Шумська міська рада - об'єднана територіальна громада

Тернопільська область, Кременецький район

Делегація з Вінниччини переймала досвід Шумськї об'єднаної територіальної громади

Дата: 22.04.2016 20:08
Кількість переглядів: 1204

Перейняти досвід створення об’єднаної громади, запитати про можливі ризики та відверті переваги такого кроку – ось якої була мета багаточисельної делегації з Вінниччині, яка минулого тижня завітала у Шумськ, у гості до об’єднаної громади.

Ініціатором такої поїздки був народний депутат України Руслан Демчак, адже саме на Тернопільщині на сьогодні створено найбільше громад – 26 і найбільша серед них – Шумська, яка доєднала до міської 18 колишніх сільських рад.

Звичайно, що про якісь вагомі результати за такий короткий час говорити не доводиться, але позитивні зрушення таки є. І про говорив міський голова Володимир Плетюк. Найперше, значно зросли доходи у бюджет, адже левова частина податків залишається у бюджеті громади, а це – і податок з доходів фізичних осіб, і акциз, і земельний. А головне – закордонні інвестори готові фінансово підтримувати саме громади, чого не скажеш про сільські ради.

Гості цікавилися структурою об'єднаної громади, питанням працевлаштування працівників колишніх сільрад, співпрацею громади з районною владою, а головне – як люди сприйняли реформу.

Про те, що для селян вона безболісною, говорили нинішні в.о. старост  сіл Рохманів, Потуторів, Жолобки, Суража  Віктор Карп’юк, Мирослава Чуйко, Наталя Затворнюк, Михайло Яремчук – і питання видачі довідок вирішене, адже цим найбільше лякали людей, і щось у селах робиться. Взагалі, як запевнив Володимир Плетюк, саме на селах зосереджено більше уваги – це і вуличне освітлення, і ремонт комунальних доріг, і питання благоустрою.

Позицію районної влади і сприяння громаді у вирішенні важливих питань розповіли голова райдержадміністрації Юрій Головатюк та голова районної ради Тарас Корець.

Із залу лунало дуже багато запитань. Дуже часто люди говорили на емоціях, і це зрозуміло, адже ми організаційний період створення об'єднаної громади уже пройшли, десь набили шишок, але разом з тим, набралися досвіду, щось запропонували своє, а то й шукали відповіді у все можливих варіантах допомоги, яку пропонували.

Звісно, що Вінниччина – регіон багатший і економічно розвинутіший, тому й доходи сільських бюджетів вищі, але усе ж, якщо Україна обрала проєвропейський курс, питання об'єднаних громад неминуче, і те, що зараз є намагання створити невеличкі громади – по 2-3 сільради, з часом призведе до їх укрупнення – це показує європейський досвід.

По завершенню розмови, яка подекуди переходила у дискусію, і це нормально, це означає, що люди цікавляться процесом реформування і вболівають за майбутнє села, делегація відвідала музей Уласа Самчука у Тилявці та побувала у сусідній Кременеччині.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь