Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Пам'ятка!

Дата: 03.07.2017 11:45
Кількість переглядів: 1261

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області нагадує сільгоспвиробникам, які застосовують ХЗЗР під час цвітіння медоносних рослин, згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво» зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від площ, які планують обробляти письмовим повідомленням, чи через місцеву пресу. При цьому необхідно вказати точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл. Власники пасік повинні обов’язково зареєструватись в сільській раді, на території якої вони знаходяться, своєчасно інформувати сільські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і при перевозках.

        Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів. Акцентується увага на необхідності прийняття мір по охороні бджіл від можливого отруєння. На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл ( «небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

        Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускається проведення їх в денний час, в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика. Для попередження зносу пестицидів, хімічну обробку рослин проводять при швидкості вітру 3 м/с (для дрібнокапельного) і 4 м/с (для крупнокапельного обприскування), при застосуванні аерозолю швидкість вітру не повинна перевищувати 2 м/с. Висота польоту літака повинна бути мінімальною. На кордонах ділянок, оброблених пестицидами, повинні бути виставлені знаки безпеки на відстані у межах видимості від одного знаку до другого, які повинні контрастно виділятися на навколишньому фоні. Знаки прибирають тільки після закінчення встановлених строків очікування. Строки ізоляції бджолиних сімей залежить від ступеня токсичності і періоду збереження активності пестицидів на рослинах. Вони можуть збільшуватися на 1-2 дні при пониженні температури і збільшенні вологості повітря відносно прийнятих норм в даній зоні. Більшість пестицидів втрачають свою токсичність і стають безпечними для бджіл через 1-3 доби після обробки рослин і невелика група – через 5-7днів. Детоксикація через добу після застосування наступає, наприклад, для таких препаратів як: Бітоксибациллін,  Діален, 2,4-Д амінна сіль, 2М-4Х, Трефлан, препарати на основі міді. Детоксикація на 3-7 добу наступає переважно після застосування інсектицидів. Найбільш небезпечною групою, що викликають порушення травлення у бджіл, а інколи і загибель всіх сімей на пасіці є інсектициди, доведено що приблизно в 95% випадках, а гербіциди в 4% випадках і 1% приходиться на інші групи пестицидів.

        Юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону, дотримуватися діючих нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння. В Україні діє Інструкція по профілактиці отруєння бджіл пестицидами. Згідно статті 38 Закону України «Про бджільництво» відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

        Хімічний токсикоз бджіл викликають пестициди, які застосовують при захисті сільськогосподарських культур від шкодочинних організмів. Отруєння бджіл спостерігається в весняно-літній період при масовій обробці посівів і садів. Отруєння виникає в результаті грубих порушень правил застосування пестицидів і санітарних вимог при обробці рослин пестицидами, а саме: відсутністю інформації для бджолярів про час, місце, характер хімічних обробок, проведення хімічних обробок у денний час при масовому льоту бджіл, обробітку сільськогосподарських рослин і садів у фазу цвітіння. Під час цвітіння плодово-ягідних рослин, ріпаку, гірчиці не можна проводити обробку пестицидами, інакше квітки можуть отримати опік, а бджоли і інші корисні комахи-обпилювачі загинути. Обробку потрібно проводити в фазу бутонізації. до цвітіння. Отруєння бджіл відбувається в деяких випадках і при дотриманні правил обробітку, наприклад:

  • оброблювана не квітуча культура знаходиться поряд з квітучими медоносами;
  • знесення пестицидів з обробленої площі на сусідні медоносні угіддя;
  • попадання безпосередньо на територію пасіки при застосуванні пестицидів методом авіації;
  • нерідко отруєння бджіл наступає при споживанні роси з листя або міжвузлів.

        Пестициди потрапляють в організм бджіл трьома шляхами: через шкірні покрови, разом з кормом та водою, при вдиханні повітря, насиченого пестицидами. На основі діючої речовини імідаклоприду зареєстровано багато препаратів проти шкідників озимої пшениці (хлібний турун, клоп шкідлива черепашка), картоплі (колорадський жук), ріпаку та гірчиці ( ріпаковий квіткоїд) та багатьох інших. Препарати на основі імідаклоприду відносяться до 3 класу небезпечності для людини і 1 класу небезпечності для бджіл. Правильний вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл. Після закінчення строку детоксикації рослин відкривають льотки у 1-2 сім’ях: якщо на протязі 2-3 годин льоту признаки отруєння у бджіл не проявляються, відкривають льотки у всіх сім’ях. Вивезення пасік на період обробок до іншого місця медозбору відбувається на період 5 діб і більше на відстань понад 5-7 км від місць проведення авіаційних обробок, а при проведенні наземних обробок пестицидами на відстань 3-5 км.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь