Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Безоплатна правова допомога інформує:

Дата: 26.03.2018 10:03
Кількість переглядів: 864

ПОДАТКОВА СОЦІАЛЬНА ПІЛЬГА БАТЬКАМ, ЯКІ МАЮТЬ НЕПОВНОЛІТНІХ ДІТЕЙ

Кожному громадянину України, який офіційно працевлаштований і платить усі податки надано можливість оформити соціальну пільгу.

В Податковому кодексі України зазначено, що дана пільга – це розмір зменшення податку на доходи. Будь-хто, хто підпадає під дію пункту 169.1 статті 169  Податковому кодексі України, може скористатися цією пільгою і сплатити податки не в повному обсязі. Таким чином, кожен малозабезпечений громадянин може розраховувати на отримання фінансової допомоги з боку держави.

Станом на 2018-й рік розраховувати на допомогу від держави можуть лише ті люди, які регулярно сплачують податок на прибуток. Ті, хто працює нелегально і отримує зарплату у конверті, не може претендувати на цю пільгу. Але є певне обмеження, дохід повинен бути не більшим, ніж прожитковий мінімум для працездатних громадян. Кількість цих коштів множать на 1.4, а потім округлюють до 10 гривень. Це і є граничний розмір доходу. За допомогою цієї формули і вираховується соціальна пільга. Дохід громадян поступово збільшується після прийняття відповідного закону про бюджет, а тому й соціальна пільга збільшується.

Статтею 169 Податкового кодексу України встановлено перелік податкових соціальних пільг, серед яких:

  1. у розмірі, що дорівнює 100 відсоткам суми пільги - для платника податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, - у розрахунку на кожну таку дитину;
  2. у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги - для такого платника податку, який:

а) є одинокою матір'ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником - у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років;

б) утримує дитину-інваліда - у розрахунку на кожну таку дитину віком до 18 років;

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати). Платник податку подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги. Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про застосування пільги та документів, що підтверджують таке право. Роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги.

Відповідно до пункту 5 Порядку подання документів для застосування податкової соціальної пільги, затвердженого Постановою КМУ від 29 грудня 2010 р. N 1227, зпідстав,передбачених у підпунктах 169.1.2,169.1.3(а,б) пункту169.1статті169 Податкового кодексу України, крім заяви про застосування пільги подають:

1) одинокаматір,батько,вдова,вдівецьабоопікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років: копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) пронародженнядитини (дітей) або документ із зазначенням відомостей про батька дитини в Книзіреєстраціїактівцивільногостану,чидокументи,які підтверджують вік дитини (дітей),затверджені відповідним органом України,в якій іноземна фізична особа - платник податкупостійно проживав (проживала) до прибуття в Україну,копію рішенняоргануопікиіпіклуванняпро встановлення опікичипіклування(якщоіззаявоюзвертаєтьсяопікунабо піклувальник), копію свідоцтвапрошлюбтасвідоцтва про смерть (якщо із заявою звертається вдова або вдівець),копію паспорта.

2) платник податку,який утримує дитину-інваліда віком до 18 років:
копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) пронародженнядитини (дітей) або документ,що підтверджує встановлення батьківства, чи документи,якіпідтверджуютьвікдитини(дітей),затверджені відповідниморганомкраїни,вякійіноземнафізичнаособа - платникподатку постійно проживав (проживала) до прибуття в Україну, копію рішенняоргануопікиіпіклуванняпро встановлення опікичипіклування(якщоіззаявою звертається опікун або піклувальник), пенсійне посвідченнядитиниабодовідкумедико-соціальної експертизи для заявника, який утримує дитину-інваліда віком від 16 до 18 років, медичний висновок,виданийзакладамиМОЗвустановленому порядку (якщо із заявою звертається платник податку,який утримує дитину-інваліда віком до 16 років);

3) платник податку, який має двоє чи більше дітей віком до 18 років: копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) пронародженнядитини (дітей) або документ,що підтверджує встановлення батьківства, чи документи,якіпідтверджуютьвікдитини(дітей),затверджені відповідниморганомкраїни,вякійіноземнафізичнаособа - платникподаткупостійнопроживав(проживала)доприбуттяв Україну, копію рішенняоргануопікиіпіклуванняпро встановлення опікичипіклування(якщоіззаявоюзвертаєтьсяопікунабо піклувальник);

Якщо платник податку порушує норми, внаслідок чого, зокрема, податкова соціальна пільга застосовується також під час отримання інших доходів протягом будь-якого звітного податкового місяця або за кількома місцями отримання доходів, такий платник податку втрачає право на отримання податкової соціальної пільги за всіма місцями отримання доходу починаючи з місяця, в якому мало місце таке порушення, та закінчуючи місяцем, в якому право на застосування податкової соціальної пільги відновлюється. Платник податку може відновити право на застосування податкової соціальної пільги, якщо він подасть заяву про відмову від такої пільги всім роботодавцям із зазначенням місяця, коли відбулося таке порушення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь