Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Підсумки моніторингу депутатів

Дата: 11.08.2020 09:00
Кількість переглядів: 408

Фото без опису

 

 

За результатами дослідження роботи депутатів Шумської міської ради, встановлено рівень відвідуваності сесій та порядок інформування та звітності перед виборцями.

В рамках співпраці з Програмою DOBRE молодіжна рада Шумської ОТГ провела моніторинг діяльності депутатів міської ради в 2019 році за 3-ма критеріями: відвідування депутатами сесій місцевої ради, особистий прийом громадян та звіт за рік перед виборцями.

Ми не оцінювали якість прийнятих рішень нашою радою. Але ми покажемо вам чіткі цифри, які говорять важливі речі про роботу депутатів нашої громади. 

Інформацію було взято з відкритих джерел або отримано у відповідь на запит на публічну інформацію.

Як відомо депутат місцевої ради повинен працювати не лише на окрузі і сесіях, але і в постійних депутатських комісіях ради. Закон України “Статус депутатів місцевих рад” (Стаття 37) зазначає, що депутати місцевої ради повинні відвідувати сесії, проводити прийоми громадян, звітуватися перед виборцями та працювати в постійних депутатських комісіях ради. Відповідно до цієї ж статті Закону  передбачена відповідальність депутата аж до відкликання депутата місцевої ради. Молодіжна рада Шумської ОТГ провела аналітичну роботу щодо виконання депутатами Шумської міської ради об’єднаної територіальної громади упродовж 2019 року їх обов’язків, склавши рейтинг депутатів.

Відвідування сесій Шумської міської ради
До складу Шумської міської входить 26 депутатів. За 2019 рік відбулося  14 засідань сесії.

Фото без опису

 

На наведеному вище графіку, можемо побачити активність депутатів, тобто рівень відвідування сесій упродовж минулого року.

За підсумками роботи у 2019 році дев’ять місцевих обранців пропустили понад 50% засідань міської ради. Найбільш пасивними представниками депутатського корпусу за 2019 рік були:  Василь Гук – 12 пропущених засідань (85,71 %); Анатолій Нечипорук – 10 пропущених засідань (71%) Марія Бензель та Олег Міньковський – 9 пропущених засідань (64,2%).

 

Ось як коментують відвідуваність самі депутати. У телефонному режимі відповів Олег Міньковський: «Насамперед  це прив’язаність до роботи (яка знаходиться в Тернополі, а це за 100 км від Шумська!), також те, що немає чіткого графіку проведення сесії, тому, зазвичай, про засідання повідомляють за один день до нього, тому я не встигаю спланувати час на роботі і доїхати на засідання».

Також, нам вдалось поспілкуватися з Віктором Карп'юком, ось як він пояснив свою відвідуваність сесій: "Особисто для мене це відповідальна справа, адже мені важливо аби життя в громаді покращувалося. Крім того, я  членом постійної депутатської комісії з питань бюджету, тому без поважних причин засідання стараюсь не пропускати".

7 обранців у 2019 році пропустили від 25% до 50% сесійних засідань. Сергій Атаманчук, Сергій Лукавий пропустили 7 засідань сесії, (50%), Микола Радчук  і Ганна Гура пропустили 6 засідань (43 %), Андрій Бобровський пропустив 5 засідань (36 %), Василь Рудь і Віта Цезарук пропустили 4 засідання (29 %).

10 народних депутатів пропуслили менше 25 % засідань: Костянтин Самойлович пропустив 3 засідання (22 %),  Олександр Максим'юк, Інна Кулієва, Григорій Лозовий, Анатолій Вінічук, Іван Хвесюк, Людмила Павленко пропустили 2 засіданн сесії міської ради (що складає 15 %).

 Варто відзначити найактивніших депутатів: Мирослав Щур, Анатолій Шліхта, Віктор Карп’юк (золоті призери), які  пропустили лише 1 засідання сесії (8 %). Немає такого депутата, який би не пропустив жодного засідання сесії.

Депутати назвали різні причини відсутності на пленарних засіданнях.

Місцева рада є основним органом влади у громаді. Саме на її засіданнях вирішуються усі важливі питання та приймаються рішення, важливі і необхідні для громади. Приймають рішення депутати на сесійних засіданням шляхом голосування. Чинним вважається те рішення, за яке проголосували більше половини депутатів ради. Сесійне засідання не може бути чинним, якщо у ньому бере участь менше половини обраних до ради депутатів. Депутати зобов’язані брати участь у сесійних засіданнях та не можуть їх пропускати без поважних на те причин.

Втім, необхідна кількість депутатів для прийняття рішень на сесії була завжди.

Не було таких випадків, коли сесія не відбулася через те, що не зібрався кворум. 

На сайті громади є оприлюднена інформація про прийоми депутатів https://shumska-gromada.gov.ua/deputati-gromadi-15-40-28-30-03-2016/, а також довідковий номер телефону. Тобто є можливість зв’язатися з депутатами як мінімум через телефонну комунікацію. До слова, графік прийому у всіх депутатів однаковий, останній четвер кожного місяця. Кожен депутат проводить прийом на відповідному окрузі.

Варто зазначити, що деякі депутати є виконуючими обов’язків старости, тому громадяни до них на прийом заходять частіше ніж зазначено у графіку.   

В загальному всі депутати стверджують,  що знають свій графік прийомів громадян та проводять їх не тільки у місцях, згідно графіків, а і біля церков на недільних службах, і вдома, і взагалі будь-де, коли до них звертаються  громадяни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь