Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Відбулося засідання 42 (позачергової) сесії міської ради

Дата: 18.09.2018 16:00
Кількість переглядів: 970

Фото без описуДоволі емоційно тривало обговорення питання «Про внесення змін у рішення про встановлення ставок на 2018 рік» на позачерговій сесії міської ради.

Справа в тому, що прийнято зміни до Податкового кодексу України, що передбачає оподаткування земельних ділянок лісогосподарського призначення. І відтепер лісові господарства, а на території Шумської міської ради таких потенційних платників два – КСЛМП «Волинь» та ДП «Кременецьке лісове господарство», мають відраховувати у міський бюджет відповідні суми, тому депутати мали встановити, який відсоток сплачуватимуть підприємства.

А нараховувати його будуть, починаючи з 15 серпня ц.р. Позиції в обох сторін були різними, і треба було прийняти рішення, яке б задовольнило усіх – депутати акцентували увагу на Фото без описунаповненні бюджету, а представники лісових господарств – Василь Рудь (КСЛМП «Волинь», крім того, депутат міськради) та Роман Іваницький (ДП «Кременецький лісгосп») просили прийняли найнижчу, а то й нульову ставку, аргументуючи це тим, що високий податок  негативно вплине на економічну діяльність підприємства, а це, у свою чергу, призведе до підвищення цін на дрова для споживачів.

Натомість депутати і старости скаржилися на те, що своєю діяльністю лісництва завдають шкоди дорогам, адже, вивозячи продукцію лісу, руйнують шляхи, а також говорили про недостатню співпрацю щодо надання допомоги селам. Представники лісництв аргументували це по-своєму – їхній транспорт купує пальне на заправках,, отже, підприємство таким чином сплачує акциз, який іде до бюджету. Але отримали й контраргумент – акцизний податок уже тривалий час не надходить до бюджет громад, є чимала заборгованість, тому й самі не мають коштів на ремонт доріг. А шкоди лісовози завдають немалої – ось, для прикладу, лишень минулоріч підлатали дорогу у Башківцях, Тилявці, а уже й знаку ремонту немає. А що вже говорити про дорогу на Андрушівку чи на Іловицю, куди через плачевний стан дороги уже й не їздить рейсовий автобус.

 

 

 

Фото без описуТа щоб дійти до спільного знаменника, було запропоновано встановити ставку податку за земельні ділянки для земель лісогосподарського призначення, розташованих у межах та за межами населених пунктів, нормативну грошову оцінку яких не проведено, у розмірі 0,05% від нормативно-грошової оцінки одиниці площі ріллі по області (законодавцем передбачено від 0,01% до 5%). Переважно, такі рішення прийнято на сесіях більшості органів місцевого самоврядування. Та оскільки депутатів на сесію прийшло лише 14 з 26, і 4 з них утрималися, рішення не було прийнято. Не підтримали й іншої пропозиції, запропонованої депутатом Віктором Карп`юком, - 0,3%, тут не вистачило всього одного голосу.

Свої аргументи наводив і голова райдержадміністрації Юрій Головатюк, який виступив перед депутатами – високі ставки призведуть до підняття ціни на дрова на 15%. Зрештою, після бурхливих дебатів депутати одноголосно прийняли рішення і встановили ставку податку на рівні 0,1%. Якщо при ставці 0,05% за гектар ріллі лісництва мали б заплатити по 14,45 грн, то при 0,1% - 28,90 грн. А якби рішення не було прийнято, то автоматично почали б застосовувати ставку у 5%. Наразі питання проголосоване. Але вже у грудні  депутати знову повернуться до його розгляду, адже потрібно буде прийняти ставку на 2019 рік – наразі його вивчають і прораховують, адже, зважаючи, що на території громади є чимало лісів, потрібно прийняти відповідальне рішення.

 

Фото без описуНаступним депутати внесли зміни до свого рішення «Про встановлення ставок на 2019 рік». Оскільки антимонопольний комітет вбачає порушення у тому, що різною є плата за об’єкти нерухомого майна для фізичних та юридичних осіб, то їх зрівняли у правах, а також внесли зміни, що стосуються надання пільг. Якщо будівлю використовують для комерційних цілей, то пільги не буде, - поінформувала депутатів начальник юридичного відділу міської ради Світлана Антонюк. На сесії також проголосували про прийняття цілісного майнового комплексу котельні по вул.Українська, 38а (включаючи теплотрасу) із комунальної власності територіальних громад сіл та міста Шумського району  до комунальної власності Шумської міської ради.

І – затвердили діючу мережу закладів середньої освіти на 2018/2019 рік. Як наголосила доповідач, начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту міської ради Любов Дмитрук, цьогоріч кількість учнів у закладах громади зросла на 50 школярів.

 

 

 

 

Фото без опису

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь