Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Прес-релізи березень

Дата: 09.03.2023 16:29
Кількість переглядів: 138

ФССУ працює над забезпеченням потерпілих медико-соціальними послугами після свого припинення

Фонд соціального страхування України продовжує напрацювання, аби забезпечити ефективне надання медико-соціальних послуг для потерпілих на виробництві після свого припинення. Нагадаємо, з 01 січня 2023 року триває реорганізація системи соціального страхування.

Для забезпечення осіб з інвалідністю із значними функціональними порушеннями в організмі, зумовленими професійним захворюванням або виробничою травмою, та які потребують спеціальних медичних та санітарних процедур, постійного медичного догляду, щоденних, багаторазових медичних маніпуляцій тощо ФССУ узагальнив та передав Міністерству соціальної політики України статистичні дані в розрізі регіонів щодо потерпілих, які отримували компенсацію на спеціальний медичний догляд, гігієнічні вироби, лікарські засоби, вироби медичного призначення та ін.

«Ці дані потрібні для подальшого їх внесення в державні програми, такі як, наприклад, «Доступні ліки». Щоб наші потерпілі і в майбутньому безкоштовно та в повному обсязі отримували необхідні їм лікарські засоби, медвироби, протезування тощо. Сьогодні, завдяки рішенню Уряду, ми проводимо виплати на забезпечення потерпілих медико-соціальними послугами, які були нараховані раніше, однак не профінансовані через припинення ФССУ», – зазначає голова комісії з реорганізації Фонду соціального страхування України Олександр Бахматський.

 

Перевірки обґрунтованості видачі лікарняних здійснюватиме

Пенсійний фонд України

Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2023 №185 затверджено Порядок проведення особами, уповноваженими правлінням Пенсійного фонду України, перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, який набув чинності з 07 березня.

Згідно із Порядком метою перевірки листків непрацездатності є здійснення контролю за обґрунтованістю формування (видачі) листків непрацездатності, медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Перевірка листків непрацездатності проводиться уповноваженими посадовими особами територіального органу ПФУ та/або уповноваженими лікарями, перелік яких затверджується правлінням ПФУ.

Ознайомитись з відповідною постановою КМУ від 03.03.2023 №185 можна за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-provedennia-osobamy-u-a185.

Аби упередити нецільове використання коштів, фахівці Фонду соціального страхування України упродовж 2022 року перевірили 380 904 листки непрацездатності – було проведено 158 планових і 1 832 позапланові перевірки закладів охорони здоров’я, а також перевірено 1 936 страхувальників. Проведена робота дозволила упередити виплати за необґрунтовано виданими чи продовженими лікарняними на суму понад 3,6 млн гривень.

Нагадаємо, з 01 січня 2023 року Фонд соціального страхування України передав свої завдання та функції до Пенсійного фонду – відтепер саме ПФУ є уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. ФССУ перебуває в процесі припинення.

 

Найбільша кількість страхових нещасних випадків, без урахування гострих професійних захворювань, зареєстрована у м. Києві (12,1%), Дніпропетровській (10,9%), Львівській (6,8%), Одеській (5,9%), Донецькій (5,8%), Черкаській (5,3%), Київській (5,0%) та Волинській (4,9%) областях. Кількість травмованих осіб у цих областях складає 56,7% від загальної кількості травмованих по Україні.

До основних травмонебезпечних галузей економіки та видів робіт відносяться: охорона здоров’я; добувна промисловість і розроблення кар’єрів; транспорт, складське господарство, поштова і кур’єрська діяльність. Кількість потерпілих осіб у цих галузях складає 74,3% від загальної кількості травмованих по Україні.

 

ФССУ профінансував понад 15 мільйонів гривень для забезпечення потерпілих медико-соціальними послугами

Потерпілі на виробництві отримали від Фонду соціального страхування України виплати на забезпечення їх медико-соціальними послугами, які були нараховані в грудні 2022 року, однак не профінансовані через припинення ФССУ.

Фондом було направлено більше 15,1 мільйона гривень на забезпечення 3,1 тисячі осіб з інвалідністю внаслідок виробничих травм чи професійних захворювань витратами на лікування, лікарські засоби та вироби медичного призначення, технічні та інші засоби реабілітації, очне протезування, слухові апарати, спеціальний медичний та постійний сторонній догляди, побутове обслуговування, додаткове харчування та ін.

«Ми забезпечили фінансування медико-соціальних послуг потерпілим на виробництві, які були нараховані в грудні 2022 року. Профінансувати ці виплати в умовах процедури реорганізації Фонду для нас було вкрай важливим, хоча і непростим завданням. У такий складний для нашої країни та її громадян час люди з інвалідністю, які мають особливі потреби, повинні залишатися захищеними та отримувати належну їм фінансову допомогу», – зазначає голова комісії з реорганізації ФССУ Олександр Бахматський.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь