Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Безоплатна правова допомога інформує:

Дата: 05.07.2018 08:49
Кількість переглядів: 2159

 

ПОРЯДОК ОТРИМАННЯ ТА ЗАМІНА ПОСВІДЧЕННЯ ВОДІЯ

В Україні, згідно із законодавством, керувати транспортними засобами можна лише за наявності національного посвідчення водія (водійських прав) відповідної категорії (Постанова Кабміну № 340 від 08.05.1993 року «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами»).

На сьогоднішній день видача прав є однією з найбільш затребуваних послуг, що надаються сервісними центрами Міністерства внутрішніх справ. Щорічно в країні видається кілька сотень тисяч водійських посвідчень.

Процедура отримання прав у 2018 році передбачає проходження чотирьох обов’язкових етапів.

1. Навчання в автошколі.
Від вибору навчального закладу буде залежати якість отриманих вами теоретичних знань і практичних навичок водіння. Тому до вибору автошколи варто підходити серйозно. Терміни та вартість навчання на курсах водіння залежать від обраної категорії транспортних засобів. Для запису в автошколу необхідно подати наступний пакет документів:
  • заява із зазначенням місця проживання та категорії ТЗ;
  • паспорт (пред’являється особисто) + копія ІПН;
  • 4 фотографії розміром 3,5х4,5;
  • медична довідка.

Після закінчення курсу навчання здаються внутрішні іспити з Правил дорожнього руху та водіння. Підтвердженням проходження підготовки водіїв є свідоцтво, термін дії якого становить 10 років з дня закінчення курсів.

2. Проходження медичного огляду.

Основною метою медогляду є отримання довідки про придатність до керування транспортним засобом, без якої отримати права неможливо. Медичний огляд включає в себе: загальне обстеження спеціалістами медичної комісії, лабораторне і функціональне обстеження (загальний аналіз крові та сечі, аналіз крові на цукор, ЕКГ, обстеження гостроти й полів зору, обстеження вестибулярного апарату, визначення групи крові і резус фактора).

Слід зазначити, що медична довідка, видана із зазначенням хвороби згідно з «Переліком захворювань і вад, при яких особа не може бути допущена до керування відповідними транспортними засобами», є підставою для відмови в отриманні посвідчення водія.

3. Складання іспитів в сервісному центрі МВС.

Скласти іспит на права в 2018 році можна абсолютно в будь-якому сервісному центрі МВС незалежно від вашого місця реєстрації. При проходженні перевірочного контролю в складі навчальної групи автошколи, тестування проводиться в територіальному сервісному центрі МВС за місцезнаходженням навчального закладу. Всі необхідні документи подаються представниками автошколи, від вас вимагається тільки наявність паспорта.

Індивідуальне складання іспитів (окремо від своєї групи з автошколи) передбачає самостійну подачу повного пакета документів:

  • заява (заповнюється в територіальному сервісному центрі);
  • копія ідентифікаційного коду;
  • документ, що засвідчує особу;
  • медична довідка встановленого зразка;
  • квитанція про сплату державної послуги;
  • свідоцтво про закінчення курсів з підготовки водіїв;
  • оригінал і ксерокопія документів про зміну особистих даних (у разі їх зміни).

Екзаменаційний блок для отримання водійського посвідчення складається з двох частин: теоретичної (20 хвилинне комп’ютерне тестування — 20 питань) і практичної (демонстрація навичок водіння). Якщо ви не вклалися у відведений для тестів час або зробили більше двох помилок — іспит провалено і допуск до практики не був отриманий. Перездати теорію можна не раніше, ніж через 5 днів, кількість спроб необмежена. На здачу практичного іспиту з водіння відводиться три спроби.

4. Отримання водійського посвідчення

Права видаються через 5 робочих днів з моменту успішної здачі іспитів. Посвідчення видається особисто під розпис при пред’явленні паспорта. Співробітники територіального сервісного центру повинні повернути вам свідоцтво про закінчення автошколи, екзаменаційну картку і медичну довідку.

Згідно пункту 3 Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, транспортні засоби, керування якими дозволяється за наявності водійських прав, в залежності від їх типів і призначення поділяються на категорії: А1, А, В1, В, С1, С, D1, D, ВЕ, С1Е, СЕ, D1E, DE і Т.

Фото без описуВарто знати, що термін дії національного посвідчення водія становить 30 років і обчислюється з дня його оформлення. Інвалідам та особам, які мають медичні обмеження, права видаються з відповідною піктограмою в графі «Обмеження».

Водіям-початківцям після проходження медогляду і складання іспитів видається тимчасове посвідчення з обмеженим правом керування транспортним засобом — забороняється перевищувати швидкість 70 кілометрів на годину. Термін дії перших водійських прав становить 2 роки, після чого проводиться їх заміна.

Видача постійного посвідчення водія відбувається без складання іспитів за умови здійснення водієм протягом двох років з дня отримання перших прав не більше 2 адміністративних правопорушень. Якщо за цей період відбулося 3 і більше порушень, обміняти права на постійні можна тільки після здачі практичного і теоретичного іспитів в сервісному центрі МВС.

Відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, заміна водійських прав проводиться в таких випадках:

  • посвідчення непридатне для використання (зіпсовано, не читаються записи);
  • змінені особисті дані власника (прізвище, ім’я та по батькові;)
  • відкриття іншої категорії водійських прав;
  • отримання посвідчення нового зразка;
  • права були втрачені або вкрадені.

Відповідно до законодавства України порядок обміну водійського посвідчення не передбачає повторну здачу іспитів. Процедура заміни діючих прав проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування водія. Обмін посвідчення проводиться протягом 5 робочих днів з моменту подачі повного пакету документів.

У випадку непридатності посвідчення водія до використання, в тому числі з причини пошкодження або неможливості прочитати написи, проводиться заміна на нове посвідчення. При отриманні нових водійських прав старе посвідчення вилучається.

Для обміну водійських прав необхідно подати наступні документи:

  • паспорт або інший документ, що засвідчує особу;
  • водійське посвідчення;
  • ідентифікаційний код;
  • медична довідка.

Відповідно до Інструкції про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія, обмін водійських прав у зв’язку зі зміною П.І.Б. власника, в т.ч. після заміжжя, проводиться на підставі документа, що підтверджує таку зміну.

Список документів, необхідних для заміни водійського посвідчення після зміни особистих даних (прізвище, ім’я та по батькові):

  • паспорт та ІПН;
  • медична довідка + права;
  • свідоцтво про зміну П.І.Б.
  • свідоцтво про реєстрацію шлюбу.

Зверніть увагу на те, що кожна категорія надає право на керування певним типом автотранспорту, тому відкриття нової категорії в посвідченні водія — можливість законно водити черговий транспортний засіб. При цьому, старі права вилучаються і замість них видається посвідчення водія із зазначенням всіх нових категорій. Для того, щоб відкрити іншу категорію необхідно пройти курс навчання з управління відповідним транспортним засобом. При цьому, для видачі посвідчення водія з відкриттям нижчих категорій достатньо довідки з автошколи про проходження 20-годинної підготовки з водіння.

Для отримання прав з новою категорією досить скласти іспит з водіння транспортного засобу відповідної нижчої категорії. Але це лише за умови, що останні 12 місяців ви їздили за кермом. Якщо факт керування транспортним засобом (за однією з діючих категорій) підтвердити не можливо — доведеться додатково скласти іспит на знання Правил дорожнього руху.

Оформлення та видача посвідчення водія з отриманням права на керування транспортними засобами іншої категорії здійснюється при подачі наступного пакета документів:

  • заява встановленого зразка (заповнюється в територіальному сервісному центрі);
  • український паспорт або документ, що засвідчує особу і громадянство;
  • копія довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • документ, що підтверджує керування транспортними засобами (при необхідності);
  • медична довідка про придатність до керування транспортним засобом;
  • свідоцтво про закінчення курсів з підготовки, перепідготовки водіїв;
  • оригінал і ксерокопії документів про зміну П.І.Б. (в разі їх заміни);
  • довідка про проходження 20-годинного курсу навчання;
  • квитанції про оплату збору;
  • водійське посвідчення.

При втраті водійського посвідчення необхідно — повідомити сервісний центр МВС, а в разі крадіжки посвідчення — управління Національної поліції. Після вашого звернення співробітниками територіального сервісного центру буде проведена перевірка факту видачі вам раніше водійських прав. Якщо ніяких порушень виявлено не буде, протягом п’яти робочих днів буде оформлено і видано нове посвідчення водія.

Для відновлення водійських прав в Україні в 2018 році необхідні такі документи:

  • паспорт та ідентифікаційний код;
  • довідка з поліції (в разі крадіжки);
  • медична довідка.

Міжнародне посвідчення водія оформляється у вигляді невеликої картонної книжечки, яка є офіційним перекладом національних прав на іноземну мову (англійську, німецьку, французьку, іспанську тощо).Отримати водійські права міжнародного зразка можна в будь-якому зручному для вас сервісному центрі МВС протягом 5 днів з дня надання повного пакета необхідних документів:

  • посвідчення водія (оригінал);
  • український і закордонний паспорт;
  • фотографія 3,5х4,5 см.

Водійське посвідчення міжнародного зразка видається на 3 роки та діє за кордоном тільки в поєднанні з українськими правами. При цьому, для оформлення європейського посвідчення водія не потрібно проходити ПДР-тести і здавати водіння.

Позбавлення водіїв права на керування транспортними засобами здійснюється відповідно до законодавства. Вилучення посвідчення водія проводиться поліцейським при наявності підстав вважати, що водієм вчинено правопорушення, передбачене Кодексом України про адміністративні правопорушення, за яке може бути накладено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення прав. При цьому, термін позбавлення водійського посвідчення відраховується з моменту його вилучення.

Відновлення прав після позбавлення здійснюється згідно Порядку тимчасового вилучення посвідчення водія на транспортний засіб і його повернення передбачає:

проходження медичного огляду (якщо вилучалося через керування авто в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння);

  • звернення із заявою в сервісний центр МВС за місцем проживання (права зберігаються там);
  • складання теоретичних і практичних іспитів (водіння приймається на ТЗ тієї категорії, яка вказана в рішенні суду).

Щоб забрати права після закінчення терміну їх позбавлення при зверненні в територіальному сервісному центрі при собі необхідно мати паспорт та постанову суду про позбавлення водійського посвідчення.

 

Джерело: https://lawportal.com.ua   Юридичний портал України

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь