Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Новини 2020-2021 р.

Дата: 20.01.2021 10:09
Кількість переглядів: 1164

Фото без опису

Потерпілі отримали понад 34 тис. послуг з лікування, протезування, забезпечення доглядом, ліками тощо за кошти Фонду

Особи зі стійкою втратою працездатності, інвалідністю, що настала внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, упродовж усього життя або до відновлення здоров’я отримують за кошти Фонду соціального страхування України медико-соціальні послуги.

Зокрема, ФССУ фінансує для потерпілих на виробництві лікування в закладах охорони здоров’я всіх прямих наслідків страхового випадку, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення, засобами реабілітації, колясками, протезно-ортопедичними виробами, медичним доглядом і побутовим обслуговуванням, медичною реабілітацією, санаторно-курортним лікуванням тощо.

Упродовж 2020 року Фонд направив на фінансування медичних і соціальних послуг 321,2 мільйона гривень. Потерпілим було надано 34 345 послуг.

Крім фінансування медико-соціальних послуг, у разі настання страхового випадку внаслідок нещасного випадку на виробництві або профзахворювання, ФССУ здійснює такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 


Щомісячні страхові виплати за січень профінансовано у повному обсязі

Щомісяця потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, зокрема у разі профхвороб на COVID-19, отримують від Фонду соціального страхування України страхові виплати, які компенсують втрачений заробіток залежно від ступеня стійкої втрати працездатності.

Виплати таких допомог здійснюються Фондом у наступному місяці за попередній. Учора, 10.02.2021, ФССУ завершив фінансування щомісячних страхових виплат за січень, кошти перераховано вчасно та в повному обсязі для понад 200 тисяч осіб.

Загалом для потерпілих і їх родин за січень було нараховано 795,6 мільйона гривень.

Середній розмір допомоги порівняно з тим же періодом минулого року зріс на 15% та склав 3 976,82 гривні.

Нагадаємо, право на таку виплату настає з дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності. Розмір щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. При цьому, максимальний розмір щомісячної страхової виплати не повинен перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму. Мінімальний розмір призначеної щомісячної страхової виплати потерпілому у перерахунку на 100% втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


Фахівці Фонду взяли участь в онлайн-семінарі щодо охорони праці в замкнутих просторах

Механізми запобігання травматизму та організації безпеки роботи в замкнутих просторах обговорили сьогодні, 11 лютого, на онлайн-семінарі, організованому Європейським співтовариством з охорони праці, Міжнародною організацією праці та науково-виробничим журналом «Охорона праці».

У заході взяли участь керівники профільних відділів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України, а також страхові експерти з охорони праці управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві.

Було розглянуто нещасні випадки, які стались із українськими працівниками під час виконання робіт у замкнутому просторі, проведено аналіз їх причин. За підсумками заходу учасники отримали інформацію та напрацьовані рекомендації щодо організації безпечного проведення робіт і керування ризиками на робочих місцях.

 

Фонд направив 295 тис. грн на щомісячні виплати за січень для 51 медика і їх родин

  Медичні працівники, які внаслідок гострої професійної хвороби на COVID-19 отримали стійку втрату працездатності, зокрема, інвалідність, отримують від Фонду соціального страхування України щомісячні страхові виплати. Також зазначені виплати фінансуються для осіб, які перебували на утриманні медичних працівників у разі їх смерті.

Такі виплати щомісяця фінансуються Фондом для медичного працівника упродовж усього його життя або до повного відновлення здоров’я. Їх розмір в обсязі 100% компенсує потерпілому втрачений заробіток відповідно до встановленого МСЕК ступеня втрати працездатності.

Станом на сьогодні Фондом соціального страхування України здійснюються щомісячні страхові виплати для 16 медичних працівників, які мають ступінь втрати працездатності від 5% до 80%. Також щомісячні страхові виплати отримують 35 утриманців у разі смерті медичного працівника.

ФССУ направив 295 тисяч гривень на фінансування щомісячних страхових виплат за січень для зазначених осіб. З них на щомісячні виплати:

? для медичних працівників – 92 тис. гривень,

? для осіб, які перебували на утриманні померлих медичних працівників, – 203 тис. гривень.

Щомісячна виплата для одного медика від Фонду складає від 710,79 грн до 21 тис. 970 грн. Розмір такої виплати залежить від ступеня втрати працездатності і середнього доходу, який потерпілий мав на момент настання страхового випадку.

Нагадаємо, окрім щомісячних страхових виплат, Фонд профінансував для зазначених осіб одноразові допомоги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням і компенсував медичним працівникам втрачений за час лікування гострої професійної хвороби заробіток. Для медичних працівників, яким було встановлено інвалідність, або для їх родин у разі смерті медика, Фондом також було профінансовано одноразові страхові виплати за кошти державного бюджету відповідно до ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 


Фонд і ФРУ закликають пришвидшити подання заяв-розрахунків на виплату лікарняних

Фонд соціального страхування України та Федерація роботодавців України закликають страхувальників (роботодавців) прискорити подання заяв-розрахунків на виплату допомог від ФССУ їх працівникам.

Для отримання допомоги за листками непрацездатності застрахована особам має передати лікарняний листок своєму роботодавцю, який у свою чергу оформлює та подає до Фонду соціального страхування України заяву-розрахунок на виплату коштів. Саме на її підставі Фондом здійснюється перерахування коштів матеріального забезпечення. Дата фінансування допомог по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах прямо залежить від строків подання зазначеної заяви.

Відповідно до нормативно-правових актів після отримання від працівника листка непрацездатності, комісія із соціального страхування підприємства має прийняти рішення щодо призначення матеріального забезпечення у строк до 10 календарних днів. Після цього роботодавцем упродовж не більш ніж 5 робочих днів здійснюється розрахунок суми допомоги, оформлюється та передається до Фонду заява-розрахунок. ФССУ забезпечив можливість подання заяв-розрахунків дистанційно із застосуванням електронного підпису/печатки.

Водночас, до Фонду соціального страхування України надходять звернення застрахованих осіб щодо затримки подання заяв-розрахунків їх роботодавцями, а отже виплати матеріального забезпечення.

З метою посилення соціального захисту працівників та пришвидшення надання допомог за листками непрацездатності, закликаємо роботодавців пришвидшити опрацювання лікарняних листків та подання відповідних заяв-розрахунків до Фонду.

Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ застраховані особи можуть у телеграм-каналі https://t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація про здійснене фінансування за тегом #фінансування_оперативно.

Звертаємо увагу, Фонд здійснює перерахування коштів для виплати допомог працівникам на рахунок страхувальника (роботодавця), який має здійснити виплату у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від ФССУ.

Дізнатись, чи вже перераховано кошти роботодавцю, застраховані особи можуть з щоденної звітності Фонду про стан фінансування страхувальників за тегом #фінансування_страхувальників.

 

 

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


Зростання кількості листків непрацездатності та посилення контролю за обґрунтованістю видачі лікарняних обговорили на нараді

Кількість працівників, які тимчасово втратили працездатність у 2020 році, зросла на 225 тисяч осіб за оперативними підсумками минулого року. Для них Фондом соціального страхування України компенсовано втрачений за час лікування, самоізоляції і догляду за хворими дітьми заробіток на загальну суму 12,4 млрд гривень, що на 2,6 млрд грн, або 26,9% більше порівняно з 2019 роком.

Про це повідомила заступниця директора виконавчої дирекції ФССУ Владислава Хижняк на селекторній нараді із керівництвом і фахівцями управлінь ВД Фонду в областях і місті Києві. Участь у заході також взяли начальниця управління матеріального забезпечення та страхових виплат виконавчої дирекції Фонду Світлана Зарубіна, заступниця начальника управління – начальниця відділу медичної експертизи Марина Біляєва та інші.

Стрімке зростання кількості листків непрацездатності у 2020 році спостерігалось з осені минулого року та, відповідно до результатів проведеного аналізу, здебільшого пов'язано із поширенням в Україні коронавірусної інфекції.

«Кількість листків тимчасової непрацездатності, наданих до Фонду на оплату, почала зростати з вересня минулого року, щомісячне зростання до попереднього місяця у жовтні склало 48%, у листопаді 42,9%, а в грудні  26,4%. При цьому динаміка зростання кількості лікарняних подібна до динаміки зростання кількості підтверджених випадків інфікування COVID-19 і, як наслідок, відсторонення від роботи осіб, які були у контакті з інфікованими, направлення їх на самоізоляцію під медичним наглядом», – зазначила Владислава Хижняк.

Також збільшення кількості осіб, які знаходились на оплачуваному за кошти ФССУ лікарняному у 2020 році, пов’язано із обмеженням планових госпіталізацій, що призвело до зростання випадків загострень хронічних захворювань.

Так, у грудні минулого року до Фонду соціального страхування України надійшла рекордна кількість листків непрацездатності – 714,3 тисячі, що у 2,2 рази більше ніж у тому ж місяці 2019 року. З них 635,2 тис. лікарняних видані у зв’язку із загальними захворюваннями, до яких належить також і захворювання на COVID-19.

За словами Владислави Хижняк, зростання пов'язано як із поширенням пандемії і сезонними захворюваннями, так і з зовнішніми факторами – зокрема, порушенням строків подання заяв-розрахунків на виплату лікарняних окремими страхувальниками, внаслідок чого до заяв-розрахунків, поданих роботодавцями у грудні, були включені листки непрацездатності за жовтень–листопад.

Водночас, начальниця управління матеріального забезпечення та страхових виплат Світлана Зарубіна звернула увагу управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях на потребу пришвидшити прийом заяв-розрахунків від роботодавців з метою прискорення надання матеріального забезпечення застрахованим особам.

«Крім того, наявні прецеденти неналежного контролю з боку органів охорони здоров’я відповідних рівнів за дотриманням ліцензійних умов лікарями, які провадять свою діяльність з медичної практики як ФОП, а також контролю за проведенням ними експертизи тимчасової непрацездатності. Це призвело до зростання кількості листків непрацездатності, які були видані лікарями – фізичними особами-підприємцями», – говорить Владислава Хижняк.

Вона зазначила, що потребує посилення робота фахівців щодо контролю за використанням коштів Фонду у рамках впровадження ризик-орієнтованих підходів до проведення перевірок.  Їх метою є здійснення упереджувальних заходів щодо недопущення випадків необґрунтованої видачі та продовження листків непрацездатності, а не констатація їх наслідків.

Одним із механізмів вдосконалення контролю за здійсненням видачі первинної медичної документації і виплат матеріального забезпечення залишається впровадження Електронного реєстру листків непрацездатності.

За словами Марини Біляєвої, Фондом здійснено всі необхідні кроки для початку роботи реєстру, зокрема, затверджено протоколи інформаційної взаємодії, технічні вимоги, внесено зміни до інформаційної системи Фонду, проведено тестову передачу даних. Крім того, було напрацьовано проект закону, яким передбачено створення служби страхових експертів-лікарів, на яких буде покладено проведення перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності.

Запуск Електронного реєстру дозволить унеможливити видачу фальсифікованих лікарняних, а закладені в перевірки рандомні і екстериторіальні принципи виключають корупційні ризики.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


Лікарняні та декретні від Фонду отримали 2,6 млн працюючих за підсумками 2020 року

Фонд соціального страхування України направив 17,4 млрд гривень на фінансування лікарняних, ізоляції від COVID-19, допомог по вагітності та пологах для працюючих, які тимчасово втратили працездатність упродовж 2020 року. Це на 20,7% або майже 3 млрд гривень більше, ніж за підсумками 2019 року.

Матеріальне забезпечення від Фонду отримали 2,6 млн застрахованих осіб.   Фондом у повному обсязі профінансовано заяви-розрахунки, подані страхувальниками (роботодавцями) упродовж 2020 року.

Зокрема, за оперативними даними на допомоги по тимчасовій втраті працездатності (у тому числі в разі потреби догляду за хворою дитиною і перебування на самоізоляції) Фонд направив 12,4 млрд гривень. Для здійснення виплат працюючим жінкам, які знаходились у декретній відпустці у минулому році, Фонд направив 4,9 млрд гривень. Допомоги на поховання профінансовано на загальну суму 0,05 млрд гривень.

Порядок отримання матеріального забезпечення від Фонду:

1. Отриманий в закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві – кадровика, табельника або бухгалтера, для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які буде надаватися матеріальне забезпечення).

2. Листок непрацездатності передають на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (у строк до 10 календарних днів приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення).

3. Бухгалтерія страхувальника розраховує суму матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок для отримання фінансування від Фонду. На це відведено до 5 робочих днів.

4. Страхувальник подає заяву-розрахунок до Фонду (ми радимо робити це дистанційно), після чого на її підставі здійснюється перерахування Фондом заявлених коштів на спеціальний рахунок страхувальника. Дізнатись, чи вже перераховано Фондом кошти безпосередньо на рахунок роботодавця, застраховані особи можуть у телеграм-каналі https://t.me/socialfund за тегом #фінансування_страхувальників, за яким щоденно оновлюється інформація про стан фінансування заяв-розрахунків.

5. Виплата роботодавцем матеріального забезпечення застрахованим особам здійснюється у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від Фонду.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


Правління схвалило проект бюджету Фонду із видатками в 32,95 млрд. грн.

01 лютого під головуванням першого заступника Міністра соціальної політики, голови правління ФССУ Євгена Котика відбулося засідання правління Фонду соціального страхування України у режимі онлайн. На засіданні схвалено проект бюджету на 2021 рік із урахуванням здійснення Фондом страхових виплат медичним працівникам, які постраждали внаслідок профзахворювання на COVID-19, а також їх родинам.

Доходи Фонду у 2021 році, включаючи залишок коштів на початок року, визначено в сумі 31,315 млрд. гривень. Відповідно до прийнятої постанови бюджет має бути переглянутий правлінням за результатами його виконання у І кварталі.

Загальні видатки Фонду прогнозовано складуть 32,95 млрд. гривень. З них на матеріальне забезпечення (допомоги по тимчасовій втраті працездатності, у разі ізоляції від COVID-19, по вагітності та пологах і на поховання) та соціальні послуги – 19,875 млрд. грн. або 65% усіх витрат. На страхові витрати потерпілим на виробництві і членам їх родин Фонд направить 10,675 млрд грн або 34,9%, на страхові витрати на медичну і соціальну допомогу – 0,611 млрд грн або 2% та ін.

Крім того, на страхові виплати медичним працівникам і членам їх родин у разі гострого професійного захворювання на коронавірусну хворобу ФССУ направить 0,252 млрд. грн. за рахунок коштів фінансової допомоги, виділеної Фонду з Державного бюджету України.

Видатки Фонду на наступний рік розраховано з урахуванням проведення перерахунку щомісячних страхових виплат потерпілим на виробництві (членам їх сімей) з 01 березня 2021 року на коефіцієнт 1,11 (111%).

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

Оновлено договір про подання електронних документів до ФССУ

Для подання до Фонду соціального страхування України електронних документів, зокрема, заяв-розрахунків на виплату допомог працівникам, страхувальники (роботодавці) мають укласти із відділенням робочого органу виконавчої дирекції ФССУ відповідний договір.

Наказом виконавчої дирекції Фонду від 26.08.2020 № 415-од зазначений примірний договір щодо подання електронних документів було затверджено у новій редакції. Внесені зміни приводять договір у відповідність до Закону України «Про електронні довірчі послуги».

Договори проподанняелектроннихдокументівдоФондусоціальногострахуванняУкраїни, укладені в попередні періоди, є чинними і не потребують переоформлення.

Дія договору поширюється на  заяву-розрахунок та повідомлення про виплату коштів застрахованим особам за формами згідно із Порядком фінансування страхувальників для  надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затверджені постановою правління Фонду соціального страхування Українивід 19.07.2018 № 12.

Примірний договір

Нагадаємо, подання електронних документів надає страхувальнику право не подавати їх на паперових носіях. У разі подання документа в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису, роздрукована заява-розрахунок разом із наданими застрахованими особами документами, на підставі яких призначались окремі виплати та матеріальне забезпечення, зберігається у страхувальника.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Найбільша кількість нещасних випадків захворювання медиків на COVID-19 зафіксована на Львівщині

З початку пандемії Фондом соціального страхування України отримано 8 784 повідомлення про клінічно підтверджені випадки гострого професійного захворювання медичних і інших працівників внаслідок зараження коронавірусною інфекцією.

Найбільша кількість повідомлень зареєстрована у Львівській області – 1 518 випадків, що складає 17,3% від усіх повідомлень про випадки захворювання медиків на COVID-19 внаслідок виконання посадових обов’язків. У місті Києві отримано 808 повідомлень, у Рівненській області – 804, Закарпатській області – 653, Чернівецькій області – 578, Волинській області – 547.

Станом на сьогодні розслідування завершено по 2 049 випадках, 783 з них визнані пов'язаними з виробництвом, у тому числі дев'ятнадцять – смертельні.

Нагадаємо, у липні 2020 року у структурі виробничого травматизму галузь охорони здоров’я склала 43% від усіх виробничих нещасних випадків, з них 39,5% – випадки гострого професійного захворювання на COVID-19.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

У січні–серпні Фонд направив 6 млрд грн на щомісячні виплати потерпілим на виробництві

За оперативними даними перших восьми місяців 2020 року Фонд соціального страхування України профінансував 5,98 млрд гривень щомісячних страхових виплат, які компенсують потерпілим на виробництві та їх родинам втрачений через часткову або повну непрацездатність заробіток.

Станом на 01 вересня Фонд щомісяця здійснює такі виплати для 193,4 тисяч осіб, які постраждали внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також для майже 9 тисяч членів їх родин у разі смерті потерпілих.

Середньомісячний розмір страхової виплати від ФССУ склав за підсумками січня–серпня 3 783,83 гривень. Виплати було профінансовано у збільшеному розмірі відповідно до проведеного за рішенням Уряду перерахунку на 11% з 01 березня.

Фонд соціального страхування України здійснює страхування на випадок тимчасової або стійкої втрати працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також смерті потерпілого. У кожному із зазначених випадків передбачено страхові виплати безпосередньо потерпілим або членам їх сімей.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

Виконавча дирекція ФССУ підтримала проекти законів по усуненню обмежень з фінансування виплат та соціальних послуг

З 18 квітня 2020 року Фонд соціального страхування України на вимогу закону призупинив фінансування окремих страхових виплат та медичних і соціальних послуг для потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю та працюючого населення на період дії карантину. Обмеження накладено підпунктом другим пункту п’ятого прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» № 553.

Встановлені обмеження вступають у правову колізію із законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, яким гарантується фінансування медико-соціальних послуг і страхових виплат для потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю, працівників після перенесених захворювань і травм.

Виконавча дирекція ФССУ розглянула та підтримала проекти законів, спрямовані на відновлення фінансування страхових виплат та медико-соціальних послуг, які здійснюються за кошти Фонду.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Щомісячні страхові виплати потерпілим шахтарям зросли на 13,7% за підсумками серпня

Упродовж січня–серпня 2020 року потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або профзахворювань працівники гірничодобувної промисловості та їх сім’ї отримали 3,53 млрд гривень щомісячних страхових виплат від Фонду соціального страхування України. Це 59% від усіх коштів, які Фонд направив на цю статтю видатків для потерпілих усіх галузей.

Щомісячна страхова виплата для шахтарів і їх родин за підсумками серпня цього року більша на 37%, ніж середній показник розміру такої виплати для усіх потерпілих. Її середньомісячний розмір склав 5 191,92 гривні, що на 13,7% більше, ніж за вісім місяців 2019 року.

ФССУ щомісяця фінансує страхові виплати для 88,3 тисяч потерпілих гірничої галузі та членів їх сімей у разі смерті потерпілих, що становить 43,65% від загальної кількості отримувачів страхових виплат.

Щомісячна страхова виплата встановлюється потерпілому у разі часткової або повної втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Виплата компенсує втрачений заробіток або його частину відповідно до ступеня втрати працездатності. Також зазначена страхова виплата призначається  особам, які мають на це право, у разі смерті потерпілого.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Фонд прийняв на оплату лікарняні на 1,8 млн грн для компенсації заробітку медикам, хворим на COVID-19

Гостре професійне захворювання медичних і інших працівників на COVID-19, яке настало внаслідок інфікування під час виконання посадових обов’язків, вважається нещасним випадком на виробництві та передбачає страхові виплати та послуги від Фонду соціального страхування України.

Зокрема, за час лікування гострого профзахворювання ФССУ компенсує застрахованим особам втрачений заробіток у розмірі 100% середнього доходу незалежно від тривалості стажу. З початку пандемії Фонд прийняв на оплату 500 таких листків непрацездатності на суму понад 1,79 мільйонів гривень.

Загалом працівники провели на оплачуваному за кошти Фонду лікарняному через профзахворювання на коронавірусну хворобу 6 141 день.

Виплати здійснюються Фондом, починаючи з шостого дня непрацездатності і до повного одужання, перші п’ять днів фінансує роботодавець. Підставою для надання зазначеної допомоги є виданий в установленому порядку листок непрацездатності та наявність акту розслідування нещасного випадку, пов’язаного з виробництвом.

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

Фонд компенсував втрачений заробіток за 15 млн днів лікування

У січні–червні роботодавці подали до Фонду соціального страхування України на оплату заяви-розрахунки за 1,6 мільйонами листків непрацездатності. Застраховані українці провели на лікарняних у зв’язку із хворобою або травмою 14 мільйонів 906 тисяч 163 оплачуваних за кошти Фонду днів.

За оперативними даними загальна сума видатків ФССУ на компенсацію втраченого українськими працівниками заробітку за зазначеними заявами-розрахунками склала 4,8 мільярди гривень, допомоги по тимчасовій непрацездатності отримали 1,14 мільйонів осіб.

На сьогодні Фонд перевів фінансування таких допомог у оперативний режим – заяви-розрахунки фінансуються упродовж одного робочого дня, аби максимально пришвидшити отримання застрахованими грошових допомог від ФССУ у період карантину. Також в оперативному режимі здійснюється фінансування допомог по вагітності та пологах.

Нагадаємо, за підсумками І півріччя 2020 року середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності склав 321,23 гривні – це на 51,57 гривні, або 19,1% більше, ніж за той же період 2019 року.

 

 

 

Фондом щороку фіксуються смертельні нещасні випадки внаслідок роботи в каналізаційних колодязях

Внаслідок отруєння каналізаційними газами щороку Фондом соціального страхування України реєструються виробничі нещасні випадки із смертельними наслідками, які стались при виконанні робіт по ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів, колодязів. Велика частина з них – групові.

За попередніми даними, сьогодні, 27 липня, стався груповий нещасний випадок у місті Харкові, внаслідок якого під час ремонтних робіт у колодязі через отруєння газами загинуло четверо працівників.

Родини померлих внаслідок нещасного випадку застрахованих осіб отримають від Фонду соціального страхування України страхові виплати.

Аналіз засвідчує, що основними причинами виникнення таких нещасних випадків є:

? невикористання або відсутність засобів індивідуального захисту, запобіжного та захисного інвентаря, незадовільний стан вентиляційних систем у КНС;

? незадовільна організація проведення ремонтних і аварійних робіт на водопровідних та каналізаційних спорудах, а саме: допуск до виконання роботи працівників без проведення відповідного навчання з питань охорони праці, без оформлення наряду-допуску;

? невиконання вимог інструкцій з охорони праці та виконання робіт з грубими порушеннями вимог безпеки праці.

Фонд соціального страхування України звертається до всіх роботодавців та підприємців, які використовують найману працю, з вимогою забезпечити організацію безпечного виконання робіт з ремонту і експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів і колодязів.

Зокрема, забезпечити наявність та справний стан засобів індивідуального захисту для виконання робіт у колодязях (протигази, страхувальні мотузки, пояси); встановити жорсткий контроль за станом виробничої та трудової дисципліни під час проведення газонебезпечних робіт, виконанням робіт у колодязях за нарядами-допусками, безумовним застосуванням ЗІЗ та аналізом повітряного середовища; забезпечити працівників сучасними ЗІЗ (ізолюючі протигази, газоаналізатори, саморятівники); забезпечити належні умови утримання припливних та витяжних вентиляцій в КНС, забезпечити якісне проведення інструктажів з охорони праці працівників.

 

Фонд профінансував одноразові допомоги родинам медиків з Одещини і Чернівецької області

Фонд соціального страхування України профінансував одноразові допомоги у розмірі 210 тисяч 200 гривень членам родин старшої медичної сестри з Чернівецької області та лікаря-анестезіолога з Одещини, які померли внаслідок гострого професійного захворювання на COVID-19. Страхові виплати було перераховано сьогодні, 28 липня, кошти надійдуть на рахунки сімей упродовж декількох банківських днів.

Станом на сьогодні ФССУ профінансував одноразові допомоги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у розмірі 210 тисяч 200 гривень для шести родин, чиї близькі померли внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 під час виконання професійних обов'язків.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Фонд продовжує нараховувати суми витрат на медико-соціальні послуги та здійснить виплати потерпілим після закінчення карантину або зняття обмежень

З 18 квітня 2020 року Фонд соціального страхування України на вимогу закону призупинив фінансування медичних і соціальних послуг та окремих виплат для потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю та працюючого населення на період дії карантину. Обмеження накладено пунктом другим частини п’ятої прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний Бюджет України на 2020 рік».

Відповідно до його положень до завершення дії карантину ФССУ не може здійснювати фінансування:

– витрат на придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення, гігієнічних виробів (зокрема, підгузників або пелюшок) для потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю;

– спеціального медичного та постійного стороннього догляду, побутового обслуговування для потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю;

– додаткового харчування для потерпілих на виробництві, осіб з інвалідністю;

– санаторно-курортного лікування для потерпілих від нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, осіб з інвалідністю;

– лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів після перенесених захворювань і травм для працюючих;

– одноразових допомог потерпілим на виробництві або членам їх сімей в разі смерті потерпілих (окрім одноразових допомог родинам в разі смерті від гострого професійного захворювання на COVID-19).

Водночас, ФССУ продовжує нараховувати належні суми витрат на медико-соціальні послуги, а також одноразові допомоги. Кошти зможуть бути направлені на рахунки потерпілих, осіб з інвалідністю та членів їх сімей після припинення дії обмежень, встановлених Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний Бюджет України на 2020 рік».

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування України звернулась до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів і Міністерства соціальної політики України щодо усунення встановлених обмежень.

Також виконавчою дирекцією було підтримано проект Закону України «Про внесення зміни до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо соціального страхування» (реєстр. № 3692-1 від 06.07.2020), спрямованого на усунення зазначених обмежень.

За підсумками засідання Координаційної ради з питань захисту соціальних прав було прийнято рішення рекомендувати Уповноваженому ВРУ з прав людини сприяти у відновленні надання за рахунок коштів Фонду  медико-соціальних послуг потерпілим на виробництві, одноразових виплат у разі нещасного випадку чи профзахворювання та реабілітаційного лікування працюючих на базі санаторно-курортних закладів.

 

Майже 75 тисяч працюючих жінок отримали від Фонду допомогу по вагітності та пологах

Під опікою Фонду соціального страхування України – майже 6 мільйонів працюючих жінок. Упродовж першого півріччя 2020 року 74,8 тисяч з них перебували у декретній відпустці і отримали від ФССУ допомогу по вагітності та пологах.

Для них Фонд профінансував майже 8,5 мільйонів днів перебування у відпустці по вагітності та пологах – на це було направлено 2,4 мільярди гривень. Видатки на допомоги по вагітності та пологах зросли на 195,8 млн грн, або 9% порівняно з тим же періодом 2019 року.

Допомога по вагітності та пологах у розмірі 100% середньої заробітної плати надається працюючим жінкам за рахунок коштів Фонду соціального страхування України за весь період відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами.

Нагадаємо, середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах порівняно з минулим роком зріс на 15,8% – з 241,72 гривень до 279,8 гривень.

 

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Фонд гарантує оплату лікарняних у випадку звільнення під час хвороби

Фонд соціального страхування України гарантує надання матеріального забезпечення у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності застрахованих осіб, якщо хвороба триває і після звільнення.

У зв’язку із запровадженням карантину на території України, пов’язаного із поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, все більше роботодавців вдаються до оптимізації виробництва, змін умов праці та скорочення чисельності працюючих.

Допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок хвороби або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, а також в разі ізоляції від COVID-19 виплачується ФССУ застрахованим особам, починаючи з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності, незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законодавством.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця. Звільнення під час тимчасової непрацездатності не є підставою для відмови в оплаті лікарняного.

Нагадаємо, що розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності залежить від тривалості страхового стажу та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства). Сума виплат від Фонду за час ізоляції від COVID-19 складає 50% середнього доходу незалежно від тривалості страхового стажу, і 100% середнього доходу – для медичних працівників.

 

Фонд соціального страхування не наділений повноваженнями щодо визначення належності до складу сім’ї померлого медичного працівника

За Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» держава забезпечує страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров'я.

На виконання норм цього Закону постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2020 № 498 затверджено Порядок здійснення страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та визначення їх розмірів.

Одноразова допомога членам родини померлого внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 під час виконання професійних обов'язків медика здійснюється за рахунок коштів державного бюджету через Фонд соціального страхування України.

У випадку смерті медичного працівника виплата буде здійснена членам сім’ї, батькам і утриманцям у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 01 січня календарного року, що на сьогодні становить 1,576 млн гривень.

Страхова виплата призначається і виплачується разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого працівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

Члени сім’ї та батьки померлого працівника визначаються відповідно до Сімейного кодексу України.

Порядком № 498 визначено виключний перелік осіб, які можуть бути визнані утриманцями померлого медичного працівника, якими є діти, на утримання яких померлий медичний працівник виплачував або був зобов’язаний виплачувати аліменти, та непрацездатні особи, які не перебували на утриманні померлого медичного працівника, але мають на це право відповідно до законодавства.

Слід зазначити, що Фонд соціального страхування України не наділений повноваженнями щодо визначення належності до складу сім’ї померлого медичного працівника. Фонд повинен отримати від такого члена сім’ї відповідний документ, передбачений пунктом 7 зазначеного Порядку. Такими документами є: копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження дитини (у разі виплати грошової допомоги дитині), а в разі їх відсутності, відповідні рішення суду про встановлення факту сімейних відносин або визнання батьківства.

Крім того, за Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» у випадку смерті потерпілого Фонд виплачує одноразову допомогу його сім’ї у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату (з 01.07.2020 року - 219 700,0 грн), та одноразову допомогу кожній особі, яка перебувала на його утриманні, у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.07.2020 року 43 940,0 грн).

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Фонд профінансував одноразову допомогу родині медика

з Івано-Франківщини

Для родини завідувача диспансерного відділення з Івано-Франківщини, який помер внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 під час виконання професійних обов'язків, Фонд соціального страхування України профінансував страхову виплату у розмірі 1 мільйон 576 тисяч 500 гривень за кошти державного бюджету. Допомога була перерахована Фондом сьогодні, 30 липня. Кошти надійдуть на рахунок сім’ї упродовж декількох банківських днів.

Загалом станом на сьогодні ФССУ профінансовано державні допомоги відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» для п’яти родин медичних працівників.

Станом на сьогодні ФССУ профінансував одноразові допомоги за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у розмірі 210 тисяч 200 гривень для шести родин, чиї близькі померли внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 під час виконання професійних обов'язків.

 

Сума компенсацій працюючим за час ізоляції від COVID-19 перевищила 10 млн грн

Кожна застрахована особа в разі контакту з хворим на коронавірусну хворобу має право отримати листок непрацездатності для ізоляції від COVID-19 з метою упередити ризики поширення пандемії. Втрачений за час самоізоляції під медичним наглядом заробіток компенсує Фонд соціального страхування України.

Станом на сьогодні ФССУ прийняв на оплату лікарняні листки, видані через ізоляцію від COVID-19, на суму понад 10 мільйонів гривень. Найбільше таких листків непрацездатності було видано у Житомирській області – виплати нараховано для понад тисячі осіб на суму близько 1,5 мільйони гривень.

Фінансування допомог в разі ізоляції від коронавірусної хвороби здійснюється ФССУ за кошти фінансової допомоги, виділені з фонду боротьби з COVID-19 відповідно до постанови Уряду.

Рішення про направлення на самоізоляцію під меднаглядом з видачею листка непрацездатності приймає лікар за наявності підстав – відкрити такий лікарняний на період карантину можливо у дистанційному режимі, за допомогою засобів телефонного зв’язку.

Сума виплат від Фонду за час ізоляції складе 50% середнього доходу незалежно від тривалості страхового стажу, і 100% середнього доходу – для медичних працівників.

Пресслужба ВД ФССУ

 

Відбулась селекторна нарада з питань надання медичних і соціальних послуг застрахованим особам

У виконавчій дирекції Фонду соціального страхування України під головуванням заступника директора виконавчої дирекції Фонду Світлани Лапчик відбулась селекторна нарада з питань забезпечення реабілітаційним лікуванням застрахованих осіб, а також медичними та соціальними послугами потерпілих на виробництві. Участь у заході взяли начальник управління медичних та соціальних послуг виконавчої дирекції ФССУ Олена Пухка, заступники начальника Любов Лисенко і Сергій Слєпєнков, керівники та фахівці управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві.

На нараді було розглянуто актуальні питання забезпечення потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань лікуванням, лікарськими засобами, виробами медичного призначення,  санаторно-курортним лікуванням, технічними та іншими засобами реабілітації. Зокрема, акцентовано увагу, що на офіційному веб-сайті Фонду розміщено інформаційний перелік санаторно-курортних закладів, який системно поновлюється. Перелік розміщено з метою надання допомоги потерпілим у виборі санаторно-курортних закладів, відповідно до визначених профілів санаторно-курортного лікування.

Також учасникам наради надано практичні рекомендації щодо подальшої роботи із забезпечення ефективного та раціонального використання коштів у межах затверджених кошторисів, надання потерпілим на виробництві необхідної медико-соціальної допомоги.

Було обговорено стан забезпечення відновним лікуванням застрахованих осіб після перенесених захворювань і травм у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів. Розглянуто зміни, внесені до механізму забезпечення працюючих відновним лікуванням з метою посилення контролю за якістю та обсягами реабілітації, озвучено оперативні дані забезпечення реабілітацією за рахунок коштів Фонду у першому кварталі 2019 року.

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Працівники в складі комісій зобов’язані перевіряти правильність видачі лікарняних

Відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на кожному підприємстві незалежно від форми власності утворюється комісія із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності або, у разі чисельності працівників 15 і менше, обирається уповноважений. Комісія складається з працівників, що були делеговані до неї роботодавцем і профспілковою організацією підприємства, та має широкий перелік обов’язків, прав і повноважень.

Так, комісія (уповноважений) із соціального страхування приймає рішення про призначення або відмову в призначенні застрахованим особам допомоги по тимчасовій втраті працездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомоги по вагітності та пологах і на поховання. На підставі цього рішення роботодавцем оформлюється та подається заява-розрахунок, за якою Фонд соціального страхування України здійснює фінансування матеріального забезпечення.

Серед іншого, комісія зобов’язана розглядати підставу і перевіряти правильність видачі та заповнення листків непрацездатності та інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення. За необхідності комісія має право звертатись до робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України або їх відділень щодо перевірки правильності видачі та продовження листків непрацездатності застрахованим особам підприємства.

За наявності підстав комісія може як відмовити в призначенні матеріального забезпечення працівнику, так і прийняти рішення про припинення виплати матеріального забезпечення (повністю або частково).

Права та обов’язки комісії (уповноваженого) врегульовані постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13 «Про затвердження Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності».

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

У І кварталі кількість профзахворювань зросла на 21,7%

Рівень професійної захворюваності за оперативними підсумками І кварталу 2019 року зріс на 21,7% порівняно з тим же періодом минулого року. Водночас, кількість нещасних випадків на виробництві зменшилась на 5%, кількість смертельних нещасних випадків – на 1,1%. Про це під час селекторної наради з фахівцями робочих органів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України повідомив начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергій Таровик.

За словами С.Таровика, значна кількість осіб, які мають професійне захворювання, в останні роки до встановлення діагнозу були визнані придатними до роботи у важких і шкідливих умовах праці відповідно до заключних актів комісій з проведення медичних оглядів.

«Ми фіксуємо випадки, коли працівник був визнаний здоровим за результатами медогляду, проведеного лише за рік до виявлення в нього профзахворювання. Невиявлення ранніх ознак професійних захворювань не дозволяють вчасно почати заходи зі збереження та відновлення здоров’я працівників та скорочують періоди їх працездатності. Тому робота із забезпечення проведення якісних та ефективних медичних оглядів дуже важлива. Зокрема, потрібно налагоджувати співпрацю із закладами охорони здоров’я, які проводять медичні огляди», – зазначив Сергій Таровик.

Основними причинами професійних захворювань залишаються недосконалість механізмів та робочого інструменту, недосконалість технологічного процесу та неефективність роботи засобів індивідуального захисту. Водночас, як наголосив С.Таровик, для організації більш ефективної профілактичної роботи зазначені обставини мають бути деталізовані, виявлені конкретні механізми та інструменти, що становлять загрозу для працівників.

Під час наради було акцентовано увагу на потребі в організації дієвої співпраці із роботодавцями щодо створення належних умов праці, а також зі спеціалізованими лікувально-профілактичними закладами, що встановлюють профзахворювання, облдержадміністраціями, органами Держпраці тощо.

Управління виконавчої дирекції Фонду в областях та місті Києві надали інформацію щодо здійснених упродовж І кварталу 2019 року профілактичних заходів та їх ефективності.

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

ПЛАН   ЗАХОДІВ

"Гаряча телефонна лінія" Фонду

 

В управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області діє «Гаряча телефонна лінія»  за номером 

 (0352) 52-72-21

 

щодня, крім вихідних та святкових днів, з 8.00 до 17.00, у п'ятницю - з 8.00 до 15.45



Страхові експерти Фонду виявили понад 57 тис. порушень законодавства про охорону праці у 2018 році

Упродовж 2018 року страхові експерти з охорони праці Фонду соціального страхування України здійснили перевірки 8 143 підприємств щодо стану профілактичної роботи по створенню здорових та безпечних умов праці. За результатами заходів було зафіксовано 57 486 порушень законодавства про охорону праці, внесено 8 134 подання роботодавцям про порушення. Про це начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції ФССУ Сергій Таровик повідомив під час селекторної наради зі страховими експертами Фонду 13 березня 2019 року.

За його словами, перевірки здійснюються з метою недопущення та усунення потенційних причин нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. «Безпека на робочому місці є обов’язковою умовою трудових відносин. Завдання страхових експертів – працювати спільно з роботодавцями, звертати їхню увагу на наявні прогалини в організації праці та допомагати запобігти травмам працівників», – наголошує С.Таровик.

У минулому році служба страхових експертів Фонду надала понад 26 тис. консультацій з питань охорони праці та страхування від нещасних випадків, взяла участь у майже 6 тис. семінарів, нарад і круглих столів щодо профілактики виробничого травматизму та профзахворювань на підприємствах.

Начальник відділу організаційно-методичного забезпечення роботи страхових експертів виконавчої дирекції ФССУ Ірина Васинська звернула увагу на потребу спільної роботи служби страхових експертів і фахівців з експертизи тимчасової непрацездатності.

«За аналітичними даними минулого року на 42 підприємствах з найбільшим рівнем травматизму сталось 15,9% усіх нещасних випадків, зареєстрованих по Україні. На 23 підприємствах з найбільшим рівнем профзахворювань зареєстровано 70,8% усіх діагностованих професійних захворювань. Такі підприємства є пріоритетними щодо здійснення профілактичних заходів, і є потреба у збільшенні їх кількості та ефективності, нових підходах», – говорить І.Васинська. 

Сергій Таровик також зазначив, що оцінка роботи страхових експертів з охорони праці робочих органів виконавчої дирекції Фонду буде відбуватись за аналізом дієвості проведених профілактичних заходів.

Нагадаємо, упродовж 2018 року Фондом соціального страхування України зафіксовано 4 805 страхових нещасних випадків, що на 3,2% менше, ніж у 2017 році. Кількість професійних захворювань зменшилась на 3,7% та склала 1 879 зареєстрованих випадків.

Показник смертельних нещасних випадків на виробництві за підсумками 2018 року збільшився на 5,4%, загалом смертельно травмовано 350 осіб проти 332 у 2017 році.

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України



27,3% перевірених листків непрацездатності видані з порушеннями

Упродовж 2018 року фахівцями Фонду соціального страхування України було здійснено перевірки 207 495 листків непрацездатності. У тому числі під час перевірок страхувальників (роботодавців) проаналізовано 31 481 лікарняний листок, з яких 27,3% видані з порушенням Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності.

Аудит здійснюється з метою забезпечення цільового використання коштів загальнообов’язкового державного соціального страхування та упередження неправомірних виплат. Водночас, проведення перевірок здійснюється за наявності вагомих підстав і законних приводів.

Зазначимо, рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства на підставі листка непрацездатності застрахованої особи.

Серед іншого, до повноважень комісії (уповноваженого) належить розгляд підстав і правильність видачі та заповнення листків непрацездатності задля уникнення зловживань; ведення обліку осіб, які часто та довго хворіють; перевірки дотримання застрахованими особами режиму, визначеного лікарем на період тимчасової непрацездатності тощо.

Нагадаємо, упродовж 2018 року страхувальниками було надано до Фонду заяви-розрахунки для фінансування майже 38 млн днів тимчасової непрацездатності, що на 5,7% більше, ніж у 2017 році. Для фінансування матеріального забезпечення по листках непрацездатності у минулому році з бюджету Фонду було направлено близько 11,5 млрд грн.

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України



Основною галуз`ю сільського господарства є  рослинництво, призначення якої — виробництво рослинницької продукції з метою одержання продовольства для населення і сировини для промисловості.

Зараз ця галузь знаходиться на старті нового сезону виробництва — здійснення комплексу весняно-польових робіт, якісне виконання яких створює передумови високих результатів сільськогосподарської діяльності.

Весняно-польові роботи — напружений етап річного циклу агропромислового виробництва, адже у березні — квітні сільськогосподарськими підприємствами виконується близько третини річного обсягу тракторних і майже така ж частка транспортних робіт у полі.

Основним нормативно-правовим актом, який регламентує безпечне виконання робіт у сільськогосподарському виробництві, є Правила охорони праці у сільськогосподарському виробництві, затверджені наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 26 листопада 2012 р. № 1353.

Умови праці у сільськогосподарському виробництві мають певні особливості. Здебільшого польові роботи виконуються на значній відстані від центральної садиби і тракторної бригади. Через це знижується контроль за безпекою працівників з боку адміністрації господарства. У цих умовах підвищується особиста відповідальність механізаторів за безпеку проведення робіт.

Все це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні правил техніки безпеки та охорони праці й неналежній організації робіт.

Шкідливі та небезпечні фактори при виконанні весняно-польових робіт

Основними шкідливими та небезпечними факторами при проведені весняно-польових робіт є:
— технічна несправність тракторів і сільськогосподарських машин;
— виконання робіт в охоронних зонах ліній електропередач;
— виконання робіт на відкритому повітрі, при підвищеній або низькій температурі повітря;
— підвищений рівень шуму та вібрацій;
— підвищена забрудненість повітря пилом;
— наявність отрутохімікатів;
— ризик контакту з отруйними рослинами, небезпечними комахами та тваринами;
— схили полів, наявність перешкод у вигляді ям, ярів;
— рухомі агрегати;
— пожежна небезпека;
— нервово-психічні перевантаження.

Профілактика нещасних випадків

Загальні особливості безпеки при роботі з сільськогосподарськими машинами

1. З метою запобігання порушенням, які можуть призвести до нещасних випадків та інших надзвичайних ситуацій, напередодні проведення весняно-польових робіт необхідно:
— призначити відповідальних осіб за організацію безпечної експлуатації обладнання та виконання робіт в структурних підрозділах;
— організувати та провести семінари-навчання працівників безпечним методам роботи;
— провести інструктажі з охорони праці з усіма працівниками, зайнятими у виробничих процесах;
— забезпечити працівників спецодягом, засобами індивідуального захисту, аптечкою, питною водою та засобами пожежогасіння;
— визначити та обладнати місця для відпочинку, споживання їжі та куріння;
— не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд, хворих, перевтомлених, осіб, які перебувають в нетверезому стані, та які не пройшли інструктажі та навчання з охорони праці;
— до виконання технологічних процесів не допускати машини і обладнання, які мають технічні несправності.
2. Причіп та навіску машин і обладнання на трактор необхідно виконувати удвох. Робітник, який здійснює зчіпку (навіску), не повинен стояти на шляху руху трактора до машин, а зчіпку починати тільки після сигналу тракториста.
3. Тракторист повинен вести трактор на пониженій передачі, на малих обертах двигуна, без ривків, слідкувати за зчіпками і весь час тримати ногу на педалі головної муфти зчеплення. З’єднувати причіпну сергу з причіпним пристроєм машин потрібно тільки при зупиненому тракторі і вимкненій передачі.
4. Сівалки і посадкові машини повинні мати:
— перила за спиною сівальника — на висоті 1 м, якщо причіплені борони котки, шлейфи тощо;
— захисні огородження зубчатих і ланцюгових передач;
— пристосування для очищення робочих органів;
— засоби двосторонньої сигналізації.
5. Пересування агрегатів до місця роботи і виконання робіт повинні виконуватися у відповідності з заздалегідь розробленими маршрутами й технологією, затвердженими керівником або відповідним головним спеціалістом господарства (підприємства), з якими повинні бути ознайомлені при проведенні інструктажу всі механізатори, які будуть брати участь у виконанні певного виду робіт.
6. При груповій роботі машин із числа працівників призначається старший:
— на машинно-тракторному агрегаті — старший тракторист-машиніст;
— на самохідних комбайнах — комбайнер;
— у виробничих приміщеннях (на виробничих майданчиках) — механік.
7. При роботі на ґрунтооброблювальних машинах можливі такі небезпечні та шкідливі виробничі фактори:
— рухомі агрегати і машини;
— рухомі частини машин: причіпні (навісні) пристрої, робочі органи, пружини, механізми передачі руху, колеса тощо;
— робоча рідина гідросистеми;
— незакриті ями, колодязі, зрошувачі тощо;
— підвищена концентрація пилу, мінеральних добрив в повітрі робочої зони;
— несприятливі метеорологічні умови.

Необхідною умовою успішного проведення комплексу весняно-польових робіт та збереження людського потенціалу є здійснення належного контролю за підлеглими працівниками та суворе дотримання ними трудової та виробничої дисципліни, правил охорони праці та пожежної безпеки.

Страховий експерт з охорони праці

Кременецького відділення УВДФССУ

 в Тернопільській області

Казимирович О.М.



Допомога по тимчасовій непрацездатності

На відновлення здоров’я при тимчасовій втраті працездатності люди витрачають чимало коштів і з нетерпінням очікують, коли Фонд соціального страхування відшкодує кошти за «лікарняним» листком. У 2018  році значно зросла кількість листків з тимчасової непрацездатності, тобто жителі області хворіють частіше: більше 102 тисяч «лікарняних» видано лише в Тернопільській області. І на допомогу по тимчасовій непрацездатності за цей період Фондом перераховано близько 115,2 мільйона гривень. Початок цього року не змінив картини – за 2 місяці вже 18,5 тисячі листків тимчасової непрацездатності видано жителям області, які оплатив Фонд соціального страхування.

Загалом в державі розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності вже зріс на 31,9% і склав у минулому році  7,7 мільярда гривень. Збільшення середнього розміру компенсації втраченого заробітку за час перебування на лікарняному пов’язують із ростом мінімальної заробітної плати, а також загальним зростанням фонду оплати праці.

В результаті Фонд несе великі збитки, а ці кошти варто було б спрямувати для людей, які дійсно потребують допомоги, важко хворіють.
Фонд дає можливість оздоровитись застрахованим особам у реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів безпосередньо після стаціонарного лікування. Оплачується вартість самої реабілітаційної путівки, крім того, людина отримує оплату непрацездатності за цей період.

Щоб кожна з майбутніх матусь могла легко виносити дитину, добре харчуватися, спокійно почуватися перед тим, як подарувати світові нове життя, Фонд соціального страхування України виплачує допомогу по вагітності та пологах.

Під опікою Фонду є ще категорія людей з особливими потребами: це потерпілі від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, які потребують медикаментів, лікування в закладах охорони здоров’я, санаторно-курортного лікування, медичної реабілітації, різних видів страхових виплат, тощо.

Щоб сповільнити ріст захворюваності, запобігти йому профілактикою, допомогти людям з особливими потребами, працівники Фонду співпрацюють з представниками медичних установ. В цьому випадку інтереси працюючої людини, лікарів та Фонду соціального страхування повністю збігаються. Але ріст видатків спричиняє фінансові труднощі, які призводять до тимчасової неспроможності Фонду вчасно здійснювати фінансування страхувальників та потерпілих на виробництві осіб.

Якщо найближчим часом не врегулюється ситуація зі збільшенням кількості листків та днів непрацездатності, це може призвести до законодавчих змін -  держава обмежить термін перебування на «лікарняному» і введе фіксовану кількість днів, які підлягатимуть оплаті. У жодній державі таких довгих оплачуваних періодів непрацездатності немає. Саме тому варто наголосити, що майбутнє  належить  медицині  запобіжній.

Як відомо, профілактика завжди дешевша, аніж лікування. Тому здоров’я працівника має бути постійною турботою самої людини, роботодавців, медиків, а Фонд надалі здійснюватиме фінансову допомогу в разі втрати працездатності.

 

Любов Береза, завідувач сектору експертизи тимчасової непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Тернопільській області



Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності зріс на 31,9%

Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, що надається Фондом соціального страхування України, у 2018 році склав 224,4 грн. Це на 54,2 грн, або 31,9% більше, ніж у 2017 році.

Збільшення середнього розміру компенсації втраченого заробітку за час перебування на лікарняному пов’язано з ростом мінімальної заробітної плати, а також загальним зростанням фонду оплати праці по країні.

Загальні витрати Фонду на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності у порівнянні з 2017 роком збільшились на 1 679,4 млн грн, або на 27,7% та склали за підсумками 2018 року понад 7 млрд 747 млн грн.

Нагадаємо, підставою для нарахування Фондом матеріального забезпечення є подана роботодавцем заява-розрахунок. З 01.10.2018 страхувальникам надано можливість надсилати заяви-розрахунки в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису з метою оптимізації та пришвидшення фінансування.

Упродовж 2018 року Фонд соціального страхування України профінансував здійснення виплат матеріального забезпечення, враховуючи допомогу по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах, для більш ніж 2,5 млн застрахованих осіб.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України



Кількість оплачених за кошти Фонду днів непрацездатності зросла на 5,7%

За рахунок коштів Фонду соціального страхування України здійснюється надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності, починаючи з шостого дня перебування на лікарняному. Упродовж 2018 року страхувальниками було надано до Фонду заяви-розрахунки для фінансування 37 759 242 днів тимчасової непрацездатності, що на 5,7% більше, ніж у 2017 році.

Нагадаємо, підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності залежить від тривалості страхового стажу та складає 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років), 60% (при стажі від 3 до 5 років), 70% (від 5 до 8 років) і 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

Право на ці виплати мають усі застраховані особи у разі настання страхового випадку в період роботи.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України



Упродовж 2018 року Фондом соціального страхування України профінансовано 200,7 тис. допомог по вагітності та пологах. За оперативними даними загальна сума видатків склала 3,77 млрд грн, що на понад 456 млн грн або 13,7% більше, ніж у 2017 році.

Право на отримання допомоги по вагітності та пологах від Фонду має кожна застрахована особа у разі настання страхового випадку в період роботи. Нагадаємо, застрахованою є особа, що сплачує та/або за яку сплачується ЄСВ, тобто кожна працевлаштована особа або фізична особа-підприємець. На сьогодні в Україні застрахованими є понад 12 млн осіб.

Допомога по вагітності та пологах у розмірі 100% середнього доходу надається працюючим жінкам за весь період відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами.

Для обчислення її суми необхідно помножити розмір середньоденної заробітної плати на кількість днів фактичного перебування у відпустці у зв’язку із вагітністю та пологами.

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, що видається лікувально-профілактичним закладом, у якому застрахована особа перебуває на обліку.

 

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України



72,9% травмованих на виробництві – чоловіки

Упродовж 2018 року Фондом соціального страхування України зареєстровано 4 805  потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві, серед яких 3 505 осіб, або 72,9% складають чоловіки, 1 300 осіб, або 27,1% – жінки. Для всіх потерпілих Фонд здійснює компенсацію втраченого за період тимчасової непрацездатності заробітку, оплату лікування в закладах охорони здоров’я та у разі встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності фінансує щомісячні страхові виплати і одноразові допомоги, медичні та соціальні послуги.

Серед причин виробничих нещасних випадків за аналітичними даними минулого року переважають організаційні – вони складають 66,8% від усіх зафіксованих. Зокрема, йдеться про невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов’язків, порушення правил безпеки руху, технологічного процесу тощо. Через психофізичні причини сталось 20,9% нещасних випадків, через технічні – 12,3%.

Найвищий рівень травматизму спостерігається серед працівників віком від 50 до 59 років (1 262 особи, що складає 26,3% від загальної кількості травмованих по Україні за 2018 рік).

Нагадаємо, за рахунок коштів Фонду здійснюється надання медичної та соціальної допомоги потерпілим, у тому числі:

– забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення;

– лікування в закладах охорони здоров’я;

– забезпечення медичною реабілітацією;

– забезпечення санаторно-курортним лікуванням;

– забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (протезно-ортопедичними та іншими виробами);

– забезпечення спеціальними засобами пересування (колясками);

– виплати на спеціальний медичний догляд, на постійний сторонній догляд і на побутове обслуговування;

– фінансування витрат на додаткове харчування;

– зубопротезування, очне протезування, забезпечення окулярами, контактними лінзами та слуховими апаратами та інше.

 

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України


ПРОФІЛАКТИКА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ  –  ВИМОГА ЧАСУ

Одним з важливих завдань діяльності Фонду соціального страхування є проведення роботи по попередженню та профілактиці виробничого травматизму та професійних захворювань. Кременецьким відділенням Фонду соціального страхування України в Тернопільській області в цьому напрямку проводиться профілактична робота з підприємствами та організаціями з високим процентом ризику. Так за період з 01.01.2018 по 31.12.2018 працівниками відділення проведено круглих столів  23,  семінарів 8  за участю  підприємств та організацій  Кременецького,  Лановецького та Шумського районів.

Законом України «Про охорону праці» визначено, що роботодавець зобов’язаний створити безпечні та нешкідливі умови праці для працівника, адже якщо в процесі розслідування нещасного випадку на виробництві є порушення, то роботодавець може понести не лише дисциплінарну, а й кримінальну відповідальність. Питання безпеки праці вимагає суворого виконання вимог трудового законодавства не тільки власником, а й найманим працівником. Значна частина нещасних випадків на виробництві є наслідком зневажливого ставлення найманих працівників до норм безпеки праці, грубого порушення ними трудової та технологічної дисципліни, елементарного ігнорування вимог безпеки праці на робочому місці. Тому і на працівника покладаються зобов’язання з охорони праці, зокрема щодо виконання нормативно-правових актів з охорони праці та дотримання зобов’язань, передбачених колективним і трудовим договорами.

         У нашій державі законодавством не передбачена відповідальність роботодавця за настання нещасного випадку на виробництві за умови, якщо роботодавець виконав вимоги чинного законодавства щодо створення належних та безпечних умов праці для працівників. Крім того, винним може виявитися і потерпілий, якщо він порушив певні норми та правила при настанні нещасного випадку, що призведе до зменшення розміру одноразової допомоги у разі стійкої втрати професійної працездатності.

Законодавство захищає потерпілого (його родину у разі смерті годувальника) при настанні нещасного випадку на виробництві. Цей захист передбачає не тільки проведення страхових виплат, а й надання медико-соціальних послуг. Страхові виплати є значними та залежать від заробітної плати потерпілого до настання нещасного випадку. Разом із тим, залишається низка проблем, які суттєво впливають на суму виплат, зокрема це стосується  виплати заробітної плати «у конвертах», роботи за договорами цивільно-правового характеру. Отже, дбати про людей потрібно не тільки тоді коли щось сталося, а впродовж усієї трудової діяльності.

      Працівниками Кременецького відділення Фонду при проведенні зустрічей з керівниками підприємств та при проведення навчання завжди наголошується на тому, що  профілактика виробничого травматизму, створення належних умов праці, проведення навчань, інструктажів з охорони праці, забезпечення спецодягом, правильне прийняття на роботу, сплата єдиного внеску за всіх працівників – запорука належного соціального захисту працівників та спокій роботодавців.

         За повідомленнями роботодавців у 2018 році в Кременецькому відділенні Фонду зареєстровано  5  нещасних випадків, які сталися на підприємствах, в організаціях і установах Кременецького, Шумського, Лановецького районів. З них: страхових випадків – 4; із можливою інвалідністю – 2; та нажаль один випадок із  смертельним . Професійних захворювань у минулому році не зареєстровано.

Кременецьким відділенням Фонду впродовж минулого року було призначено щомісячну страхову виплату по втраті працездатності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання  4  особам.  Серед потерпілих на виробництві: ІІІ групи – 3 особам, не визнані особами з інвалідністю – 1 особі.  Відшкодування шкоди – одноразову допомогу в разі смерті потерпілого (утриманцям) призначено  1 особі.  На сьогоднішній день не спостерігається зниження показників виробничого травматизму в абсолютних цифрах, однак для розрахунку на 1000 працівників така тенденція не є характерною.

Підводячи підсумок, хочемо закликати всіх роботодавців проаналізувати і переглянути організацію діяльності своїх підприємств, організацій та установ стосовно втілення заходів із підвищення рівня безпеки та покращення умов праці робітників, профілактики виробничого травматизму, в тому числі і на малих підприємствах, що дасть можливість забезпечити гідне життя працівнику в нашій державі.

 

Начальник Кременецького відділення

управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

в Тернопільській області

Станько Л.В.

 


У 2018 році Фондом призначено 614 одноразових допомог у разі смерті потерпілого

За оперативними даними упродовж 2018 року Фондом соціального страхування України було призначено 614 одноразових допомог в разі смерті застрахованої особи внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Загальна сума видатків склала понад 64 млн гривень.

Зокрема, одноразову допомогу в разі смерті потерпілого призначено 315 сім’ям. Сума видатків сягає майже 54 млн грн, середній розмір виплат одній родині склав 171,8 тис. грн.

Також одноразова допомога була призначена 299 утриманцям. Виплати профінансовано на суму 10 млн грн, середній розмір допомоги на одного утриманця становить 34,6 тис. грн.

Одноразова допомога сім’ї потерпілого виплачується у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату. Одноразова допомога кожній особі, яка перебувала на його утриманні, а також на його дитину, яка народилася протягом не більш ніж десятимісячного строку після смерті потерпілого, виплачується у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату.

Зазначимо, у разі смерті потерпілого особам, які мають на це право, також призначається щомісячна страхова виплата, сума якої визначається із середньомісячного заробітку потерпілого. Витрати на поховання компенсуються за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України


Страхувальники мають подати звіт по заборгованості зі сплати страхових коштів до 25 січня

Рішенням правління Фонду соціального страхування України від 12.12.2018 № 28 затверджено оновлену форму звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду до повного погашення заборгованості.

Водночас, за підсумками 2018 року страхувальники мають подати звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за формою, що діяла до кінця 2018 року. Звітність необхідно подати роботодавцям, що мають непогашену заборгованість, в строк до 25.01.2019.

Звіт по заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду за оновленою формою подається щоквартально, починаючи з 2019 року. Зазначимо, нова форма звітності була прийнята з метою оптимізації і передбачає скорочення на 48 показників. Документом об’єднано звіти про заборгованість зі сплати страхових коштів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності й на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


За підсумками 2018 року кількість нещасних випадків зменшилась на 3,2%,

професійних захворювань – на 3,7%

За оперативними даними упродовж 2018 року Фондом соціального страхування України зафіксовано 4 805 страхових нещасних випадків, що на 3,2% менше, ніж у 2017 році. Кількість професійних захворювань зменшилась на 3,7% та склала 1 879 зареєстрованих випадків.

Показник смертельних нещасних випадків на виробництві за підсумками 2018 року збільшився на 5,4%, загалом смертельно травмовано 350 осіб проти 332 у 2017 році.

Фонд соціального страхування України здійснює для потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання такі виплати:

1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;

2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;

3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;

4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;

5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;

6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням.

Крім того, у разі настання страхового випадку за кошти Фонду здійснюється надання медичних і соціальних послуг. Зокрема, фінансується лікування всіх прямих наслідків страхового випадку до відновлення здоров’я або упродовж усього життя потерпілого у разі визначеної в цьому потреби, проходження курсу оперативної реабілітації на базі санаторно-курортних закладів, проведення досліджень, здійснення оперативних втручань, ендопротезування, протезування, забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення тощо.


Оприлюднено перелік санаторно-курортних закладів, лікування у яких фінансується за кошти Фонду

З 01 січня 2019 року набула чинності постанова правління Фонду соціального страхування України від 12.12.2018 № 31 щодо внесення змін до Порядку відшкодування витрат за надані послуги санаторно-курортним закладам за вибором потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Зокрема, відповідно до оновленого порядку на офіційному веб-сайті Фонду розміщено інформаційний перелік санаторно-курортних закладів у розрізі регіонів, місцерозташування та профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються санаторно-курортні послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Станом на сьогодні зазначений інформаційний перелік складається з 72 санаторно-курортних закладів, з якими за вибором потерпілих робочими органами виконавчої дирекції Фонду та їх відділеннями укладались тристоронні договори протягом 2018 року. Перелік доступний на головній сторінці офіційного веб-сайту ФССУ у розділі «Оголошення».

Нагадаємо, у 2017 році Фондом соціального страхування України було проведено реформу надання соціальних послуг, відповідно до якої на адресність переведено забезпечення санаторно-курортним лікуванням потерпілих. Зокрема, особам з інвалідністю надано право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування.

Крім того, до порядку внесено зміни, що спрямовані на посилення контролю за обсягами і вартістю наданих послуг з санаторно-курортного лікування потерпілих та за використанням коштів на ці цілі.

Для цього разом із тристороннім договором потерпілим підписується наданий санаторно-курортним закладом перелік послуг з санаторно-курортного лікування, який є невід’ємною частиною договору і в якому зазначено перелік лікувальних послуг, що отримає потерпілий, їх кількість та вартість на курс санаторно-курортного лікування, зазначено умови лікувального харчування та проживання.

Після закінчення лікування санаторно-курортний заклад надає перелік наданих послуг із зазначенням кількості призначених та отриманих послуг, підписаний лікуючим лікарем санаторно-курортного закладу та потерпілим.

Зазначимо, забезпечення санаторно-курортним лікуванням осіб з інвалідністю за власним вибором у поточному році здійснюється у разі перебування потерпілих на обліку та в межах запланованої у попередньому році кількості осіб, що надали відповідні заяви на 2019 рік. Фінансування здійснюється в межах коштів, передбачених у бюджеті Фонду, кошторисів органів Фонду на поточний рік та в межах фінансових можливостей Фонду на ці цілі.

За оперативними даними санаторно-курортним лікуванням упродовж 2018 року було забезпечено 10 763 особи з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та їх супроводжуючих осіб.

 

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


Понад 10,7 тис. осіб з інвалідністю пройшли санаторно-курортне лікування за кошти Фонду

За оперативними даними санаторно-курортним лікуванням упродовж 2018 року було забезпечено 10 763 особи з інвалідністю внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання та їх супроводжуючих осіб. Фінансування проходження курсу лікування здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, загалом у минулому році на зазначені цілі спрямовано 144,04 млн грн.

Зокрема, лікуванням у санаторно-курортних закладах за їх вибором забезпечено 10 059 осіб з інвалідністю, що на 38% більше, ніж у 2017 році. Також санаторно-курортне лікування профінансувано для 287 осіб з ушкодженням хребта та спинного мозку, що на 22% більше показників 2017 року. Компенсація вартості самостійно придбаної санаторно-курортної путівки проведена для 36 осіб з інвалідністю.

Періодичність отримання санаторно-курортного лікування за кошти ФССУ:

– особи з інвалідністю І групи – щороку;

– особи з інвалідністю ІІ групи – один раз на два роки або щороку на підставі індивідуальної програми реабілітації (ІПР);

– особи з інвалідністю ІІІ групи – один раз на три роки, один раз на два або щороку на підставі ІПР.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


До 21 січня роботодавці мають востаннє подати звіт по коштах Фонду

Звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, за формою Ф4-ФСС з ТВП за підсумками 2018 року страхувальники мають подати до 21.01.2019. Відповідно до рішення правління Фонду соціального страхування України від 12.12.2018 № 28 зазначена звітність скасована з 2019 року.

«Зведений звіт за 2018 рік по використанню коштів Фонду роботодавці подадуть востаннє. З 2019 року цю форму звітності повністю замінять альтернативні, спрощені і прозорі інструменти. З 01 жовтня минулого року страхувальники подають до Фонду повідомлення про виплату коштів своїм працівникам за фактом перерахування їм допомог від Фонду соціального страхування України, а форма заяви-розрахунку для отримання матеріального забезпечення розширена додатковими відомостями. Ці документи дозволяють контролювати обіг страхових коштів і, водночас, суттєво скорочують час і кошти, які витрачають роботодавці на формування звітності», – зазначив голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

Зазначимо, з 01 жовтня страхувальникам надано можливість подачі заяв-розрахунків і повідомлень про виплату коштів застрахованим особам у електронному вигляді із застосування електронного цифрового підпису. Повідомлення про виплату коштів застрахованим особам за визначеною формою роботодавці подають упродовж місяця з дня здійснення виплат матеріального забезпечення, окремих виплат потерпілим на виробництві.

 

Прес-служба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України


Понад 2 млн 700 тис. застрахованих осіб отримали допомоги і страхові виплати від Фонду у 2018 році

Упродовж 2018 року за оперативними даними Фонд соціального страхування України профінансував здійснення виплат матеріального забезпечення, враховуючи допомогу по тимчасовій втраті працездатності і по вагітності та пологах, для більш ніж 2,5 млн застрахованих осіб на суму біля 12 млрд грн. Страхові виплати щомісяця фінансувались для понад 208 тис. потерпілих на виробництві та членів їх сімей, загальні видатки склали близько 7,8 млрд грн.

Нагадаємо, підставою для нарахування Фондом матеріального забезпечення є подана роботодавцем заява-розрахунок. З 01.10.2018 страхувальникам надано можливість надсилати заяви-розрахунки в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису з метою оптимізації та пришвидшення фінансування.

Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності (компенсація втраченого заробітку за лікарняними листками), допомогу по вагітності та пологах виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом. Підставою для призначення є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом – копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи. Також Фондом здійснюється фінансування допомоги на поховання застрахованої особи або члена сім’ї, що перебував на її утриманні.

Страхові виплати у зв’язку із травмою на виробництві або професійним захворюванням призначаються з дня встановлення інвалідності та виплачуються Фондом щомісячно. Крім того, Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку та забезпечення медико-соціальними послугами, враховуючи всі витрати на лікування. З дня визначення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності настає право потерпілого на отримання одноразової допомоги.

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


Роз’яснення для страхувальників щодо подання звітності до Фонду соціального страхування України

До уваги страхувальників!

За І квартал 2019 року страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України, будуть подавати звіт до Фонду за новою формою.

Правлінням Фонду соціального страхування України (далі – Фонд) прийнята постанова від 12.12.2018 № 28 «Про деякі питання обліку заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України» (далі – постанова № 28), якою встановлено форму Звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України.

При цьому визнано такими, що втратили чинність, постанову правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30.11.2010 № 31 «Про порядок стягнення та обліку заборгованості зі сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України», зареєстровану в Міністерстві юстиції України 17.12.2010 за № 1286/18581 (далі – постанова № 31), та постанову правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.01.2011 № 4 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням», зареєстровану в Міністерстві юстиції України 24.03.2011 за № 392/19130 (далі – постанова № 4). Постанова № 28 набуває чинності з 01 січня 2019 року.

Таким чином, в останнє, за підсумками 2018 року, страхувальники подають до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду:

- до 21 січня 2019 року Звіт по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням (форма Ф4-ФСС з ТВП) відповідно до Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою № 4;

- до 25 січня 2019 року Звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України відповідно до постанови № 31.

Починаючи зі звіту за І квартал 2019 року, страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та/або на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, щокварталу до 10 квітня, 10 липня, 10 жовтня, 15 січня, подають до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду Звіт по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування України (далі – Звіт) до повного погашення заборгованості за формою, наведеною у додатку до постанови № 28.

Тобто Звіт за І квартал 2019 року подається страхувальниками до 10 квітня 2019 року за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) до відділень робочих органів виконавчої дирекції Фонду.

У разі зміни місцезнаходження або місця проживання, що пов'язане зі зміною адміністративно-територіальної одиниці у звітному періоді, звітність за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) страхувальник подає до відділення робочого органу виконавчої дирекції Фонду, що відповідає новому місцезнаходженню (місцю проживання).

При цьому зазначаємо, що у разі погашення страхувальником заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду до кінця звітного періоду, звітність до Фонду не подається.

Затверджено нову форму звіту по заборгованості страхувальників зі сплати страхових коштів

Постановою правління Фонду соціального страхування України від 12.12.2018 № 28 затверджено оновлену форму звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду до повного погашення заборгованості. Документом об’єднано звіти про заборгованість зі сплати страхових коштів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності й на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Нова форма звітності прийнята з метою оптимізації і передбачає скорочення на 48 показників. Документ набуде чинності з 01.01.2019 одночасно із втратою чинності постанови правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 30.11.2010 № 31.

Водночас, у січні 2019 року страхувальники мають одноразово подати діючий до кінця 2018 року звіт щодо сплати заборгованості зі сплати страхових коштів до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за підсумками поточного року.

Стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 01 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості здійснюються відповідно до інструкції, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12.07.2007 № 36, що діяла на момент виникнення такої заборгованості.

Стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених до 01 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01 січня 2011 року не настав, і контроль за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій на період до повного стягнення заборгованості здійснюються відповідно до інструкції, затвердженої постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 № 16, що діяла на момент виникнення такої заборгованості.

Нагадаємо, також зазначеною постановою правління ФССУ з 2019 року скасовано щоквартальний звіт по використанню коштів Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП.

З 2019 року скасовано звіт по використанню коштів Фонду

Звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, скасовано з 2019 року. Відповідне рішення правління Фонду соціального страхування України затвердило на черговому засіданні 12 грудня 2018 року.

Щоквартальний звіт по використанню коштів Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП страхувальники (роботодавці) мають одноразово подати за підсумками 2018 року до 21.01.2019.

«У січні наступного року страхувальники подадуть цю звітність востаннє, за І квартал 2019-го звіт щодо використання коштів здавати вже не потрібно. Це суттєво скоротить час і кошти, які на це витрачають роботодавці. Разом з іншими кроками по спрощенню та уніфікації звітності, за нашими підрахунками це економія у близько 30 разів», – говорить голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

Рішення затверджено з метою скорочення та уніфікації звітності страхувальників по коштах Фонду та підвищення прозорості системи соціального страхування.

Водночас, за словами Саєнка, не йде мова про скасування контролю за обігом страхових коштів: «Починаючи з 01 жовтня, діє нововведення, відповідно до якого страхувальники, які відправляють до Фонду заяви-розрахунки та отримують за ними фінансування, упродовж місяця подають у Фонд повідомлення про виплату коштів своїм співробітникам. З того ж періоду діє нова розширена форма заяви-розрахунку, до якої включено колонки щодо страхового стажу, серії та номеру листка непрацездатності тощо. Обидва документи можна подати в електронному вигляді. Тобто контроль за виплатою матеріального забезпечення працюючим залишається, скасовується зайва бюрократія і дублювання норм».

Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 18.01.2011 № 4 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням»,  якою регламентується подача зазначеної звітності за формою Ф4-ФСС з ТВП, втратить чинність у 2019 році.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


47 тис. внутрішньо переміщених осіб отримують щомісячні страхові виплати від Фонду

Фондом соціального страхування України здійснюється надання щомісячних страхових виплат для понад 208 тис. потерпілих на виробництві та членів їх сімей. З них більше 47 тис. є внутрішньо переміщеними особами, які продовжують отримувати страхові виплати на підконтрольній українській владі території.

Вимушено переміщеним особам профінансовано 1,54 млрд гривень страхових виплат за даними трьох кварталів 2018 року.

Щомісячні страхові виплати призначаються особам у разі часткової або повної втрати працездатності через настання нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання.

Розмір такої виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. При цьому максимальний розмір щомісячної страхової виплати не може перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на дату настання права на страхову виплату.

Мінімальний розмір щомісячної виплати потерпілому у перерахунку на 100% втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум, який встановлено на день настання права на страхову виплату.

Зазначимо, у 2018 році Фондом соціального страхування України було здійснено три етапи перерахунків розміру страхових виплат потерпілим на виробництві (членам їх сімей), що дозволило збільшити їх у середньому на 40,6%. Упродовж 9 місяців цього року загальна сума страхових виплат потерпілим на виробництві склала понад 5 млрд 796 млн гривень.

Відбулось чергове засідання правління Фонду

12 грудня 2018 року під головуванням голови правління Фонду Володимира Саєнка відбулося чергове засідання правління Фонду соціального страхування України. У засіданні також взяли участь представники Громадської ради Фонду та громадських організацій потерпілих на виробництві.

Рішеннями правління схвалено проект бюджету Фонду на 2019 рік, затверджено оновлений порядок надання страхових виплат та медико-соціальних послуг для внутрішньо переміщених осіб, з 01 січня 2019 року скасовано звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування за формою № Ф4-ФСС з ТВП та інше.

Відповідно до рішення правління з наступного року встановлено нову спрощену форму Звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду та скасовано Звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

«У цьому році ми суттєво зрушились у напрямі нової концепції відношень із страхувальниками: відмовились від суцільних перевірок та замінили їх попереднім контролем правильності нарахування виплат, впровадили можливість подачі заяв-розрахунків у електронному вигляді. Черговий етап – спрощення та уніфікація звітності. У січні 2019 року страхувальники востаннє подадуть зведений за підсумками 2018 року звіт за формою № Ф4-ФСС з ТВП, а з І кварталу 2019 року звітність до Фонду будуть подавати лише ті страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів», – наголосив голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

Крім того, було прийнято порядок надання страхових виплат, фінансування витрат на медичну та соціальну допомогу для внутрішньо переміщених осіб, які потерпіли на виробництві. Документом вдосконалюється механізм надання внутрішньо переміщеним особам страхових виплат і витрат на медико-соціальні послуги за місцем їх тимчасового проживання (перебування).

«Допомога по тимчасовій непрацездатності, яка настала внаслідок нещасного випадку на виробництві, буде надана робочими органами виконавчої дирекції Фонду безпосередньо застрахованим особам, які перемістились на підконтрольну українській владі територію, за наявності оригіналу листка непрацездатності. Також врегульовано питання проведення виплат особам, які після перебування у статусі внутрішньо переміщеної особи виїхали на постійне місце проживання за кордон до країн, з якими заключено відповідні міжнародні угоди», – пояснив в.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергій Нестеров.

Також внесено зміни до порядків відшкодування витрат санаторно-курортним закладам за надані послуги з реабілітаційного лікування працюючих і санаторно-курортного лікування потерпілих на виробництві. Зокрема, передбачено посилення контролю за якістю лікування. Затверджено граничні розміри витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня.

Вирішено ряд інших організаційних та кадрових питань.

25,4% зареєстрованих профзахворювань є наслідком недосконалості механізмів та робочого інструменту

Основними обставинами, внаслідок яких виникли професійні захворювання в українських працівників, є недосконалість механізмів та робочого інструменту – 25,4%, недосконалість технологічного процесу – 18,4% та неефективність роботи засобів індивідуального захисту – 15,1%. Розподіл наведено за аналітичними даними Фонду соціального страхування України за 9 місяців 2018 року.

Упродовж січня–вересня поточного року робочими органами виконавчої дирекції Фонду зареєстровано 1 314 випадків професійних захворювань, це на 12,7% менше, ніж за той же період 2017 року. Загальна кількість встановлених діагнозів професійних захворювань за 9 місяців 2018 року сягає 2 194.

При діагностуванні в застрахованої особи захворювання, що має виробничі причини, Фондом соціального страхування України здійснюється фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності, лікування всіх прямих наслідків страхового випадку в закладах охорони здоров’я, за потреби забезпечується реабілітаційне лікування відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

У разі встановлення інвалідності, застрахованій особі за рахунок коштів Фонду виплачується одноразова допомога, призначаються щомісячні страхові виплати, фінансуються лікарські засоби та вироби медичного призначення, санаторно-курортне лікування та інше.

У структурі професійних захворювань перше місце займають хвороби органів дихання – 39,8% від загальної кількості діагнозів по Україні (873 випадки). Захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози) складають 27,6% (606 випадків). Хвороби слуху – 12% (263 випадки), вібраційна хвороба – 5,8% (127 випадків).

Найбільше професійних захворювань сталося в галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів – 82,3% від загальної кількості (1 081 особа), що на 14,3% (181 особу) менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

 

Прес-служба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

У 2018 році Фонд надав допомог на 2,6 млн грн переселенням та працівникам підприємств зони АТО

Фондом соціального страхування України упродовж 2018 року для 286 застрахованих осіб, які раніше не реалізували свого права на отримання матеріального забезпечення, призначено та виплачено 593 допомоги по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання на суму 2.6 млн гривень.

Зазначені виплати було профінансовано для таких категорій осіб:

  1. які перебувають (перебували) у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями чи фізичними особами, або були добровільно застраховані, та переселилися з тимчасово окупованої території, районів проведення антитерористичної операції або зони надзвичайної ситуації;
  2. фактичне місце проживання яких знаходиться в населених пунктах, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі, та які перебувають (перебували) у трудових відносинах із;

-підприємствами, установами, організаціями чи фізичними особами, що зареєстровані на тимчасово окупованій території України, в районі проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, або в зоні надзвичайної ситуації;

- бюджетними установами, підприємствами та організаціями, що належать до сфери їх управління, які перемішені з населених пунктів, на території яких органи державної влади не здійснюють свої повноваження, в населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження у повному обсязі, та відомості щодо зміни їх місцезнаходження внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань, але які не забезпечили провадження своєї діяльності;

  1. стосовно яких страхувальником не виконано обов'язків щодо нарахування та виплати матеріального забезпечення за страховими випадками, які настали у період роботи застрахованих осіб, у зв'язку з відсутністю можливості встановлення місцезнаходження цього страхувальника відповідно до абзацу третього частини першої статті ЗО Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (крім страхувальників, що зареєстровані на тимчасово окупованій території України, в районі проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях, або в зоні надзвичайної ситуації).

Для отримання матеріального забезпечення зазначені категорії застрахованих осіб мають звернутись особисто або через законного представника до відповідного відділення управління виконавчої дирекції Фонду за фактичним місцем проживання (перебування) або місцем реєстрації із заявою, яка повинна містити реквізити банківської установи та номер поточного рахунку застрахованої особи для зарахування матеріального забезпечення.

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому законодавством порядку листок непрацездатності.

Допомога на поховання застрахованої особи призначається члену її сім'ї або особі, яка здійснила поховання, на підставі свідоцтва про смерть, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану, та витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання (у разі реєстрації смерті виконавчим органом сільської, селищної, міської ради - довідки).

Фінансування відбувається відповідно до Порядку надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування України деяким категоріям застрахованих осіб, затвердженого постановою правління Фонду від 24.01.2017 № 8 зі змінами, внесеними постановою правління Фонду від 10.10.201 7 № 53.

Прес-служба виконавчої

дирекції Фонду соціального

страхування України

 

У Фонді обговорили верифікацію страхових виплат і формування звітності

Начальниця управління страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Світлана Зарубіна провела селекторну нараду з керівниками та фахівцями управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві. Також у нараді взяли участь запрошені спеціалісти, які супроводжують роботу Єдиної інформаційно-аналітичної системи (ЄІАС) Фонду.

Світлана Зарубіна розповіла про деталі та специфіку проведення верифікації страхових виплат, надала практичні поради щодо втілення рекомендацій Міністерства фінансів України за підсумками проведення верифікацій. За її словами, кінцевою метою роботи фахівців Фонду є ефективне надання виплат і послуг застрахованим особам, які потребують соціального захисту.

Інформацію щодо формування квартальної звітності та аналітичної інформації, які подаються робочими органами до виконавчої дирекції Фонду, надала заступниця начальниці управління – начальниця відділу аналітики управління страхових виплат та матеріального забезпечення Лариса Сенюк. Зокрема, Л.Сенюк зупинилась на нюансах коректного формування звітності та внесення даних у ЄІАС задля уникнення розбіжностей.

Представники розробника ЄІАС поінформували про нові можливості системи щодо виконання завдань Фонду, зокрема, про створення нової підсистеми для оптимізації роботи фахівців, які здійснюють фінансування страхових виплат потерпілим на виробництві та членам їх сімей.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

 

 

У І півріччі Фонд профінансував реабілітацію для 15,3 тис. працюючих

Упродовж перших шести місяців 2019 року за кошти Фонду соціального страхування України медичною реабілітацією після перенесених захворювань і травм було забезпечено 15 297 застрахованих осіб і їх дітей.

Медична реабілітація призначається пацієнтам після закінчення гострого періоду захворювання і спрямована на відновлення здоров’я працюючих. Право на проходження курсу відновного лікування на базі реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу за рахунок коштів Фонду мають усі працевлаштовані особи. Підставою для направлення є висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Фонд соціального страхування України фінансує медичну реабілітацію за такими профілями:

– нейрореабілітація;

– м’язово-скелетна реабілітація;

– кардіо-пульмонарна реабілітація;

– медико-психологічна реабілітація учасників АТО;

– реабілітація після оперативних втручань на органах зору;

– реабілітація при порушенні перебігу вагітності;

– інша (соматична) реабілітація (після оперативних втручань на органах травлення, сечостатевої системи, жіночих статевих органах).

Нагадаємо, з 01 січня 2018 року Фонд впровадив реформу надання соціальних послуг, перевівши їх на адресність, що дозволило збільшити охоплення медичною реабілітацією. Зокрема, застрахованій особі було надано право вибору санаторно-курортного закладу для проходження відновного лікування, спрощено процедуру його отримання.

 

Пресслужба виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

 

Фонд профінансував 2,3 млн днів догляду за хворими дітьми

Упродовж січня–вересня цього року Фонд соціального страхування України профінансував надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності по догляду за хворим членом сім’ї, у тому числі, за хворими дітьми до 14 років, на суму 575,5 млн гривень. Це на 9,7% більше, ніж за той же період 2018 року.

Загалом Фонд профінансував 2 265 980 днів перебування застрахованих осіб на лікарняному по догляду за хворими членами родини. Середньоденний розмір допомоги від Фонду склав 254,07 грн, що на 25,6% більше, ніж у минулому році.

Зазначена допомога фінансується Фондом, починаючи з першого дня здійснення догляду за хворим членом сім’ї, її розмір обчислюється на загальних підставах і складає від 50% середньої заробітної плати застрахованої особи (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років або за наявності пільг).

Надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною. Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

3 тис. осіб отримали одноразову допомогу в разі стійкої непрацездатності, 235 сім’ям призначено допомогу в разі смерті потерпілого

У січні–вересні Фонд соціального страхування України направив 92,5 млн гривень на виплату одноразових допомог в разі стійкої втрати працездатності або смерті потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань.

Загалом одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності  отримав 2 891 потерпілий, сума виплат склала 40,1 млн гривень. Середній розмір допомоги на одну особу склав 13,39 тис. грн, що на 1,5 тис. грн, або 12,6% більше, ніж за 9 місяців минулого року.

Одноразова допомога в разі смерті потерпілого упродовж 9 місяців цього року була призначена 235 сім’ям на суму 44,1 млн гривень. У середньому ця допомога призначалась у розмірі 189,9 тис. грн на одну сім’ю, що на 20 тис. грн, або 11,8% більше, ніж за той же період 2018 року.

Також допомога в разі смерті потерпілого була призначена 216 утриманцям, сума склала 8,3 млн гривень. Середній розмір одноразової допомоги на одного утриманця склав 39,8 тис. грн, що на 5,4 тис. грн, або 15,9% більше у порівнянні з 9 місяцями 2018 року.

Зазначимо, право на отримання потерпілим одноразової допомоги настає з дня встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Розмір виплати залежить від ступеня втрати працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Одноразова допомога сім’ї потерпілого виплачується у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату. Одноразова допомога кожній особі, яка перебувала на утриманні померлого, а також на його дитину, яка народилася протягом не більш ніж десятимісячного строку після смерті потерпілого, виплачується у сумі, що дорівнює 20 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права на страхову виплату.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Фонд профінансував лікування, медреабілітацію та лікарські засоби для понад 24 тис. осіб

Відповідно до оперативних даних 9 місяців 2019 року у закладах охорони здоров’я було проліковано та забезпечено медичною реабілітацією за рахунок коштів Фонду соціального страхування України 7 640 потерпілих на виробництві. Лікарськими засобами та виробами медичного призначення забезпечено 16 467 потерпілих.

Право на отримання медико-соціальних послуг за рахунок коштів Фонду має кожен потерпілий внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання за наявності визначеної потреби. Забезпечення відбувається впродовж усього періоду до відновлення здоров’я потерпілого.

Лікування та подальша медична реабілітація, а також препарати та вироби медичного призначення, потреба в яких визначена МСЕК та лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, фінансуються Фондом у повному обсязі з метою якнайшвидшого відновлення здоров’я застрахованої особи.

Крім того, на час лікування застрахованій особі призначається допомога по тимчасовій втраті працездатності, яка, незалежно від тривалості страхового стажу, виплачується Фондом в розмірі 100% середнього заробітку (оподатковуваного доходу), починаючи з шостого дня непрацездатності. Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності оплачуються власником або уповноваженим ним органом за рахунок коштів підприємства, установи, організації.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

На роботі травмувались на 7,9% менше працівників, захворіли через виробничі

фактори – на 26,5% більше

На селекторній нараді у виконавчій дирекції Фонду соціального страхування
України проаналізували статистику та динаміку кількості професійних захворювань і
нещасних випадків на виробництві за 9 місяців 2019 року, а також обговорили механізми
підвищення ефективності профілактичних заходів і якості розслідувань. Захід пройшов під
головуванням начальника управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції
Фонду Сергія Таровика, участь взяли начальники управлінь виконавчої дирекції Фонду в
областях і місті Києві та керівники профільних відділів.
За даними трьох кварталів цього року Фондом зареєстровано 3 270 потерпілих від
нещасних випадків на виробництві. З них 286 – травмовані смертельно. Порівняно з тим же
періодом 2018 року кількість потерпілих зменшилась на 7,9% (з 3 549 до 3 270). Водночас,
кількість смертельно травмованих осіб збільшилась на 10% (з 260 до 286).
Кількість професійних захворювань за цей період у порівнянні з 9 місяцями 2018
року збільшилась на 26,5%, або на 348 діагностованих захворювань (з 1 314 до 1662).
«Проблема зростання професійної захворюваності є для нас однією з найбільш
значущих. Адже вона говорить про те, що на виробництвах відсутня позитивна динаміка по
зниженню впливу шкідливих факторів, про недостатню безпеку праці робітників. Хочу
звернути увагу роботодавців і відповідальних за охорону праці на підприємствах, що
розслідування профзахворювань експертами Фонду проводяться дуже ретельно. Якщо для
підприємства було визначено процедури з упередження настання профзахворювань і
нівелювання шкідливих факторів, які не були виконані, за це передбачена відповідальність»,
– зазначив Сергій Таровик.
Найбільша кількість професійних захворювань упродовж 9 місяців зареєстрована у:
Дніпропетровській області (38,6 %), Львівській області (17,9 %) та Донецькій області (16,4
%). Кількість потерпілих осіб, які отримали профзахворювання у цих областях, складає 72,9
% від загальної кількості по Україні.
Основними обставинами, внаслідок яких виникли професійні захворювання, є:
недосконалість механізмів та робочого інструменту – 21,9%, недосконалість технологічного
процесу – 20,1% та невикористання засобів індивідуального захисту – 10,1% від загальної
кількості.
У структурі професійних захворювань перше місце належить хворобам органів
дихання – 45,4 % від загальної кількості діагнозів по Україні (1 314 випадків). На другому
місці – захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити,
артрози) – 25,1% (728 випадків). Хвороби слуху складають 14,9% (430 випадків), вібраційна
хвороба – 7,3% (211 випадків).
Найбільше професійних захворювань сталося в галузі добувної промисловості і
розробленні кар’єрів – 83, 5% від загальної кількості професійних захворювань по Україні.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Неякісні медогляди стали причиною зростання рівня профзахворювань
 

З випадками неякісного проведення медичних оглядів, за результатами яких вчасно
не виявлено підозру на профзахворювання, пов’язано зростання рівня професійної
захворюваності серед робітників українських підприємств. Так, відповідно до даних Фонду соціального страхування України, за 9 місяців 2019 року у порівнянні з 9 місяцями 2018 року кількість професійних захворювань збільшилась на 26,5%, або на 348 захворювань (з 1314 до 1662).
Попереднє та періодичне проходження медичних оглядів є обов’язковим для всіх
працівників, зайнятих на важких, зі шкідливими або небезпечними умовами праці роботах, де є потреба у професійному доборі, а також для усіх осіб віком до 21 року незалежно від умов праці. Метою проведення медоглядів є визначення стану здоров’я працівника, зокрема, можливості виконання ним певних трудових обов’язків, своєчасне виявлення гострих чи хронічних професійних захворювань, встановлення у разі необхідності медичних протипоказань щодо здійснення окремих видів робіт тощо.
Організація проходження медоглядів здійснюється роботодавцем за його рахунок.
Крім того, за результатами медичних оглядів роботодавець зобов’язаний у повному обсязі провести відповідні оздоровчі заходи, визначені в заключному акті, а також усунути причини, що призводять до професійних захворювань (отруєнь).
Неякісне проведення оглядів, ухилення від них працівника або незабезпечення
проходження медогляду роботодавцем можуть стати причиною розвитку чи загострення професійного захворювання.
Зазначимо, при проведенні перевірок страховими експертами з охорони праці Фонду особлива увага приділяється організації роботодавцем та своєчасності проходження передбачених законодавством медоглядів найманими працівниками, виконанню оздоровчих заходів відповідно до заключного акта за результатами медоглядів.
Також, з метою попередження виникнення професійних захворювань, робочими
органами виконавчої дирекції Фонду постійно здійснюється аналіз результатів проходження медоглядів працівниками.
Нагадаємо, упродовж квітня–липня фахівці Фонду направили 106 листів до
лікувальних закладів та департаментів охорони здоров’я за наслідками виявлення фактів неякісних медоглядів.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

Євгена Баженкова поновлено на посаді директора виконавчої
дирекції Фонду

 

Відповідно до рішення Печерського районного суду міста Києва від 08.11.2019 скасовано постанову правління Фонду соціального страхування України від 15.05.2018 «Про звільнення директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Є. Баженкова». Голова правління Фонду Володимир Саєнко сьогодні, 15 листопада 2019 року, провів нараду за участі керівного складу виконавчої дирекції Фонду, на якій повідомив про відповідне рішення суду. «Євгена Баженкова поновлено на посаді директора виконавчої дирекції Фонду за рішенням суду. Я нагадаю, що Євгена Баженкова було звільнено вже понад рік тому за поданням колишнього керівництва Міністерства соціальної політики. Профспілкова сторона в складі правління одностайно виступала проти цього кроку і залишила засідання, призупинивши свою участь у роботі правління у зв'язку з неконструктивними діями державної сторони та звільненням директора, який втілював нагальні реформи. Сьогодні невідповідність цього рішення трудовому законодавству
підтверджена в судовому порядку. Я наголошую, що і правління, і виконавча дирекція, і регіональні управління виконавчої дирекції Фонду мають чітко дотримуватись норм діючого законодавства і працювати в правовому полі. Порушення трудових прав будь-кого з працівників через чиїсь особисті інтереси недопустиме», – зазначив голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування
України

 

Уряд затвердив зміни до бюджету Фонду на 2019 рік

27 листопада на своєму засіданні Уряд вніс зміни до постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження бюджету Фонду соціального страхування України на 2019 рік» від 16.01.2019 № 16.

Видатки Фонду за напрямом матеріального забезпечення та соціальних послуг збільшено на 1,37 млрд гривень, загалом вони складають 14,344 млрд грн проти 12,974 млрд грн у початковій редакції.

Доходи Фонду з урахуванням залишку коштів на початок року визначено в розмірі 24,669 млрд гривень, що більше на 1,37 млрд гривень. Корегування розміру доходів Фонду пов’язано, зокрема, із перевиконанням плану по сплаті ЄСВ страхувальниками.

 Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Кількість страхових нещасних випадків зменшилась на 25,2% за підсумками кварталу

У січні–березні Фондом соціального страхування України зареєстровано 907 потерпілих від нещасних випадків, пов’язаних із виробництвом. З них 79 осіб загинули.

Порівняно з тим же періодом минулого року загальна кількість страхових нещасних випадків зменшилась на 25,2% (з 1212 до 907), кількість смертельно травмованих осіб – на 12,2% (з 90 до 79).

Серед причин нещасних випадків переважають організаційні: невиконання вимог інструкцій з охорони праці, невиконання посадових обов’язків, порушення безпеки під час експлуатації транспорту загального користування (автомобільного, водного, залізничного, повітряного), порушення технологічного процесу тощо.

Зазначимо, за підсумками І кварталу 2020 року найбільша кількість страхових нещасних випадків сталась на підприємствах вугільної промисловості.

Для всіх потерпілих Фонд здійснює компенсацію втраченого за період тимчасової непрацездатності заробітку, фінансує лікування в закладах охорони здоров’я та, у разі встановлення МСЕК стійкої втрати професійної працездатності, фінансує щомісячні страхові виплати і одноразові допомоги, медичні та соціальні послуги.

 

У Фонді забезпечено безконтактну та дистанційну форми подачі заяв-розрахунків для оплати лікарняних

Фонд соціального страхування України опікується понад 12 мільйонами працюючих українців, які самі одночасно є страхувальниками, або працевлаштовані в одного з більш ніж 3 млн роботодавців, що знаходяться на обліку в ФССУ.

Як відбувається прийом заяв-розрахунків від роботодавців для виплати лікарняних і декретних під час карантину?

? Прийом заяв-розрахунків, за якими Фонд фінансує надання матеріального забезпечення застрахованим особам, відбувається у штатному режимі.

? Як і раніше, заяву-розрахунок можна подати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду особисто.

? Однак, ми радимо на час карантину віддати перевагу дистанційній формі подачі документів – на  електронний документообіг перейшли вже понад 65% страхувальників.

? Щоб подати заяву-розрахунок дистанційно, у роботодавця має бути укладений відповідний договір із Фондом. Примірний договір: bit.ly/2Vh99by

? Документи подаються із застосуванням електронного підпису/печатки, а клієнтське спеціалізоване програмне забезпечення для створення та подання електронних документів роботодавець обирає самостійно. Читати докладніше: bit.ly/2VhshGj

? Але навіть якщо роботодавець не має можливості подати заяву-розрахунок дистанційно, Фонд проводить роботу з організації безконтактного прийому документів – для цього у відділеннях розташовані спеціальні скриньки.

Бережіть себе і оточуючих – тримайте дистанцію, обмежте контакти та відповідально ставтесь до обмежень на час карантину.

 

Під головуванням Олени Думи відбулась селекторна нарада

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування України профінансувала свої робочі органи для здійснення ними підвищених щомісячних страхових виплат потерпілим у повному обсязі. Про це на селекторній нараді з керівниками управлінь в областях і місті Києві повідомила директор виконавчої дирекції Фонду Олена Дума.

Перерахунок здійснюється Фондом на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 01.04.2020, відповідно до якої виплати потерпілим на виробництві та членам їх сімей було збільшено на 11%. Підвищені страхові виплати потерпілі отримали за період з 01 березня 2020 року.

Під час селекторної наради директор виконавчої дирекції Фонду відзначила високий професіоналізм і ефективність реалізованих трудовими колективами заходів з протидії поширенню коронавірусної інфекції. Олена Дума відзначила найбільш ефективні регіональні управління, зокрема, висловила Подяку управлінню ВД Фонду у Львівській області.

Також Олена Дума привітала працівників Фонду та всіх Християн зі Світлим святом Воскресіння Христова! Закликала берегти свою родину та  у святкові дні залишатись вдома. Миру всім і Божого благословення!

Пресслужба виконавчої дирекції 

Фонду соціального страхування України

www.fssu.gov.ua

 

У квітні Фонд прийняв до оплати 1,3 млн днів декретних

Видатки Фонду соціального страхування України за допомогами по вагітності та пологах у квітні зросли на 9,9% – упродовж минулого місяця на оплату прийнято заяви-розрахунки для фінансування декретних на суму 386,7 млн грн проти 352 млн грн у квітні 2019 року.

Загалом виплати нараховано для 11,1 тисяч працюючих жінок за 1,3 млн днів перебування у декретних відпустках.

Середньоденний розмір допомоги по вагітності та пологах у квітні склав 288,3 гривень.

У загальних випадках тривалість відпусти по вагітності та пологах, за кожен день якої Фонд компенсує втрачений заробіток, складає 126 календарних днів (70 днів до передбачуваного дня пологів і 56 днів після пологів). А в разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді, додатково до основного видається листок непрацездатності тривалістю 14 днів, який також підлягає оплаті за кошти ФССУ. Тривалість листка непрацездатності у зв’язку із вагітністю та пологами для жінок, віднесених до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, становить 180 календарних днів.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Фонд соціального страхування працює для соціальних потреб людей: опікується понад 12 мільйонами працюючих українців, кожен з яких у разі хвороби або травми на виробництві має право на виплати за лікарняними листками. В області - це понад 200 тисяч застрахованих осіб.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» вони отримують виплати по вагітності та пологах, на поховання, близько тридцяти видів медичних та соціальних послуг і матеріального забезпечення.

Допомога по тимчасовій непрацездатності – це оплата за лікарняними листками, яка повністю або частково компенсує працюючим втрачений заробіток за час лікування.

Якщо є вірно заповнений листок з тимчасової непрацездатності – є законна підстава для виплат, які чітко здійснюються в робочому порядку.  Працівники структури не коментують і не відповідають за дії посадовців інших організацій, опираючись лише на законну підставу для виплат. А виплати проводяться згідно з нормативними документами.

У зв’язку з оголошенням на усій території України карантину, надання консультацій громадянам, прийом громадян структурами ВД Фонду проводиться дистанційно. Працівники Фонду цінують здоров'я та життя людей, разом з тим, не залишаючи їх без фахової підтримки. Ретельно виконуючи посадові обов’язки із дотриманням вимог чинного законодавства у цій сфері, працівники Фонду фінансують втрачений за час хвороби  чи нещасного випадку заробіток громадян  відповідно до отримання Фондом частки ЄСВ.

В умовах карантину, через недоотримання частки єдиного соціального внеску від плану, строк фінансування дещо подовжується. Тривалість такої затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду – по мірі сплати ЄСВ роботодавцями, кошти одразу направляються Фондом на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.

Перелік причин тимчасової непрацездатності, за якими Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допомог, тепер доповнено ізоляцією від COVID-19.

З 15 травня 2020 року набули чинності зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, якими регламентовано видачу лікарняних листків застрахованим особам на період перебування в обсервації, на самоізоляції під медичним наглядом. За відповідними лікарняними листками Фонд здійснює компенсацію 50% втраченого заробітку незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші 5 днів фінансує роботодавець).

Видача лікарняних листків, які є виключною підставою для нарахування зазначених виплат від Фонду, на сьогодні унормована. Для фінансування допомоги, на підставі отриманого від працівника лікарняного листка із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» роботодавець оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19.

Парламентом затверджено надання медичним працівникам допомог через ізоляцію від COVID-19 в розмірі 100% середнього доходу, про набуття чинності відповідних змін буде повідомлено додатково.

Страхові експерти з охорони праці відділень управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування в Тернопільській області беруть участь у розслідуванні нещасних випадків та випадків професійного захворювання у складі комісій.

Зараження  працівників під час виконання професійних обов’язків вірусом SARS-CoV-2 з подальшим розвитком та клінічними проявами COVID-19 - це гостре професійне захворювання, яке потребує розслідування. Регламентується  нормативно-правовими актами, в тому числі і висновками ЛКК про причинно-наслідковий зв’язок через безпосереднє надання медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, іншими пунктами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві від 17 квітня 2019 р. № 337. 

Відповідно до наданих потерпілими документів проводяться виплати.

 

Голова правління Фонду та його заступники представили в.о. директора виконавчої дирекції Фонду

15 травня голова правління Фонду соціального страхування України, перший заступник Міністра соціальної політики Євген Котик та заступники голови правління Володимир Саєнко і Ернест Скібінський представили виконувача обов’язків директора виконавчої дирекції Фонду Тетяну Михайленко.

Тетяна Олександрівна Михайленко призначена в.о. директора виконавчої дирекції ФССУ відповідно до постанови правління Фонду № 8 від 14.05.2020.

Представники правління наголосили на спільній позиції держави, профспілок і роботодавців щодо забезпечення ефективного управління органами Фонду для реалізації прав застрахованих осіб на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також виключній роботі в межах чинного законодавства.

Участь у заході взяли керівний склад виконавчої дирекції Фонду та начальники управлінь в областях і місті Києві у режимі відеоконференції.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

Відбулась нарада щодо законодавчих змін у виплатах Фонду на період дії карантину

На період карантину Фонду соціального страхування України тимчасово відстрочили виплати за окремими статтями видатків і розширили перелік причин непрацездатності, за якими ФССУ здійснює фінансування. Про це повідомили на селекторній нараді під головуванням в.о. директора виконавчої дирекції Фонду Тетяни Михайленко за участі керівників структурних підрозділів виконавчої дирекції, а також начальників управлінь в областях і місті Києві.

За словами в.о. директора Тетяни Михайленко, сьогодні всі зусилля направлені на стабільну роботу Фонду соціального страхування України та забезпечення застрахованих осіб гарантованими виплатами та допомогами. Фінансування матеріального забезпечення здійснюється Фондом у повному обсязі по мірі надходжень від сплати єдиного внеску.

Заступник директора виконавчої дирекції Фонду Олена Денисова повідомила про зміни до законодавства, які були прийняті Верховною Радою України в частині тимчасового відстрочення на період дії карантину окремих страхових виплат, які здійснюються Фондом. Так, Фондом нараховуються та будуть здійснені після завершення карантину: видатки на забезпечення потерпілих на виробництві лікарськими засобами і виробами медичного призначення, фінансування доглядів і додаткового харчування, виплати одноразових допомог. Відповідні зміни затверджено Законом України від 13.04.2020 № 553 «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік».

Водночас, робочим органам виконавчої дирекції Фонду рекомендовано заключити додаткові угоди з аптечними закладами щодо відшкодування Фондом коштів за відпущені ними ліки і медвироби після закінчення карантину.

За словами начальника управління медичних та соціальних послуг Олени Пухкої, потерпілі внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, особи з інвалідністю потребують системного і регулярного забезпечення виробами медичного призначення та ліками. Тож існує нагальна потреба в співпраці із аптечними закладами для безперервного забезпечення потерпілих необхідними виробами, кошти за які будуть відшкодовані ФССУ.

Одноразові виплати в разі нещасного випадку на виробництві або встановлення профзахворювання для постраждалих і членів їх родин призначаються Фондом відповідно до діючих нормативно-правових актів, але будуть виплачені в 30-денний строк з дня закінчення карантину. Про це повідомила начальник управління страхових виплат та матеріального забезпечення Світлана Зарубіна.

Також виконавчою дирекцією Фонду було направлено пропозиції щодо внесення змін до законодавства з метою включення до переліку виплат, які здійснює ФССУ у період карантину, одноразових допомог, а також фінансування лікарських засобів, виробів медичного призначення, доглядів, додаткового харчування.

Заступник начальника управління профілактики страхових випадків, начальник відділу медичної експертизи Марина Біляєва повідомила про набуття сьогодні, 15 травня, чинності змін до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, якими регламентовано видачу лікарняних листків застрахованим особам на період перебування в обсервації, на самоізоляції під медичним наглядом. За відповідними лікарняними листками із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» ФССУ здійснить компенсацію 50% втраченого заробітку. Строк видачі таких листків непрацездатності відповідно до діючих нормативно-правових актів і галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я складає 14 днів.

Як повідомила заступник начальника управління страхових виплат та матеріального забезпечення, начальник відділу матеріального забезпечення Ганна Харченко, фізичні особи-підприємці і самозайняті особи, які тимчасово звільнені від сплати ЄСВ з метою їх підтримки на період дії протиепідемічних заходів, продовжують вважатись застрахованими особами та мають право на виплати і допомоги від ФССУ.

Також Ганна Харченко звернула увагу, що Парламентом затверджено надання медичним працівникам допомог через ізоляцію від COVID-19 в розмірі 100% середнього доходу, про набуття чинності відповідних змін буде повідомлено додатково.

Пресслужба ВД ФССУ

 

Фонд соціального страхування України опікується понад 12 мільйонами працюючих українців, кожен з яких у разі хвороби або травми на виробництві має право на виплати за лікарняними листками. В області - це понад 200 тисяч застрахованих осіб.

Застраховані особи відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» отримують допомогу по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, на поховання, страхові виплати потерпілим на виробництві, близько тридцяти видів медичних та соціальних послуг і матеріального забезпечення.

Допомога по тимчасовій непрацездатності – це оплата за лікарняними листками, яка повністю або частково компенсує працюючим втрачений заробіток за час лікування.

Якщо є вірно заповнений листок з тимчасової непрацездатності – є підстава для виплат. Структури Фонду в області, із дотриманням вимог чинного законодавства у цій сфері, фінансують працівникам втрачений за час хвороби  чи нещасного випадку заробіток  відповідно до отримання Фондом частки ЄСВ.

 

  1. Розмір виплат з тимчасової непрацездатності прямо залежить від тривалості страхового стажу та складає від 50% середнього доходу (якщо стаж до 3-х років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).
  2. Аби отримати виплату, необхідно передати листок непрацездатності своєму роботодавцю – зробити це потрібно упродовж не більш ніж 12 місяців з дня відновлення працездатності.
  3. На підставі лікарняного листка комісія (уповноважений) із соціального страхування підприємства приймає рішення щодо призначення допомоги. Відповідно до закону, таке рішення має бути прийнято упродовж 10 календарних днів з моменту подачі вами документів роботодавцю.
  4. Згідно з рішенням комісії роботодавець розраховує суму допомоги, після чого оформлює та передає відповідну заяву-розрахунок на фінансування до Фонду соціального страхування України. Це має бути зроблено не пізніше 5 робочих днів після прийняття рішення комісією.
  5. Саме від дати подачі до Фонду заяви-розрахунку залежить час виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності. Дізнатись її можна на своєму підприємстві, або у відділенні  ФССУ.
  6. Однак, в умовах карантину, через недоотримання частки ЄСВ від плану, строк фінансування складає більше 15 робочих днів. Усі вони здійснюються у повному обсязі.
  7. Тривалість такої затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету Фонду – по мірі сплати ЄСВ роботодавцями, кошти одразу направляються Фондом на фінансування матеріального забезпечення і страхових виплат.
  8. Після того, як Фондом буде профінансовано дату, у яку подано заяву-розрахунок, кошти надійдуть на рахунок роботодавця, який здійснює  виплату допомоги від Фонду своїм працівникам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

 

  1. З 15 травня 2020 року набули чинності зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, якими регламентовано видачу лікарняних листків застрахованим особам на період перебування в обсервації, на самоізоляції під медичним наглядом. За відповідними лікарняними листками Фонд здійснює компенсацію 50% втраченого заробітку незалежно від тривалості страхового стажу, починаючи з шостого дня непрацездатності (перші 5 днів фінансує роботодавець).
  2.  

Парламентом затверджено надання медичним працівникам допомог через ізоляцію від COVID-19 в розмірі 100% середнього доходу, про набуття чинності відповідних змін буде повідомлено додатково

 

  1. Право на таку допомогу від ФССУ мають застраховані особи за період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

 

  1. Видача лікарняних листків, які є виключною підставою для нарахування зазначених виплат від Фонду, на сьогодні унормована. Для фінансування допомоги, на підставі отриманого від працівника лікарняного листка із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11» роботодавець оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19.

 

  1. Одноразові виплати в разі нещасного випадку на виробництві або встановлення профзахворювання для постраждалих і членів їх родин призначаються Фондом відповідно до діючих нормативно-правових актів, але будуть виплачені в 30-денний строк з дня закінчення карантину.

 

Перелік причин тимчасової непрацездатності, за якими Фонд соціального страхування України здійснює фінансування допомог, доповнено ізоляцією від COVID-19.

 

Видатки за лікарняними зросли на 42 млн гривень за підсумками квітня

Упродовж квітня 2020 року Фонд соціального страхування України прийняв до оплати заяви-розрахунки для надання допомог з тимчасової втрати працездатності на суму 883,2 млн гривень. Це на 5%, або 42 млн гривень більше, ніж у квітні 2019 року.

У минулому місяці за компенсацією втраченого заробітку за лікарняними листками звернулись 198 тисяч застрахованих, тобто офіційно працевлаштованих осіб. Загалом вони провели на лікарняному 2,7 млн днів.

Середньоденний розмір допомоги від ФССУ за цей період склав 332,6 гривень.

До статистичних даних включені листки непрацездатності, за якими роботодавці подали відповідні заяви-розрахунки до Фонду соціального страхування України упродовж квітня цього року.

Фондом забезпечено можливість відслідковувати стан оплати лікарняних листків онлайн на телеграм-каналі ФССУ: t.me/socialfund, де в оперативному режимі оновлюється інформація щодо сум і дат фінансування. Для цього застраховані особи мають дізнатись дату подачі їх роботодавцем заяви-розрахунку за їх листком непрацездатності – це можна зробити безпосередньо на підприємстві, або у територіальному відділені Фонду.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Професійними називаються хвороби, виникнення яких пов'язане з певною трудовою діяльністю і впливом на організм конкретних несприятливих умов праці, так званих «шкідливих виробничих чинників». До професійних хвороб належать насамперед ті, що виникають внаслідок безпосередньої дії на людей виробничих шкідливих факторів, а також ті, що за певних виробничих умов розвиваються значно частіше, ніж звичайно.

Зараження  працівників під час виконання професійних обов’язків вірусом SARS-CoV-2 з подальшим розвитком та клінічними проявами COVID-19 - це гостре професійне захворювання, яке потребує розслідування. Регламентується  нормативно-правовими актами, в тому числі і висновками ЛКК про причинно-наслідковий зв’язок через безпосереднє надання медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, іншими пунктами Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві від 17 квітня 2019 р. № 337.  

 

Родини померлих від COVID-19 медиків отримали допомоги від Фонду соціального страхування України

Фонд соціального страхування України профінансував одноразові допомоги для двох родин медичних працівників, які померли внаслідок гострого професійного захворювання на COVID-19.

Члени кожної сім’ї отримали від ФССУ 210 тисяч 200 гривень допомоги відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування. У найближчий час Фондом також буде профінансовано для них одноразову страхову виплату у розмірі 1 мільйон 575 тисяч 500 гривень за кошти державного бюджету відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Одноразова допомога здійснюється Фондом для родин медичних і інших працівників, які померли від коронавірусної хвороби, інфікування якою настало внаслідок контакту з інфікованим пацієнтом, матеріалами чи переносниками захворювань під час виконання посадових обов’язків.

Висловлюємо щирі співчуття близьким і рідним.

Дякуємо кожному, хто ризикує життям у боротьби з пандемією. Бережіть себе та будьте здорові!

 

Зріс розмір одноразових страхових виплат від Фонду

 

З 01 липня 2020 року в Україні планово збільшився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб – з 2 102 гривень до 2 197 гривень.

Відповідно зросла сума пов’язаних з ним одноразових допомог, які фінансуються Фондом соціального страхування України для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також членів їх родин, утриманців у разі смерті працівників внаслідок виконання посадових обов’язків.

Так, для осіб, у яких право на страхові виплати від Фонду настало з 01 липня цього року, розмір допомоги складе:

• потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві відповідно до ступеня втрати професійної працездатності (максимально 17 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, при 100% втрати працездатності) – 37 349 грн;

• сім’ї у разі смерті потерпілого (100 розмірів прожиткового мінімуму) – 219 700 грн;

• утриманцю у разі смерті потерпілого (20 розмірів прожиткового мінімуму) – 43 940 грн.

Раніше ці виплати становили 35 734 грн, 210 200 грн і 42 040 грн відповідно.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

 

Уряд затвердив зміни до бюджету ФССУ щодо виділення коштів на виплату допомог родинам померлих від COVID-19 медиків

Сьогодні, 01 липня, Кабінет Міністрів України затвердив зміни до річного бюджету Фонду соціального страхування України в частині виділення Фонду фінансової допомоги для проведення одноразових страхових виплат родинам медичних працівників, які померли внаслідок гострого професійного захворювання на COVID-19, спричиненого коронавірусом SARS-CoV-2.

Це дозволить здійснити фінансування одноразових допомог членам сім’ї, батькам і утриманцям померлих від COVID-19 медиків у розмірі 1 мільйон 575 тисяч 500 гривень у найближчий час. 

Раніше відповідні зміни схвалило правління Фонду, також виділення зазначеної фінансової допомоги 30 червня погодив Комітет ВРУ з питань бюджету.

Загалом на здійснення цих виплат передбачено 233 мільйони 322 тисячі гривень. Кошти будуть виділені Міністерству соціальної політики України з фонду боротьби з COVID-19 та надані ФССУ на безповоротній основі.

Нагадаємо, 30 червня дві родини померлих від коронавірусної хвороби медичних працівників отримали від ФССУ 210 тисяч 200 гривень одноразової допомоги відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування. Виплата допомоги у розмірі 1 мільйон 575 тисяч 500 гривень буде здійснена Фондом за кошти державного бюджету відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». На сьогодні ФССУ здійснив усі необхідні кроки для проведення цих виплат у найкоротші терміни після надходження коштів до Фонду.

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

Майже 1,4 млн українців отримали від ФССУ матеріальне забезпечення у І півріччі

 

Фонд соціального страхування України профінансував надання допомог по тимчасовій втраті працездатності, допомог по вагітності та пологах, допомог через ізоляцію від COVID-19 і допомог на поховання для майже 1,4 млн працюючих українців упродовж перших шести місяців 2020 року.

У звітному періоді Фондом фінансувались заяви-розрахунки, отримані від роботодавців з грудня 2019 року до кінця червня 2020 року. Матеріальне забезпечення профінансовано у повному обсязі, затримки з фінансування відсутні.

Порядок та строки отримання матеріального забезпечення від Фонду:

1. Отриманий в закладі охорони здоров’я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві (кадровика, табельника або бухгалтера) для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які буде надаватися матеріальне забезпечення). Це необхідно зробити не пізніше ніж упродовж 12 місяців після отримання лікарняного листка.

2. Листок непрацездатності передають на розгляд Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства, установи, організації (приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення). Строк розгляду документів і прийняття рішення – 10 календарних днів.

3. Бухгалтерія страхувальника розраховує суму матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок для отримання фінансування від Фонду. Страхувальник подає заяву-розрахунок до Фонду. На це відведено 5 робочих днів.

4. ФССУ здійснює фінансування допомоги по тимчасовій непрацездатності (компенсація втраченого заробітку за лікарняними листками), допомоги по вагітності та пологах упродовж 10 робочих днів з моменту отримання від страхувальника заяви-розрахунку.

5. Працівники можуть слідувати за станом фінансування свого лікарняного листка на телеграм-каналі ФССУ, де оновлюється інформація щодо профінансованих дат: t.me/socialfund

6. Після здійснення фінансування, кошти на виплату матеріального забезпечення надходять на спеціальний рахунок роботодавця. Це займає декілька банківських днів.

7. Роботодавець виплачує допомогу застрахованій особі у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

Особливості призначення та виплати допомог в разі смерті медика від COVID-19 обговорили на нараді

 

Усі члени родини медичного працівника, який помер від коронавірусної хвороби внаслідок виконання професійних обов’язків, мають право на отримання одноразової допомоги у розмірі 1,576 млн гривень. Особливості та нюанси фінансування такої виплати обговорили на селекторній нараді під головуванням в.о. директора виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Тетяни Михайленко, участь у заході взяли заступниця директора Олена Денисова, керівники профільних управлінь виконавчої дирекції, начальники та фахівці управлінь в областях і місті Києві.

Нагадаємо, одноразова допомога членам родини померлого внаслідок гострого професійного захворювання на COVID-19 медика здійснюється за кошти державного бюджету через Фонд соціального страхування України.

«Уряд прийняв низку дуже важливих рішень, аби надати допомогу родинам медичних працівників, які померли, рятуючи життя своїх пацієнтів під час пандемії. Відповідальність здійснення цих виплат покладена саме на Фонд соціального страхування України, допомоги будуть надані за кошти державного бюджету. Фонд готовий призначити і профінансувати ці виплати максимально оперативно. На сьогодні ми вже затвердили форми заяв, які мають подати сім’ї для отримання допомоги – вони не забюрократизовані та передбачають мінімально необхідний перелік документів відповідно до порядку здійснення цих виплат», – зазначила Тетяна Михайленко.

Члени сім’ї померлого медичного працівника, які мають право на отримання одноразової допомоги, визначаються відповідно до Сімейного кодексу України.

«Одноразова допомога, розмір якої складає 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, установлений на 01 січня календарного року, буде пропорційно розподілена між усіма членами родини, батьками медика та особами, які перебували на його утриманні. Кожен з них має написати заяву на отримання допомоги за встановленою формою та подати до робочого органу Фонду за місцем проживання медика на момент смерті», – говорить начальниця управління страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції ФССУ Світлана Зарубіна.

Рішення про призначення та фінансування одноразової допомоги оформлюється наказом начальника обласного управління, управління в місті Києві виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України.

«Виплата одноразової допомоги має бути здійснена Фондом упродовж місяця після прийняття заяв від родини медика відповідно до порядку. Однак, ми провели всі заходи, аби фінансувати ці допомоги максимально оперативно. Правління Фонду схвалило відповідні зміни до річного бюджету Фонду, затвердило зміни до Порядку його складання та виконання і Кодів економічної класифікації видатків на статутні напрями діяльності ФССУ. Фонд здійснив усі необхідні кроки для початку здійснення фінансування родинам медичних працівників», – акцентувала заступник начальника фінансово-економічного управління виконавчої дирекції ФССУ Ірина Омеляшко.

Нагадаємо, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2020 № 498 правлінням Фонду внесено зміни до бюджету ФССУ на 2020 рік з метою уточнення планових показників бюджету, зокрема, в частині виділення Фонду фінансової допомоги в сумі 233,3 млн грн для проведення страхових виплат у разі захворювання або смерті медичних працівників у зв’язку з інфікуванням гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2.

 

 

Фонд погасив заборгованість за лікарняними і декретними у повному обсязі

Фонд соціального страхування України профінансував надання матеріального забезпечення за заявами-розрахунками, поданими роботодавцями по 25 червня. Загалом на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності, допомог по вагітності та пологах і на поховання сьогодні Фонд направив 1,122 млрд гривень, профінансовано заяви-розрахунки з 23 травня по 25 червня включно.

Фінансова допомога для погашення заборгованості була надана ФССУ з фонду боротьби з COVID-19 відповідно до рішення Кабінету Міністрів України. Зазначені кошти виділені Фонду на поворотній основі.

Суми профінансованих Фондом допомог надійдуть на рахунки страхувальників (роботодавців) упродовж декількох днів, залежно від тривалості бухгалтерських операцій.

Нагадаємо, усі виплати за листками непрацездатності здійснюються ФССУ у повному обсязі. Водночас, у зв’язку із зменшенням надходжень ЄСВ  – зокрема, через нижчий від прогнозованого розмір фонду оплати праці по країні, зменшення обсягів виробництва під час пандемії – існувала затримка у фінансуванні матеріального забезпечення, тривалість якої становила близько 10 робочих днів.

 

 

 

2,6 млн гривень Фонд направив на оплату лікарняних через ізоляцію від COVID-19

Для близько 2,3 тисяч застрахованих осіб Фонд соціального страхування України компенсував втрачений заробіток за час ізоляції від COVID-19, з них близько 250 осіб – медичні працівники.

Загалом Фонд направив понад 2,6 млн гривень на оплату листків непрацездатності, які були видані застрахованим особам у випадку самоізоляції під медичним наглядом або в разі перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Розмір допомоги по тимчасовій втраті працездатності, яка викликана ізоляцією від коронавірусної хвороби, становить 50% середнього доходу працівника незалежно від тривалості страхового стажу. Водночас, для медичних працівників ФССУ компенсує втрачений за час ізоляції від COVID-19 заробіток у розмірі 100% середнього доходу.

 

Фінансування здійснено Фондом соціального страхування України за кошти фінансової допомоги, виділені з фонду боротьби з COVID-19 відповідно до рішення Уряду на безповоротній основі.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України

 

 

Лікарі-ФОП можуть видавати лікарняні тривалістю до 10 днів

Фонд соціального страхування України надає допомогу по тимчасовій втраті працездатності за листками непрацездатності, виданими лікарями закладів охорони здоров’я будь-якої форми власності, а також лікарями, які ведуть приватну медичну практику як фізичні особи-підприємці.

Водночас, самостійно лікар-ФОП може продовжувати лікарняний листок на термін до 10 днів. Рішення про продовження листка непрацездатності понад 10 днів можливе лише лікуючим лікарем спільно із завідувачем відділення, а надалі – лікарсько-консультаційною комісією (ЛКК), яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу.

Лікарі приватної практики можуть здійснювати видачу листків непрацездатності без державної акредитації, для отримання бланків лікарняних листків вони мають звернутись до органів охорони здоров’я обласної або Київської міської державної адміністрації із відповідною заявою. Вартість бланків відшкодовується ними до Державного бюджету України.

Зазначимо, лікарняний листок видається пацієнту безпосередньо лікуючим лікарем на строк до 5 календарних днів з його наступним продовженням, залежно від тяжкості захворювання, до 10 календарних днів. Порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.01.2001 № 455.

 

Пресслужба виконавчої дирекції
Фонду соціального страхування України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь