорога виявилася неякісною – кошти доведеться віддавати в повному обсязі+відсотки.

Або ж гміна реалізує проект за власний кошт, складає відповідний звіт і якщо ЄС його погоджує, то гміна отримує компенсацію витрат (але не 100%, від 60 до 90%).

Також представники ОТГ дізналися, що дала децентралізація людям у Польщі, де реформа впроваджується вже 27 років, і що може стати у нагоді для українських громад. «Мета децентралізації — передати повноваження на локальний рівень. Коли ви будете мати владу в руках, жоден політик вам не страшний. Децентралізація дає позитивний вплив для зрушень у свідомості людей, це психологічні зміни. В Польщі довіра до локальної влади в два рази вище, ніж до Парламенту. Люди обирають, виходячи з підтримки на інших рівнях влади, спираючись на довіру локальної влади».

Навчальний тур реалізованій за кошти американського народу, наданій через Агенство США з міжнародного розвитку (USAID) у співпраці Global Communities та партнера програми DOBRE Фундації розвитку місцевої демократії (FRDL).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь